Οι όροι της Τουρκίας για αποκλιμάκωση, ο ρόλος Μέρκελ και οι κινήσεις της Αθήνας. Διπλωματικός μαραθώνιος από την Αθήνα.
Την τακτική «καρότο και μαστίγιο» εφαρμόζει τις τελευταίες ώρες η Τουρκία επιχειρώντας να ασκήσει «ψυχολογικό» πόλεμο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, προχωρώντας σε αποκλιμάκωση με… ημερομηνία λήξης και πετώντας το μπαλάκι τόσο στη Γερμανία, όσο και στην ΕΕ.
Μάλιστα, η συμμετοχή της Γερμανίας φαίνεται πως είναι κομβική, αφού φαίνεται πως η Άνγκελα Μέρκελ έπαιξε κομβικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε την περασμένη Τρίτη, μετά την έκδοση της παράνομης Naxtex από πλευράς της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές η καγκελάριος της Γερμανίας προειδοποίησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως εφόσον ξεκινήσουν οι έρευνες του Oruc Reis θα πρέπει να περιμένει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, αφού «οι Έλληνες δεν αστειεύονται».
Μάλιστα, τον ενημέρωσε πως «η Τουρκία θα έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις» και μάλιστα ότι «οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σκληρές».
Είναι, λοιπόν, προφανές πως η Γερμανία επιθυμεί διάλογο, ως μέσο επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, και θέλει στο ίδιο τραπέζι Αθήνα και Άγκυρα. Βέβαια, από τη γερμανική πλευρά καθίσταται σαφές πως όσο οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Ταυτόχρονα, το ίδιο τονίζει και η ελληνική πλευρά, σημειώνοντας πως «δεν θα κάνουμε διάλογο με το όπλο στον κρόταφο».
Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ» η οποία έκανε λόγο για αποκλιμάκωση, μια πληροφορία που δινόταν και από την Αθήνα από χθες Κυριακή (26/07), ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τώρα που η Άγκυρα έδειξε τι είναι ικανή να κάνει, τούρκοι αξιωματούχοι επιχειρούν να… δώσουν χρόνο, «ώστε να αντιληφθεί πως έχουν τα πράγματα» η κ. Μέρκελ. Άκρως ενδεικτική είναι η χρήση των λέξεων που επιχειρεί το δημοσίευμα, το οποίο μιλά για «σύντομο διάλειμμα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του καθηγητή γεωπολιτικής, Γιώργου Φίλη στο MEGA, ο οποίος εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θα σταματήσει εδώ. «Είναι σίγουρο ότι αυτό που θα συμβεί είναι ότι το τουρκικό σκάφος μπορεί να βγει γιατί η στρατηγική της Τουρκίας είναι συγκεκριμένη, δε σταματάει σε αυτό το επεισόδιο» είπε χαρακτηριστικά.
Όλα αυτά τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας να δείξει και πάλι ποιος έχει το πάνω χέρι, σε ομιλία του από την Κωνσταντινούπολη είπε πως «παρατηρήσαμε ότι κάποιες χώρες δεν γνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος. Ενώ έχουν περάσει αιώνες μετά την κατάκτησή της, βλέπουμε ότι ακόμη δεν είναι αποδεκτό ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού έθνους και των μουσουλμάνων».
Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εξοικειωμένες με τα τουρκικά τερτίπια ξεκαθαρίζουν ότι παραμένουν σε ετοιμότητα μιας και η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.
Διπλωματικός μαραθώνιος από την Αθήνα
Φυσικά, πέραν της στρατιωτικές ετοιμότητας, η Αθήνα έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό «μαραθώνιο». Στο πλαίσιο αυτού, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, παραμένει σε πολύ στενή διπλωματική επαφή και με το Βερολίνο και με το Παρίσι.
Την ίδια στιγμή παραμένει ενεργός ο δίαυλος επικοινωνίας στο τρίγωνο Βερολίνου – Αθήνας – Άγκυρας σε επίπεδο διπλωματικών γραφείων των πρωθυπουργών και των προέδρων.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υποδέχτηκε στο υπουργείο την ομόλογό του από τη Βουλγαρία και στη συνέχεια θα υποδεχτεί την ομόλογό του από την Ισπανία, γεγονός που δείχνει ότι εντείνονται οι διπλωματικές επαφές και θα συζητηθούν η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή της Ελλάδας, την ερχόμενη Τετάρτη, σε τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη Λιβύη, μια χώρα στην οποία η Τουρκία παίζει το δικό της ρόλο και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων.
Τέλος, οι ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι κρατούν χαμηλούς τόνους σε διπλωματικό επίπεδο αυτή τη στιγμή, έχουν το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ νότια της Κρήτης και θα συμμετάσχει σε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με την ελληνική πολεμική αεροπορία.
«Να περιμένεις θερμό επεισόδιο εάν βγάλεις το Oruc Reis – Οι Έλληνες δεν αστειεύονται»
Καταλυτικός φαίνεται πως ήταν ο ρόλος της Γερμανίας σε όσα συνέβησαν την Τρίτη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μετά την προκλητική Navtex της Άγκυρας για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου.
Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται αυτός να ήταν και ο λόγος, για τον οποίον η Τουρκία αποφάσισε να μη βγάλει, τελικά, το ερευνητικό από το λιμάνι για έρευνες.
Συγκεκριμένα, στο τηλεφώνημά της στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άνγκελα Μέρκελ είπε στον τούρκο πρόεδρο «οι Έλληνες δεν αστειεύονται» – ενώ λίγη ώρα νωρίτερα, η ίδια, είχε συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να τόνισε προς την τουρκική πλευρά «να περιμένετε και θερμό επεισόδιο εάν βγάλετε το Oruc Reis για έρευνες» σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open στη Γερμανία. Ακόμα, η καγκελάριος τόνισε προς τον Ερντογάν πως «η Τουρκία θα έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις και ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σκληρές».
Αποκλιμάκωση με… ημερομηνία λήξης
Μήνυμα εκ μέρους της Τουρκίας στην Ευρώπη επιχείρησε να στείλει σήμερα, Κυριακή, ο τουρκικός Τύπος, προσπαθώντας να ερμηνεύσει την αντιφατική συμπεριφορά της Τουρκίας, που τη μια επιχειρεί αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα και στη συνέχεια προκαλεί με νέα τερτίπια, μόνο και μόνο για να ρίξει και πάλι τους τόνους.
Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά την είδηση ότι η κατάσταση στο Αιγαίο αποκλιμακώνεται, αλλά και το αλαλούμ με την ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» αναφέρει πως οι δραστηριότητες της χώρας σε σχέση με την έρευνα και εξόρυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων ενδέχεται να μεταφερθεί σε μη αμφισβητούμενες περιοχές.
Προφανώς, γίνεται έμμεση αναφορά στη πρόσφατη Navtex της Τουρκίας, που αφορούσε και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα, η προσωρινή ανάπαυλα και αποκλιμάκωση της έντασης «δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη». Αποδίδεται στις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες της γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ. Ωστόσο δεν σταματά εκεί. Οι τούρκοι αξιωματούχοι επιχειρούν να… δώσουν χρόνο, «ώστε να αντιληφθεί πως έχουν τα πράγματα» η κ. Μέρκελ.
Η εν λόγω πρόταση θεωρείται ως μήνυμα πως η Τουρκία, αφού έδειξε σε ένα βαθμό τι είναι ικανή να κάνει, δίνει τον χρόνο στην ΕΕ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προωθώντας τις δικές της θέσεις.
Ακόμα, όπως αναφέρεται, ο φόβος του πολέμου εκδηλώθηκε την Τρίτη, καθώς ελληνικά και τουρκικά πολεμικά σκάφη βρέθηκαν αντιμέτωπα στη θάλασσα, ωστόσο «τώρα είναι ώρα για ένα σύντομο διάλειμμα. Η Καγκελάριος, έχοντας αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, άσκησε τηλεφωνική διπλωματία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον πρόεδρο της Τουρκίας, βοηθώντας στην αποκλιμάκωση, καθώς είναι «υπέρ της εύρεσης λύσης μέσω διαλόγου».
Από in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις