ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜ. ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ: Συνέντευξη Μαρίας Βασιλειάδου - 'Να μην απορροφηθεί η Αγλαντζιά μας στο χωνευτήρι του Υπερδήμου'

ΔΗΜ. ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ: Συνέντευξη Μαρίας Βασιλειάδου - 'Να μην απορροφηθεί η Αγλαντζιά μας στο χωνευτήρι του Υπερδήμου'

Η Μαρία Βασιλειάδου είναι γνωστή όχι μόνο στα τοπικά δρώμενα της Αγλαντζιάς, αλλά και από τις ευρύτερες πολιτικές της παρεμβάσεις, καθώς είναι και η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Μετά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για την Δημαρχία, μοιράζεται μαζί μας, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, το όραμά της για την Αγλαντζιά, τονίζοντας ότι έχουμε να κάνουμε με «ένα κομβικό και πλούσιο Δήμο, με συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία έμειναν ανεκμετάλλευτα».

Του Γιώργου Τάττη

Κύρια προτεραιότητά της είναι να δημιουργήσει έναν «ανθρώπινο Δήμο που νοιάζεται και στηρίζει τους δημότες του», ενώ θέλει να εμπλουτίσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων εντάσσοντας προνομιακά τον πολίτη σε αυτές.

Με μια ολιστική προσέγγιση και υπόσχεση για πολυεπίπεδες παρεμβάσεις, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο καθημερινής στήριξης, θέτει εαυτόν στην υπηρεσία των συμπολιτών της.

Δίνοντας παράλληλα έμφαση στον πολιτισμό, καθώς θεωρεί ότι συνδέεται άμεσα με την επιχειρηματικότητα, επιδιώκει την δημιουργία Πολιτιστικού Τουρισμού και επενδύει στην Παλιά Αγλαντζιά και στο Σκαλί, κάνοντας λόγο για μη ορθή αξιοποίησή του. Τέλος, διαφωνώντας κάθετα με την δημιουργία ενός «δυσλειτουργικού υπερδήμου», αντιπροτείνει ένα μικρότερο σύμπλεγμα δήμων.


Ποια η σταδιοδρομία της Μαρίας Βασιλειάδου στην τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τώρα;

Η τοπική κοινωνία αποτελεί οργανικό μέρος της ευρύτερης κοινωνίας, δεν υπάρχει απομονωμένα και αναντίλεκτα, δρα συστημικά. Η εμπλοκή μου στα κοινά σε τοπικό αλλά και σε ευρύτερο πεδίο είναι γνωστή στην κοινωνία. Από διάφορες θέσεις που κατέχω και κατείχα στα χρόνια εμπλοκής μου είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με Δήμους, Κοινότητες και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να προωθήσω προγράμματα κοινής ωφελείας.

Ο κάθε υποψήφιος έχει να επιδείξει έργο, το οποίο κατατίθεται έμπρακτα, ενώπιον των πολιτών και κρίνεται ανάλογα από αυτό. Με σεμνότητα καταθέτω την δική μου μακρόχρονη πορεία στα κοινά, τις γνώσεις, τις εμπειρίες μου σε πολλά επίπεδα και με σεμνότητα ζητώ από τους συνδημότες και τις συνδημότισσες μου να με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους για να οδηγήσουμε την Αγλαντζιά μας, όλοι μαζί, στη νέα εποχή.

Εάν μπορούσες να γράψεις το όραμά σου για τον Δήμο σε 3 γραμμές….
Θέλουμε και μπορούμε να δώσουμε την ώθηση, στην Αγλαντζιά μας, να γίνει η πόλη πρότυπο, μια «έξυπνη» πόλη, με ψηφιοποιημένες διαδικασίες και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους δημότες της. Ένας Δήμος με ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ πρόσωπο, που νοιάζεται και στηρίζει τους δημότες του και στέκεται δίπλα στις ευάλωτες ομάδες προσφέροντας ποιότητα ζωής. Ένας Δήμος που ανοίγει πόρτες στους δημότες του για επαγγελματικές, επιχειρησιακές, μορφωτικές υπηρεσίες.
Κάθε δημότης και κάθε δημότισσα της Αγλαντζιάς θα πρέπει να νοιώσει και να είναι προνομιούχος. Να μπορεί να συμμετέχει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων μέσα από διάλογο στην δημόσια σφαίρα, να ενημερώνεται συνεχώς για τα τεκταινόμενα στον Δήμο του, να εξυπηρετείται άμεσα και αποτελεσματικά και να έχει τον πρώτο λόγο.

Πού θα προσανατολιστούν οι κύριες παρεμβάσεις σας;

Στο επίπεδο αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής των συνδημοτών και συνδημοτισσών μου.
Πάντα με την ευρύτερη εμπλοκή τους στα δρώμενα και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του Δήμου. Παρεμβάσεις σε αναβάθμιση υποδομών- δρόμων, πεζοδρομίων, ομβρίων υδάτων, ποληδατόδρομων , στήριξη βράχων κ.α.- σε αναβάθμιση υπηρεσιών- κέντρα φροντίδας και μαθησιακής στήριξης παιδιών σε ωράρια που εξυπηρετούν τους εργαζόμενους γονείς, επέκταση ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ- αξιοπρεπή γηρατειά, στήριξη ευάλωτων ομάδων, πολιτική προσβασιμότητας και στήριξης ΑΜΕΑ, υπηρεσίες για φιλόζωους, κ.α. και σε δημιουργία ευκαιριών για χρηματοδοτήσεις , ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, για επιμόρφωση και κατάρτιση, για καλλιτεχνική δημιουργικότητα και πνευματικό έργο.


Υπήρξε προσφάτως μια συζήτηση σε σχέση με το Σκαλί Αγλαντζιάς και την αναπτυξιακή του πολιτική. Πώς τοποθετείστε; Πώς αξιοποιείται ο χώρος τώρα; Είναι στη σωστή κατεύθυνση;

Η δημιουργία Καλλιτεχνούπολης στον πυρήνα της Αγλαντζιάς – στην Παλιά Αγλαντζιά και στο Σκαλί αποτελεί για εμάς όραμα ζωής. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε προκαταρκτικές επαφές με φορείς που θα μπορούσαν να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση, και ανεξάρτητα του όποιου αποτελέσματος της Κυριακης, 2/8/20, θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια.

Στόχος η δημιουργία πλατφόρμας ανάπτυξης του πολιτισμού, της δημιουργίας και στήριξης των ανθρώπων του πνεύματος. Ταυτόχρονα η δημιουργία Πολιτιστικού Τουρισμού, με συνέπεια την αυξητική επιχειρηματική δράση στην περιοχή, σε καταστήματα πώλησης και προώθησης τέχνης, σε χώρους εστίασης και πολιτιστικά δρώμενα.
Ο χώρος τώρα, δυστυχώς δεν αξιοποιείται σωστά και αφέθηκε να παραπαίει στη φθορά του χρόνου.

Πώς βλέπετε την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ποιά η θέση σας για την δημιουργία ενός μητροπολιτικού Δήμου με συμμετοχή της Αγλαντζιάς; Πολλοί κάνουν λόγο για μετατροπή της Αγλαντζιάς σε φτωχό συγγενή.

Διαφωνούμε με τη κυβερνητική πρόταση νόμου για τη δημιουργία ενός ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ, ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ, ΥΠΕΡΔΗΜΟΥ με τη συνένωση 5 Δήμων της ευρύτερης Λευκωσίας- Στροβολος , Έγκωμη, Λευκωσία, Αγ. Δομέτιος, Αγλαντζιά- που θα συγκεντρώνει σχεδον 200, 000 πολίτες.

Προτείνουμε μικρότερο Δήμο,- Αγλαντζιά, Λατσιά, Γέρι-. Δήμοι που έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, και μπορούν με τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, και την ενιαία ανάπτυξη να αναβαθμίσουν τη ποιότητα ζωής των Δημοτών τους.

Δεν θέλουμε η Αγλαντζιά να απορροφηθεί στο χωνευτήρι του υπερδήμου, να χάσει τη ταυτότητα της και να γίνει ο δημότης/σσα της Αγλαντζιάς ένας αριθμός σε ένα αρχείο.

ΝΑΙ στην πρόοδο, ΟΧΙ στην ισοπέδωση.

Ποια η θέση σας για το φλέγον ζήτημα της επέκτασης του δρόμου από την Οδό Ομήρου προς την οδό Φυτωρίου και την ενδεχόμενη επέμβαση στο δάσος του πάρκου της Παιδαγωγικής Ακαδημίας;

Η Αγλαντζιά είναι ο περιβαλλοντικός πνεύμονας της Λευκωσίας, και έτσι θέλουμε να παραμείνει. Το πράσινο είναι ζωή, είναι οξυγόνο, είναι υγεία. Η υγεία των δημοτών αποτελεί προτεραιότητα και δεν προτιθέμεθα να κάνουμε οποιονδήποτε συμβιβασμό. Η διαπλάτυνση και επέκταση της Λεωφόρου Ακαδημίας θα έχει άμεσες συνέπειες στους δημότες της Αγλαντζιάς και έμμεσες αλλά εμφανείς συνέπειες σε όλη τη Λευκωσία, και όχι μόνο, σε βάθος χρόνου.

Η επέκταση της Λεωφόρου Ακαδημίας όχι μόνο δεν θα επιλύσει τα κυκλοφοριακά προβλήματα αλλά θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα σε ολόκληρο τον Δήμο. Η επέκταση του δρόμου και η κοπή των δέντρων όπως προτείνεται θέτει σε άμεσο κίνδυνο ολόκληρο το δάσος της Αθαλάσσας. Η διά μέσου του δάσους διακίνηση τουλάχιστον δέκα χιλιάδων αυτοκινήτων ημερησίως, σύμφωνα με τη μελέτη, θα αυξήσει κατακόρυφα τους ρύπους και την ηχορύπανση. Η γειτνίαση του δρόμου με δύο σχολεία, αυξάνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες μας για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και τις συνέπειές της.

Οι ρύποι δεν έχουν σύνορα και δεν αφορούν μόνο την Αγλαντζιά.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αγλαντζιάς και πώς προτίθεστε να τα αξιοποιήσετε;

Η Αγλαντζιά είναι ένας κομβικός Δήμος, ένας πλούσιος Δήμος με συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία έμειναν ανεκμετάλλευτα.
Από που να αρχίσει κανείς?

Από τα πάρκα της, που αποτελούν τον πνεύμονα της Λευκωσίας; Και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν προγράμματα άθλησης σε συνεργασία με τον ΚΟΑ και το ΑΓΟ, προγράμματα ψυχαγωγίας της οικογένειας και δημιουργικής ενασχόλησης, προγράμματα για όλες τις ηλικίες των δημοτών μας. Μονοπάτια για σκύλους, μονοπάτια της φύσης, με τις κατάλληλες υποδομές, φωτισμό και καθαριότητα.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Πανεπιστημιούπολη και όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς φορείς Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης που έχουν την έδρα τους στη πόλη μας κάνοντας την να σφύζει από νεανική παρουσία; Ανάπτυξη συνεργειών και κοινοπραξίας με την ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα. Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο, χώροι στέγασης, τεχνογνωσία για ανάπτυξη σχεδιασμών για τα προβλήματα και τις προκλήσεις του Δήμου.

Την Παλιά Αγλαντζιά και το Σκαλί που αποτελούν δείγματα μοναδικής ομορφιάς και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας συγκεντρώνοντας κόσμο του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών;

Το Συνεδριακό Κέντρο που θα μπορούσε να ελκύσει Συνεδριακό τουρισμό και να δώσει νέα ώθηση στη περιοχή;
Είναι τόσα πολλά που μπορούν να γίνουν, ώστε η ζωή μας να γίνει πιο ασφαλής, πιο ανθρώπινη και αλληλέγγυα, πιο λειτουργική.

Πώς διαφοροποιείται η Μαρία Βασιλειάδου από τους ανθυποψήφιούς/ες της;

Σε αυτό το σύντομο προεκλογικό ταξίδι για την διεκδίκηση της συμπληρωματικής Δημαρχίας της Αγλαντζιάς μας, είμαστε όλοι συνυποψήφιοι, γιατί θεωρώ ότι αγαπούμε την πόλη μας.

Ο κάθε ένας ας κριθεί ανάλογα με τις εμπειρίες, τις γνώσεις του, τη προσωπικότητα του και τις προτάσεις του και το συνολικό το πρόγραμμα που έχει καταθέσει ενώπιον των συνδημοτών και των συνδημοτισσών μας. Η Δημοκρατία και οι διαδικασίες της θα δώσουν το αποτέλεσμα.

Γιώργος Τάττης

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top