ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας στο επίκεντρο συνάντησης Δήμου Λεμεσού και Υφυπουργού Ναυτιλίας

H ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας στο επίκεντρο συνάντησης Δήμου Λεμεσού και Υφυπουργού Ναυτιλίας

Το λιμάνι της Λεμεσού αποτελεί την πρώτη επιλογή για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τα λιμενικά τέλη του διαχειριστή του τερματικού, ανέφερε σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης κατά τη συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο και μέλη του δημοτικού συμβουλίου Λεμεσού.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου Υφυπουργού Ναυτιλίας, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης, επικεντρώθηκε στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, ενώ συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η πτυχή της ναυτιλίας στην στρατηγική ανάπτυξη της Λεμεσού, η ρύπανση της θάλασσας, ο θεσμός του Blue Limassol Forum και η πρόθεση του Δήμου για δημιουργία Ναυτικού Μουσείου.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ.Δημητριάδης είπε πως στόχος του είναι η διαμόρφωση στρατηγικής για τη ναυτιλία του τόπου και τη Γαλάζια Ανάπτυξη με ένα «όραμα δεκαπενταετίας» που θα περιλαμβάνει δράσεις, όπως δημόσιες διαβουλεύσεις, οι οποίες θα φέρουν τους Κύπριους πιο κοντά στα θέματα αυτά.
 
«Διαπιστώνουμε ότι αν και είμαστε νησί, οι πολίτες δεν έχουν αγκαλιάσει σε επιθυμητό βαθμό την Ναυτιλία και τη Γαλάζια Ανάπτυξη», είπε και υπέδειξε πως «η ναυτιλία μας είναι ένας εθνικός πλούτος που πρέπει να του δώσουμε την έμφαση που του αξίζει».
 
Την ίδια ώρα, συνέχισε, πρέπει να πείσουμε στα διάφορα μέτωπα στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο ότι η Κύπρος έχει στρατηγική για τη ναυτιλία και αποτελεί ένα αξιόπιστο ναυτιλιακό κέντρο.
 
Αναφερόμενος στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας συνεχάρη την προκάτοχο του για την επιτυχία αυτή, προσθέτοντας ότι η προέγκριση της σύνδεσης από τις Βρυξέλλες ήταν ένα σημαντικό αλλά πρώτο βήμα.
 
«Σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του κράτους θα πρέπει να προκηρύξουμε προσφορές, υπολογίζουμε εντός του φθινοπώρου και θα δώσουμε ένα εύλογο διάστημα δυο μηνών στους υποψήφιους προσφοροδότες, ενώ θα μπούμε σε αξιολόγηση των προσφορών το πρώτο τρίμηνο του 2021 με χρονικό ορίζοντα τον Μάιο του 2021 να λειτουργήσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση», συμπλήρωσε.
 
Απαντώντας στο αίτημα του Δήμου Λεμεσού, ο Βασίλης Δημητριάδης εξήγησε πως το κατά πόσο θα επιλεγεί το λιμάνι Λεμεσού ή το λιμάνι της Λάρνακας, αυτό θα εξαρτηθεί και από τον καθορισμό των λιμενικών τελών.
 
«Οφείλουμε να διαβουλευθούμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε το ύψος των λιμενικών τελών πριν βγούμε σε προσφορές για να μην το αφήσουμε στους προσφοροδότες σε διαπραγμάτευση με τους λιμένες και θέλουμε να είμαστε και είμαστε ξεκάθαροι σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε.
 
Λέγοντας ότι το λιμάνι της Λεμεσού αποτελεί την πρώτη επιλογή για πολλούς λόγους, όπως η απόσταση και οι προσφερόμενες υπηρεσίες του τερματικού, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας διευκρίνισε πως δεν αποκλείεται ν’ αλλάξουν τα δεδομένα εάν τα λιμενικά τέλη από τον διαχειριστή του τερματικού κρουαζιέρων «είναι απαγορευτικά».
 
 Εξάλλου, ο ΓΔ του Υπουργείου Μεταφορών και Αναπληρωτής ΓΔ του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, Σταύρος Μιχαήλ είπε πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Λεμεσού, προσθέτοντας ότι γίνονται συναντήσεις με τον ιδιώτη διαχειριστή αλλά και με την Αρχή Λιμένων Κύπρου που διαχειρίζεται το λιμάνι της Λάρνακας, ώστε «να καθορίσουμε το πλαφόν που θα δοθεί στους προσφοροδότες για να μπορέσουν να υπολογίσουν την οικονομική προσφορά στην Κυβέρνηση».
 
Ανέφερε δε ότι, σε σχέση με το λιμάνι της Λεμεσού, ο διαχειριστής χρεώνει τέλος παραχώρησης προς την Κυβέρνηση «και ίσως χρειαστεί μια διαφοροποίηση για να είναι πιο ελκυστικό το πλαφόν», ενώ σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια αυτό να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.
 
Ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαϊδης διαμήνυσε πάντως ότι η Λεμεσός θεωρεί «αυτονόητο» να καταστεί το λιμάνι της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ελλάδα, στο πλαίσιο και του ευρύτερου σχεδιασμού της Κυβέρνησης να καταστεί το λιμάνι Λεμεσού κέντρο κρουαζιέρας.
 
 Οι δυο πλευρές εξέφρασαν πλήρη ευθυγράμμιση σε θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της ρύπανσης της θάλασσας, την προώθηση του Blue Limassol Forum και τη δημιουργία Ναυτικού Μουσείου στη Λεμεσό, με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας να προτείνει όπως η Λεμεσός θέσει υποψηφιότητα για να φιλοξενήσει το 2025 ή το 2026 την Ευρωπαϊκή Μέρα Ναυτιλίας που διεξάγεται κάθε χρόνο στις 20 Μάιου σε διαφορετική πόλη της ΕΕ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, της Μ.Μ.Α.Δ. και της Υ.Δ.Α.Π. εντοπίστηκε, γύρω στις 2 μ.μ. και συνελήφθη ο 49χρονος καταζητούμενος, ο οποίος απέδρασε ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top