Παρατηρείται την τελευταία -ιδιαίτερα- εβδομάδα μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια στοχοποίησης του ‘ανεύθυνου’ Κύπριου πολίτη.
Του Ανδρέα Κόκκινου
Ο Κύπριος που παρτάρει ατελείωτα, δεν τηρεί μέτρα, αποστάσεις, δε φοράει μάσκα, έρχεται σε επαφή με σωρεία κόσμου και συμπεριφέρεται σαν να μην υπήρξε ποτέ η πανδημία του ιού. Είναι πραγματικά όμως αυτό το πρόβλημα στην έξαρση που παρατηρείται;
Η προσωπική μου άποψη άποψη είναι πως όχι. Μία απλή βόλτα σε οποιοδήποτε χώρο -είτε αφορά εστίαση, είτε κέντρο αναψυχής- από την 21η Μαίου και μετά θα ήταν αρκετή ακόμη και για τον πλέον άσχετο, να παρατηρήσει πως υπήρξε μια χαλάρωση στα όρια της πρόκλησης. Η συμπεριφορά του κοινού σε συνάρτηση με τα ελάχιστα -έως μηδενικά- κρούσματα συνέθετε μία εικόνα πως ο ιός είχε εξαφανιστεί.
Μήπως δηλαδή τα μέτρα αυτοπροστασίας, οι αποστάσεις και τα πρωτόκολλα τηρούνταν κατά γράμμα μέχρι πρότινος; Μήπως οι έλεγχοι και τα εξώδικα είχαν την ίδια ένταση του τελευταίου διημέρου; Υπήρξαν επισκέψεις υπουργών και αξιωματούχων και αιφνιδιαστικές παρουσίες; Η απάντηση είναι κατηγορηματική. ΟΧΙ.
Ακόμη και η πλειοψηφία των μελών της επιστημονικής ομάδας εξέφραζαν την πεποίθηση τους πως ο ιός έχει εξαφανιστεί από την κοινότητα και πως δεν αναμένεται να υπάρξει δεύτερο κύμα που θα επηρεάσει το νησί μας.
Υπάρχει και η εντελώς αντίθετη άποψη των όσων διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για το άνοιγμα αεροδρομίων, λιμανιών και οδοφραγμάτων. Δυστυχώς ούτε με αυτή την άποψη συμφωνώ αφού εκ των πραγμάτων η οικονομία έχει περιέλθει σε οριακό σημείο και δε μπορούσε να συνεχιστεί ο ‘αυτοαποκλεισμός‘ από τις αγορές και την κανονική ζωή.
Υπερτονίζω πως δε συμφωνώ και φυσικά δεν εξάρω συμπεριφορές ετσιθελισμού και απόψεις συνωμοσιολογίας (ποιος κορονωιος, όλα είναι ένα ψέμα, θέλουν να μας βάλουν εμβόλια, τσιπ κτλ) ούτε φυσικά δικαιολογώ την χαλάρωση που επιδείξαμε (συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου) λόγω εφησυχασμού το τελευταίο δίμηνο. Πρέπει ωστόσο να είμαστε ακριβοδίκαιοι και να παρουσιάσουμε το ζήτημα στη σωστή του διάσταση.
Το πρόβλημα κατά την άποψη μου είναι πως αυτό το δίμηνο (και κάτι ψιλά) από τη λήξη των περιοριστικών μέτρων μέχρι το ολικό άνοιγμα θα έπρεπε να λειτουργήσει σαν περίοδος προσαρμογής για να διεξαχθεί η μετάβαση και όχι σαν καλοκαιρινό ξεφάντωμα. Αντ’αυτού πεισθήκαμε -και με τις ευλογίες αρμοδίων αρχών αλλά και με τη συνεχιζόμενη χαλάρωση στην επίβλεψη και τήρηση των μέτρων- πως το κακό έχει παρέλθει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τώρα που μοιάζει ήδη να αναζωπυρώνεται ο ιός στην Κύπρο, η μπάλα φαίνεται να έχει χαθεί.
Η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία σε συνεργασία με τους επιστήμονες πρέπει να βρουν μια γραμμή σύμπλευσης με τους πολίτες και για να γίνει αυτό πρέπει οι επιστημονικές προβλέψεις και κατευθυντήριες γραμμές να φιλτράρονται για να βρίσκουν εφαρμογή στην πραγματική ζωή και όχι να παρουσιάζονται σαν ιδέες μέσα από βιβλία και εργαστήρια γιατί ο κόσμος αδυνατεί να ταυτιστεί. Αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό της δήλωσης του κύριου Τσιούτη (για περιορισμό των επαφών και δημιουργία social bubbles) αλλά πρέπει να αντιλαμβανόμαστε και σε ποια χώρα βρισκόμαστε αλλά και σε ποιους απευθυνόμαστε.
Και ο νοών νοείτω...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις