Φως σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες το φορτηγό πλοίο Rhosus με τους 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας κατέληξε στο λιμάνι της Βηρυτού, έριξε ο Κύπριος επιχειρηματίας Χαράλαμπος Μανώλη.
Του Φάνη Μακρίδη
Με δηλώσεις του στο ThemaOnline ο πρώην πρόεδρος της Ανόρθωσης μίλησε για τη σχέση του με το Rhosus, αλλά και πώς το φορτίο με τη νιτρική αμμωνία κατέληξε δεσμευμένο στον Λίβανο.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΕΚΡΗΞΗ – ΛΙΒΑΝΟΣ: Ρίχνει φως ο Κύπριος ιδιοκτήτης της εταιρείας που διαχειριζόταν τεχνικά το πλοίο -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Μετά από ερώτησή μας για την εταιρεία του Interfleet Shipanagement, μας ανέφερε ότι το πλοίο Rhosus ανήκε στον στόλο της πριν από τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Βηρυτού.
«Είχε πωληθεί περίπου έναν χρόνο προηγουμένως σε Ρώσο επιχειρηματία, αλλά η εταιρεία μου διατηρούσε την τεχνική διαχείρισή του» μας ανέφερε για το Rhosus ο κ. Μανώλη.
Διερωτήθηκε γιατί τίθεται θέμα για τον πλοιοκτήτη ή το πλήρωμα και εξήγησε πως το θέμα έχει να κάνει με τη φύλαξη και τη διαχείριση του φορτίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΡΗΞΗ – ΛΙΒΑΝΟΣ: 65.573 συσκευασίες νιτρικής αμμωνίας στη Λάρνακα θα ισοπέδωναν οικοδομικό τετράγωνο -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Σε ό,τι αφορά το ιστορικό του ταξιδιού του φορτηγού πλοίου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το πλοίο είχε φορτίο νιτρικής αμμωνίας και επρόκειτο να το μεταφέρει στη Μοζαμβίκη. Στην πορεία ο πλοιοκτήτης αποφάσισε να βάλει κι άλλο φορτίο στο κατάστρωμα του πλοίου, που όμως αποδείχθηκε πως ήταν πέραν του επιτρεπόμενου. Τα λεγόμενα ‘καπάκια’ που χρησιμοποιούμε στην ναυτιλιακή ορολογία δεν μπορούσαν να αντέξουν το βάρος. Γι΄ αυτό και οι ναυλωτές δέσμευσαν το πλοίο, με τις αρχές του Λιβάνου να ξεφορτώνουν το φορτίο».
Ο κ. Μανώλη πρόσθεσε: «Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο πλοιοκτήτης».
Ο Κύπριος επιχειρηματίας που είναι ιδιοκτήτης αριθμού εταιρειών με αντικείμενο τη ναυτιλία, κατόπιν ερώτησής μας, ανέφερε πως η νιτρική αμμωνία χρησιμοποιείται ευρέως στη γεωργία και είναι πολύ συνηθισμένο να μεταφέρονται τέτοια φορτία από εμπορικά πλοία.
«Το θέμα έχει να κάνει με τη διαχείριση του φορτίου. Εξάλλου, βάσει των γεγονότων, η τραγωδία ξεκίνησε από αποθήκη βεγγαλικών. Η φωτιά επεκτάθηκε στον χώρο όπου βρισκόταν αποθηκευμένη η νιτρική αμμωνία», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις