Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα του 2017, περίπου 5.100 θάνατοι κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προκλήθηκαν από «τυχαίο πνιγμό και βύθιση», σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το 2017, το υψηλότερο ποσοστό σημειώθηκε στη Λετονία, με 5,6 θανάτους ανά 100 000 κατοίκους, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (4,8 θανάτους ανά 100 000 κατοίκους), την Εσθονία (3,2) και τη Ρουμανία (3,0). Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 2.1 θάνατοι και η χώρα βρίσκεται στην 6 χειρότερη θέση. Στην Κύπρο το ποσοστό είναι 1.2 θάνατοι ανά 100 000 κατοίκους και η χώρα βρίσκεται στην μέση της κατάταξης.
Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, το Λουξεμβούργο δεν κατέγραψε θάνατο που προκλήθηκε από τυχαίο πνιγμό και βύθιση, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (0,4), στην Ιταλία και στις Κάτω Χώρες (και οι δύο 0,5).
Στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών με διαθέσιμα στοιχεία για το 2017, τα ποσοστά θανάτων ήταν υψηλότερα μεταξύ ανδρών έναντι γυναικών. Η διαφορά μεταξύ των ποσοστών θανάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν η πιο σημαντική στη Λετονία (9,8 για τους άνδρες και 2,0 για τις γυναίκες) και στη Λιθουανία (8,5 για τους άνδρες και 1,9 για τις γυναίκες).
Τα στατιστικά στοιχεία για τον τυχαίο πνιγμό και τη βύθιση βασίζονται στη διεθνή ταξινόμηση ασθενειών και συναφή προβλήματα υγείας (ICD) και αφορούν θανάτους που συμβαίνουν είτε μετά ή μετά από πτώση σε μπανιέρα, πισίνα ή φυσικό νερό όπως μια λίμνη, ανοιχτή θάλασσα, ποτάμι ή ρέμα, αναφέρει η Eurostat.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις