ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΛΙΣΤΑ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ: Διεύρυνε τους όρους εντολής της Ad Hoc για τα ΠΕΠ η Βουλή

ΛΙΣΤΑ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ: Διεύρυνε τους όρους εντολής της Ad Hoc για τα ΠΕΠ η Βουλή

Η Ολομέλεια της Βουλής με απόφαση της διεύρυνε τους όρους εντολής της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων αφού προηγουμένως υιοθέτησε τροπολογία επί της απόφασης με την οποία καταργείται η ημερομηνία από την οποία θα αρχίσει η διερεύνηση και ως εκ τούτου θα επιστρέψει πίσω στο χρόνο ανάλογα με την πορεία της διερεύνησης.

Η ημερομηνία που είχε αρχικά ορισθεί ήταν η να αρχίσει η έρευνα από την 30η Απριλίου 2013 ημέρα κατά την οποία η Βουλή των Αντιπροσώπων επικύρωσε το Μνημόνιο Συναντίληψης για το Μακροοικονομικό Πρόγραμμα της Κύπρου και η δανειακή συμφωνία, τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Τρόικα).

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, που προεδρεύει της Ad Hoc, ανέφερε πως  έπρεπε ο οποιοσδήποτε καλόπιστος να αναρωτηθεί γιατί ανάλαβε την προεδρία της Επιτροπής. Επανέλαβε τη θέση ότι η  Βουλή πρέπει να ελέγχει όλους τους θεσμούς και διευκρινίζοντας ότι δεν έχει πολλές ελπίδες ότι «θα φέρουμε αποτέλεσμα», δήλωσε ότι δεν έχει στα συρτάρια του στοιχεία, αλλά έδωσε εκεί που έπρεπε αυτά που είχε στα συρτάρια.

Συνεχίζοντας είπε ότι δεν θα μετέχει στον προεκλογικό αγώνα για αυτό και θα μπορεί να προεδρεύει της Επιτροπής ανεπηρέαστα και συνεχίζοντας ανέφερε πως μεταξύ των ερωτημάτων που θα πρέπει να απαντήσει η Επιτροπή είναι τι έγινε με αυτούς που αγοράζουν πακέτα δανείων και τα μεταπωλούν.

Τόνισε ότι ο στόχος του είναι να επαναφέρει την εξουσία της Βουλής να ελέγχει τους θεσμούς.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι η ημερομηνία από την οποία θα αρχίσει την έρευνα η Επιτροπή  θα είναι περιορισμός.  Αν φύγει η ημερομηνία δεν θα αυξήσει τον όγκο της δουλειάς της Επιτροπής, πρόσθεσε αναφέροντας ότι μας ενδιαφέρουν οι ζώντες με ευνοϊκά δάνεια, οι συνδεδεμένοι οργανισμοί. Πρέπει να διερευνηθούν τα σημερινά ΠΕΠ, συμπλήρωσε.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως παρόλο ότι οι συνεδρίες της Επιτροπής είναι ανοιχτές στα μέσα ενημέρωσης εντούτοις κάποια ΜΜΕ συνεχίζουν να μεταδίδουν ότι κάποιοι δεν επιθυμούν διερεύνηση. Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμα ότι  το έργο της Επιτροπής θα είναι πολύ δύσκολο. Διατυπώνοντας τη θέση ότι πρέπει να μείνει ημερομηνία από την οποία θα αρχίσει η έρευνα, είπε ότι το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει την τροπολογία, για ευνόητους λόγους και αν χρειαστεί να πάμε πίσω στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε πως αν δεν τεθεί ημερομηνία έναρξης θα ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε πως η λειτουργία της Βουλής έχει καταδείξει ότι η πολιτική είναι ζήτημα συμψηφισμού, κάποιοι δικοί σας έτυχαν εύνοιας, έτυχαν και κάποιοι δικοί μας να τα βάλουμε όλα μέσα στο καλάθι για να μην αποκαλυφθεί κανένας. Παρατήρησε επίσης πως αν νομοθετούμε με τον φόβο και τι θα πει και τι θα γράψει το κάθε μέσο ενημέρωσης δεν είμαστε άξιοι του θεσμικού μας ρόλου. Είπε ακόμα πως όταν αναλάμβανε καθήκοντα Βουλευτή «δεν φανταζόμουν, ότι θα μετάνιωνα την ώρα που ήρθα στο κοινοβούλιο».
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας κάνοντας λόγο για συνεχή προσπάθεια υπονόμευσης του έργου της Επιτροπής, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει διάθεση και προσπάθεια να βραχυκυκλωθεί το έργο της Επιτροπής. Δήλωσε ότι θα συμμετέχει στην Επιτροπή με τη διάθεση να βγουν όλα στο φως.
 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι συμφωνεί με την τροπολογία να μην υπάρχει περιορισμός πόσο πίσω θα πάει η έρευνα.
 
Με βάση την απόφαση και τους διευρυμένους όρους εντολής η Επιτροπή θα εξετάσει ζητήματα προνομιακής και/ή χαριστικής μεταχείρισης της οποίας ενδεχομένως να έχουν τύχει Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ) από το τραπεζικό σύστημα
 
Περαιτέρω  θα εξετάσει κατά προτεραιότητα περιπτώσεις ΠΕΠ, ήτοι πρώην και νυν Βουλευτών, Υπουργών, και οποιωνδήποτε άλλων αξιωματούχων εμπίπτουν στον ορισμό του όρου «Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο», υπό την έννοια του ότι εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη σφαίρα της δημόσιας ζωής και/ή τους έχει ανατεθεί η άσκηση δημόσιας εξουσίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλα χαριστικά δάνεια πιθανόν να συνδέονται με ΠΕΠ.  Θα εξετάσει επίσης περιπτώσεις ιδιοκτητών και/ή βασικών μετόχων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν τύχει ανάλογης μεταχείρισης.
 
Νοείται ότι, εντός του ως άνω πλαισίου, η Επιτροπή θα εξετάσει ειδικότερα και ανάλογα θέματα που αφορούν σε πολιτικά κόμματα ή εταιρείες/οργανισμούς συνδεδεμένων με κόμματα.
Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης ζητήματα που προκύπτουν από τη λεγόμενη «Λίστα Γιωρκάτζη» (εφεξής καλουμένη «Λίστα»).  Η εξέταση της Λίστας θα επικεντρωθεί στη μεθοδολογία καταχώρισης των περιληφθέντων σε αυτήν προσώπων, όπως και στην ακολουθηθείσα διαδικασία χαρακτηρισμού των αντίστοιχων δανείων ως «μη εξυπηρετούμενων», καθώς και σε  ειδικότερα ζητήματα, όπως λ.χ. τους όρους παραχώρησης ενυπόθηκων δανείων σε ΠΕΠ.
 
Η Επιτροπή θα εξετάσει,  τους λόγους για τους οποίους άλλες περιπτώσεις ΠΕΠ που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή είναι εγγυητές σε τέτοια δάνεια δεν έχουν περιληφθεί στη Λίστα και θα ζητήσει από τα κρατικά αρμόδια θεσμικά όργανα να προχωρήσουν σε διερεύνηση του τρόπου διαμόρφωσης και σύνταξης της Λίστας, ώστε να διαφανεί κατά πόσο σε αυτή περιλαμβάνονται πρόσωπα τα οποία δεν θα έπρεπε να είχαν περιληφθεί και των οποίων η συμπερίληψη τα εκθέτει ανεπανόρθωτα και εφόσον από την ως άνω έρευνα διαπιστωθεί ότι προκύπτουν οποιεσδήποτε ευθύνες για πρόσωπα που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή της κατά τον δεδομένο τρόπο, αυτά να κατονομαστούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες. 
 
Στην απόφαση υπό τον τίτλο ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ αναφέρεται ότι για σκοπούς επιτέλεσης του εν γένει έργου της, η Επιτροπή , θα αποτείνεται σε Υπουργεία, στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε άλλες ανεξάρτητες υπηρεσίες, καθώς και σε ιδιώτες εμπειρογνώμονες και γενικά όπου αλλού ήθελε κριθεί αναγκαίο προς υποστήριξη και/ή διευκόλυνση του έργου της.
Θα ζητεί από ιδιώτες εμπειρογνώμονες τη σύνταξη έκθεσης για συγκεκριμένη ή συγκεκριμένες περιπτώσεις, εφόσον κρίνει τούτο σκόπιμο και δύναται να αποφασίσει τη δημοσιοποίηση τέτοιας έκθεσης.

Θα καλεί ενώπιόν της, εφόσον κρίνει αυτό σκόπιμο, επηρεαζόμενα πρόσωπα και/ή θα αποτείνεται σε αυτά, γραπτώς, απαιτώντας την παροχή πληροφοριών και/ή διευκρινίσεων επί συγκεκριμένων ζητημάτων. 
θα έχει στη διάθεσή της προς διευκόλυνση του έργου της τα αναγκαία κονδύλια, τα οποία θα χρησιμοποιεί, ανάλογα, με τις εκάστοτε παρουσιαζόμενες ανάγκες.
 
Της Επιτροπής θα προεδρεύει ο Πρόεδρος της Βουλής, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Τα μέλη της Επιτροπής δεσμεύονται από υποχρέωση τήρησης εμπιστευτικότητας και κάθε νόμιμου απορρήτου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής και ασκών χρέη Προέδρου της Επιτροπής θα λαμβάνει τα δέοντα μέτρα για τη διασφάλιση μη διαρροής καθ’ οιονδήποτε τρόπο μέρους ή του συνόλου της Λίστας. 
Τα ευρήματα της διερεύνησης όλων των ζητημάτων θα υποβληθούν στην Ολομέλεια του σώματος μέχρι τέλους της τρέχουσας Περιόδου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top