Ένας Ανεξάρτητος Μηχανισμός Εποπτικού Ελέγχου θα αποτελούσε ένα καίριο αποτελεσματικό μέτρο στην αντιμετώπιση των καταχρήσεων, από όπου και εάν αυτές προέρχονται, αναφέρει, σε ανακοίνωση του, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), προσθέτοντας ότι με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί όλες αυτές τις μέρες τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας αναφορικά με το ΓεΣΥ «και με μεγάλη αγανάκτηση παρατηρούμε μια άδικη στοχοποίηση του ιατρικού κόσμου».
Σημειώνει ότι ο Σύλλογος ποτέ δεν ήταν εναντίον ενός συστήματος υγείας αλλά αντιθέτως, επιδίωκε και εξακολουθεί να επιδιώκει ένα σωστό σύστημα υγείας που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού μας για ποιοτική υγεία σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον για τους παρόχους υγείας.
«Εξ αρχής ο ιατρικός κόσμος εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προσεγγίσεις συμμετεχόντων στο ΔΣ του ΟΑΥ σε αρκετά σημεία που αφορούν το σχεδιασμό του συστήματος. Σε ό,τι αφορά τις καταχρήσεις, ο έλεγχος του μηχανισμού αποτελεί ευθύνη του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Πρόκειται για μια στρέβλωση που ως ΠΙΣ έχουμε συζητήσει με τον Οργανισμό εδώ και μήνες και η οποία προφανώς διαιωνίζεται. Ως ΠΙΣ αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε με νέα επιστολή μας προς τον ΟΑΥ, ζητώντας για ακόμη μια φορά τα στοιχεία που τεκμαίρουν κατάχρηση του συστήματος ώστε από κοινού να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος», προσθέτει.
Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί παρά τα επανειλημμένα τους αιτήματα για την κοινοποίηση των απαραίτητων στοιχείων, ο ΟΑΥ δεν έχει ανταποκριθεί;.
«Εύλογα προκύπτει και το ερώτημα γιατί πέρασαν τόσοι μήνες χωρίς ο Οργανισμός να λάβει μέτρα;. Όσο περνά ο καιρός χωρίς να λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα, τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του συστήματος, ενός συστήματος το οποίο ως ΠΙΣ θέλουμε να εξελιχθεί και να πετύχει. Είναι άδικο να στοχοποιείται ο ιατρικός κόσμος για μια μικρή μερίδα ιατρών που καταχρώνται το σύστημα και ευρύτερα για τα κακώς έχοντα και τις ελλείψεις του μηχανισμού ελέγχου. Είναι για αυτό το λόγο που θεωρούμε ότι ένας Ανεξάρτητος Μηχανισμός Εποπτικού Ελέγχου θα αποτελούσε ένα καίριο αποτελεσματικό μέτρο στην αντιμετώπιση των καταχρήσεων, από όπου και εάν αυτές προέρχονται», σημειώνει.
Όπως αναφέρει, «δεν αμφισβητούμε την ύπαρξη φαινομένων κατάχρησης του συστήματος, είτε από γιατρούς είτε από ασθενείς, αλλά για την ιατρική κοινότητα, είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε την κοινωνία ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας είναι και έντιμοι και βεβαίως διακατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι των ασθενών τους».
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί μια πολύ μικρή μειοψηφία να ευθύνεται για τις αστοχίες του ιδίου του συστήματος. Ως ΠΙΣ είμαστε στη διάθεση του ΟΑΥ, αφού μας δώσουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για τα προβλήματα του συστήματος, να προτείνουμε λύσεις με εποικοδομητική διάθεση», καταλήγει.
Aπό ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις