ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Διαφώνησε με Κωστρίκη ο Καραγιάννης: 'Μεταξύ των 50 και 100 τα κρούσματα στη Λεμεσό'

Διαφώνησε με Κωστρίκη ο Καραγιάννης: 'Μεταξύ των 50 και 100 τα κρούσματα στη Λεμεσό'

Δεν πρόκειται για δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού αυτό που σημειώνεται αυτές τις ημέρες στην Λεμεσό αλλά για εξάρσεις κρουσμάτων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης, ενώ την ίδια ώρα διαφώνησε με τον Λεόντιο Κωστρίκη σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στη Λεμεσό. 

«Δεν πρόκειται για δεύτερο κύμα, είναι μια έξαρση σε μια συγκεκριμένη πόλη της Κύπρου, που όπως έχουμε πει πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και αυτό είναι ένα παράδειγμα του τί μπορεί να συμβεί όταν τα πράγματα κάπως εκτροχιαστούν. Ελπίζω η εντόπιση των κρουσμάτων να έχει γίνει έγκαιρα και αποτελεσματικά ούτως ώστε να σταματήσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης και διασποράς του ιού σε άλλες περιοχές της Κύπρου», είπε.
 
Ο Καθηγητής Καραγιάννης ανέφερε ότι η κατάσταση στην Λεμεσό ήταν ανησυχητική τις πρώτες ημέρες με τον διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. «Χθες είχαμε μονοψήφιο αριθμό που ελπίζω να διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες και να μην προκύψουν αυξομειώσεις στον αριθμό κρουσμάτων ούτως ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στην Λεμεσό. Φυσικά μπορεί να υπάρξουν αυξομειώσεις ανάλογα με τον χρόνο επώασης εκείνων που έχουν μολυνθεί. Ελπίζω αυτό να μην συμβεί», σημείωσε.
 
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Καθηγητή Λεόντιου Κωστρίκη ότι υπάρχουν 1000-1500 άτομα με ενεργή λοίμωξη στην Λεμεσό, αν αναγάγει κάποιος τον αριθμό του ποσοστού που βρίσκουν από τα δείγματα, ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε την διαφωνία του.
 
«Οι υπολογισμοί που έκανε ο κ. Κωστρίκης βασίζονταν πάνω στα ποσοστά που βγήκαν από τους πρώτους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έδειξαν περίπου 1,5% των δειγμάτων αυτών να βγαίνουν θετικά και ανάλογα με τον πληθυσμό της Λεμεσού έβγαλε εκείνο τον αριθμό. Μετά όμως έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον εννέα από τα δέκα εκείνα κρούσματα ήταν επαφές γνωστών κρουσμάτων. Επομένως δεν αποτελούσαν τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο αλλά άτομα τα οποία έπρεπε να είναι σε αυτοπεριορισμό, παρέβηκαν τους κανόνες και πήγαν για δειγματοληψία κι έτσι έδωσαν και μια λανθασμένη εικόνα του τι συμβαίνει στην κοινότητα. Εγώ θεωρώ ότι ο αριθμός αυτός κυμαίνεται μεταξύ των 50 και 100», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι οι συστοιβάδες λοιμώξεων θα σταματήσουν όταν γίνει ιχνηλάτιση όλων των πιθανών επαφών των θετικών κρουσμάτων, απομονωθούν και παραμείνουν σε απομόνωση. Ερωτηθείς αν τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση είναι ικανοποιητικά, ο κ. Καραγιάννης απάντησε καταφατικά.
 
Σε άλλη ερώτηση αν θεωρεί σωστή την απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στην κατηγορία Β, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «θα δείξει τις επόμενες ημέρες αν ήταν σωστή ή όχι».
 
«Η κατάσταση στην Ελλάδα για λίγες ημέρες τώρα ήταν στην πλάστιγγα από την άποψη ότι παρουσίαζε αύξηση των κρουσμάτων, αύξηση των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί ερχόμενοι από την Ελλάδα καθώς επίσης και των επιδημιολογικών δεικτών της χώρας, όπως είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενώ τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν και θάνατοι. Επομένως το θέμα αφορούσε στην επιδημιολογική ομάδα να αποφανθεί κατά πόσο η χώρα θα έπρεπε να παραμείνει στην κατηγορία Α ή να υποβιβασθεί στην Β», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top