ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΗ: 'Όχι' στην πρόταση για οριζόντια ψηφοφορία στις βουλευτικές

ΒΟΥΛΗ: 'Όχι' στην πρόταση για οριζόντια ψηφοφορία στις βουλευτικές

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψε πρόταση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργου Περδίκη για θεσμοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας στις βουλευτές εκλογές.

Υπέρ της πρότασης νόμου τοποθετήθηκαν 22 βουλευτές και κατά 27, ενώ υπήρξαν και δύο αποχές.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η θεσμοθέτηση της διαδικασίας οριζόντιας ψηφοφορίας κατά τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε ψηφοφόρους να ψηφίζουν υποψηφίους από διάφορους συνδυασμούς. Παράλληλα, στοχεύει στην κατάργηση «της αναχρονιστικής διάταξης της νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία παρίστανται στα εκλογικά κέντρα οι υποψήφιοι ή αντιπρόσωποι αυτών ή αντιπρόσωποι οποιουδήποτε συνδυασμού υποψηφίων με τα εμβλήματα των κομμάτων τους».
 
Επιχειρηματολογώντας υπέρ της έγκρισης της πρότασής του, ο κ. Περδίκης είπε, "είναι δημοκρατία δηλαδή ο Δήμος και όχι τα κόμματα. Η πρόταση περιλαμβάνει και την οριζόντια ψηφοφορία και την απλή αναλογική και το δικαίωμα των συνδυασμών να παίρνουν στη δεύτερη κατανομή όπως τα κόμματα. «Είναι μια πολύ ολοκληρωμένη πρόταση που δίνει στους πολίτες περισσότερες δυνατότητες να επιλέξουν», είπε.
 
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, η βουλευτής του κόμματος, Ελένη Μαύρου, είπε πως το κόμμα της θα ταχθεί εναντίον της πρότασης, λέγοντας ότι το κόμμα έχει διαφορετική φιλοσοφία για το πώς βλέπουμε να λειτουργεί η πολιτική ζωή ενός τόπου. Όπως είπε, στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών δεν εφαρμόζεται η οριζόντια ψηφοφορία με τρεις ή τέσσερις εξαιρέσεις να εφαρμόζονται για τοπικές εκλογές. Και αυτό γιατί η σημασία δεν είναι στην επιλογή προσώπων αλλά προτάσεων και θέσεων, είπε.
 
Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, η βουλευτής Ξένια Κωνστατίνου είπε μεν πως το κόμμα είναι είμαστε υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας, προσθέτοντας δε πως δυστυχώς στην πρόταση νόμου υπάρχουν θέματα που αφορούν τη στάθμιση ψήφου και ζητήματα διαφάνειας όπως την παρουσία κομματικών αξιωματούχων για τα οποία το κόμμα της διαφωνεί.
 
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης μετέφερε τη διαφωνία του κόμματος, λέγοντας ότι το κόμμα διαφωνεί με την ευρύτερη φιλοσοφία της οριζόντιας ψηφοφορίας.
 
Εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, ο Πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Λιλλήκας είπε πως θα στηρίξει την πρόταση νόμου, καθώς, όπως είπε, η οριζόντια ψηφοφορία διευρύνει τις επιλογές των πολιτών.

Για το σκέλος που αφορά τους εκπροσώπους των κομμάτων υπενθύμισε πως «πριν μερικά χρόνια αποφασίσαμε να αφαιρέσουμε τα τραπεζάκια των κομμάτων έξω από το εκλογικό κέντρο και τελικά τα βάλαμε μέσα στο εκλογικό κέντρο».
 
Εκ μέρους της Αλληλεγγύης, ο Μιχάλης Γιωργάλλας είπε με τη σειρά του πως είναι υπέρ της πρότασης, καθώς αυτή δίνει περισσότερες επιλογές ή δυνατότητες επιλογής στους πολίτες να επιλέξουν ποιους πολίτες θα στείλουν στη Βουλή.
 
Τέλος, εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Κώστας Ευσταθίου σημείωσε πως «η πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από μας γιατί με τον τρόπο που γίνεται ο επιμερισμός των ψήφων είναι σαν να εισάγεται το πλειοψηφικό σύστημα από την πίσω πόρτα», προσθέτοντας ότι τα μεγάλα κόμματα μπορούν να καθορίζουν ποιοι βουλευτές θα εκλέγονται από τα μικρότερα κόμματα.

Η Βουλή απέρριψε επίσης με 40 ψήφους κατά και 12 υπέρ την πρόταση νόμου του Γιώργου Λιλλήκα, που αποσκοπούσε στην τροποποίηση του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, ώστε να αναθεωρηθεί το ελάχιστο ποσοστό επί του συνόλου των έγκυρων ψήφων σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας που προβλέπεται σε αυτόν για σκοπούς συμμετοχής των αυτοτελών κομμάτων στην πρώτη φάση και στη δεύτερη φάση της δεύτερης κατανομής αδιάθετων εδρών από 3,6% και 7,2%, που ισχύει σήμερα, σε 1,8% και 3,6%, αντίστοιχα.

Απορρίφθηκε επίσης πρόταση νόμου του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου για εκσυγχρονισμό του εκλογικού νόμου με την εισαγωγή του θεσμού της εκλογής βουλευτών επικρατείας από το σύνολο του εκλογικού σώματος. 

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της πρότασης νόμου, η ψηφοφορία για την εκλογή βουλευτών επικρατείας θα διεξάγεται με το ίδιο ψηφοδέλτιο που καταρτίζεται για την εκλογή βουλευτών περιφερειών και για τους σκοπούς της εκλογής αυτής ολόκληρη η επικράτεια της Δημοκρατίας θα αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια. Περαιτέρω, προτείνεται αύξηση των βουλευτικών εδρών. 

Εξάλλου, η Ολομέλεια με 46 ψήφους υπέρ, επτά κατά και μία αποχή ενέκρινε σε νόμο πρόταση των βουλευτών του ΑΚΕΛ Ελένης Μαύρου και Αντρέα Φακοντή εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Εκλογής (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας) Νόμου, ώστε οι εκλογείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος λόγω τυφλότητας ή άλλης ανικανότητας να δύναται να ζητήσουν από τον προεδρεύοντα της εκλογής ή από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης τους να τους βοηθήσουν να το ασκήσουν.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top