Μετά και τις τοποθετήσεις της Υπουργού Εργασίας κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου ενώπιων της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, περί ανησυχίας για επικείμενες απολύσεις και συνεπακόλουθη αύξηση της ανεργίας, οι όποιες νέες παρεμβάσεις πρέπει να είναι στοχευμένες, απαντώντας τις ανησυχίες των εργαζομένων.
Γιώργος Τάττης
Ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Αιμιλιανίδου επισήμανε ότι «στόχος μας είναι ένα μεγάλο κονδύλι από την Αρχή Ανάπτυξης Δυναμικού, γύρω στα 12 με 15 εκατομμύρια ευρώ, να πάει στην κατάρτιση ανέργων», ενώ μίλησε και για ένα άλλο κονδύλι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το οποίο θα επιδοτήσει μισθολογικό κόστος για πρόσληψη ανέργων, της τάξης του 90%. Όλα αυτά, προφανώς θα ξεκινήσουν μετά και τον Οκτώβριο, όπου και ολοκληρώνονται τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης.
Παράλληλα, ρητή ήταν η δήλωσή της, τονίζοντας ότι θεωρεί «απαράδεκτη» την απόλυση εργαζομένων από επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί στήριξη. Εξού και επισήμανε ότι ακόμη και οι προειδοποιήσεις για απολύσεις, μπορούν να ξεκινήσουν μετά την 1η Νοεμβρίου.
Επίκεινται διαβουλεύσεις - Έκκληση για σεβασμό στους κανονισμούς
Το ThemaOnline, επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΕΒΕ Μάριο Τσιακκή, θέτοντας του προβληματισμούς σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι. Όπως μας εξήγησε, «δεν υπήρξε κάποια διαβούλευση του Υπουργείου με το ΚΕΒΕ επί του θέματος, αλλά θωρούμε ότι όταν θα υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο θα προχωρήσουμε σε συνομιλίες, καθώς υπάρχει ανησυχία».
Ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι σαν Επιμελητήριο καλούν τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις να ακολουθούν τις υποχρεώσεις και τους περιορισμούς που θέτει το κράτος». Όμως, όπως εξήγησε, «και οι επιχειρήσεις πλέον δε θα έχουν αντοχές, εάν η οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί σε αυτό το βαθμό», προσθέτοντας συμπληρωματικά ότι « όταν η αγορά δουλεύει 60-70% λιγότερο, δεν μπορείς να υποχρεώνεις μια εταιρεία να κρατά το 100% του προσωπικού της».
Αναπόφευκτες οι απολύσεις; - Να γίνουν διαβουλεύσεις εργοδοτών - εργαζόμενων
Όταν έχεις μια μείωση του κύκλου εργασιών σου, θα πρέπει να κάνεις κινήσεις για να κρατήσεις την επιχείρηση ζωντανή. Επί τούτου, είπε ότι «το καλύτερο σενάριο είναι να υπάρξει συζήτηση εργοδοτών και εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν την μείωση στον κύκλο εργασιών, δεν μπορεί να τους κοροϊδέψει ο εργοδότης ότι μειώθηκε η δουλειά ενώ δεν μειώθηκε». Από εκεί και πέρα, υπάρχουν 2 επιλογές. Είτε να υπάρξει μείωση προσωπικού με απολύσεις, είτε να μειωθούν οι απολαβές όλων.
Ανάγκη για ενίσχυση του υφιστάμενου παραγωγικού και οικονομικού μας μοντέλου
Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιακκής μίλησε και για ανάγκη αλλαγών και τροποποιήσεων στο υφιστάμενο παραγωγικό και οικονομικό μας μοντέλο. Επισήμανε ότι πρέπει να εισαχθούν καινούργιοι τομείς στην οικονομία οι οποίοι θα φέρουν και νέους κύκλους εργασιών, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, χωρίς να σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθούν οι υφιστάμενοι.
Είπε για εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος, για ενίσχυση της ψηφιοποίησης στην οικονομία και στην κρατική μηχανή, αλλά και για τις νέες ευκαιρίες που θα υπάρξουν μετά την αύξηση των διδάκτρων στην Αγγλία, στην εκπαίδευση και τον ακαδημαϊκό τομέα.
Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητα και τις επενδύσεις στον τομέα της υγείας, καθώς υπάρχει υψηλή προστιθέμενη αξία, αλλά και τα επενδυτικά ταμεία.
Διορθώθηκαν ορθώς παθογένεις στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΚΔ
Ρωτώντας την γνώμη του για τις αλλαγές στο επενδυτικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις πολιτογραφήσεις επενδυτών, ο κ. Τσιακκής απάντησε ότι «το στηρίξαμε, διορθώθηκαν λάθη που όντως υπήρχαν, εισήχθησαν πιο αυστηρά κριτήρια και καλύτερος έλεγχος. Πιστεύεται ότι πρέπει να συνεχιστεί, γιατί προσέφερε πολλά στην Κύπρο».
Ώθηση και σε εναλλακτικό τουρισμό, γεωργία, μεταποιητική βιομηχανία
Σε ερώτησή μας, εάν οφείλουμε να ξεφύγουμε της πεπατημένης και να δώσουμε ώθηση και σε νέες υπηρεσίες, εναλλακτικό τουρισμό, στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, συμφώνησε, λέγοντας ότι παρά τις δυσκολίες που συναντούμε ως μικρό σε έκταση κράτος, με περιορισμένη αγορά, πόρους και εργατικά χέρια, οφείλουμε να δώσουμε ώθηση και στην γεωργική παραγωγή, στην βιομηχανία και στην μεταποίηση προϊόντων.
Τέλος, έκανε λόγο και για αναδιοργάνωση του τουριστικού μας προϊόντος, με ενίσχυση και άλλων μορφών τουρισμού. Θέση του ΚΕΒΕ, είπε, είναι «να επενδύσουμε στην τεχνολογία για να μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε καλύτερα την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου», κάνοντας λόγο και για προώθηση του κυπριακού προγεύματος, για το οποίο πρέπει να υπάρξει και συνεννόηση με το Υφυπουργείο Τουρισμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις