Διαφοροποιήσεις στα κατεχόμενα για αφίξεις μετά από σύντομη μετάβαση στην Τουρκία, χάος στο νοσοκομείο για τεστ PCR.
Σε διαφοροποιήσεις κυρίως όσον αφορά τα σύντομα ταξίδια από τα κατεχόμενα στην Τουρκία, προχώρησε το «υπουργείο υγείας» που ανακοίνωσε ότι όσοι θα μεταβαίνουν στην Τουρκία για σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα χρειάζεται να επαναλάβουν τεστ PCR όταν επιστρέψουν στα κατεχόμενα, υπό τον όρο ότι θα αποδεικνύουν πως υποβλήθηκαν σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα τρεις μέρες προτού αναχωρήσουν από το νησί.
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, το «υπουργείο υγείας» υπενθυμίζει ότι η απόφαση για διεξαγωγή PCR κάθε 15 ημέρες για όσους εργάζονται, σπουδάζουν και τυγχάνουν νοσηλείας στις ελεύθερες περιοχές εξακολουθεί να ισχύει και από τις 21 Ιουλίου πρέπει να έχουν υποβληθεί σε νέο τεστ στα γενικά νοσοκομεία της κατεχόμενης Λευκωσίας και Αμμοχώστου για να μπορούν να περάσουν στο «νότο».
Όλα τα άτομα που δεν εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, προστίθεται, θα συνεχίσουν να διακινούνται με μόνο ένα τεστ PCR, υπό τον όρο ότι βρίσκονται στο νησί κατά τις τελευταίες 14 ημέρες. (Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και οι οδηγοί ταξί και όσοι διεξάγουν εμπόριο στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής). Αυτά τα άτομα θα υποβάλλονται σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Οι διαμένοντες στην Πύλα πολίτες του ψευδοκράτους, αναφέρεται, θα μπορούν να διακινούνται με την παρουσίαση τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα μόνο κατά την πρώτη διέλευσή τους.
Το «υπουργείο υγείας» ανακοίνωσε ότι άτομα που θα έρχονται στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας από χώρα που ανήκει στην κατηγορία Α θα υπόκεινται στους κανόνες που ισχύουν για την κατηγορία Β.
Αλλαγές στα σύντομα ταξίδια στην Τουρκία
Όσοι μεταβούν στην Τουρκία και επιστρέψουν στα κατεχόμενα σε διάστημα μικρότερο των πέντε ημερών δεν χρειάζεται να υποβληθούν ξανά σε τεστ PCR σε περίπτωση που αποδείξουν ότι υποβλήθηκαν σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα τρεις μέρες πριν τo ταξίδι προς την Τουρκία, σημειώνει το «υπουργείο υγείας», προσθέτοντας ότι τα άτομα αυτά θα δίδουν δείγμα για τεστ στα νοσοκομεία στην Λευκωσία και Αμμόχωστο πέντε έως εφτά μέρες μετά την είσοδό τους στα κατεχόμενα.
Άτομα που θα αναχωρούν από τα κατεχόμενα για την Τουρκία χωρίς PCR και δεν θα υποβάλλονται σε αυτό ούτε κατά την παραμονή τους εκεί, θα πρέπει να κάνουν το τεστ κατά την επιστροφή τους στα κατεχόμενα και θα παραμένουν σε τριήμερη καραντίνα σε κέντρα που καθορίζει το «υπουργείο υγείας». Μετά τις 3 μέρες σε καραντίνα θα υποβληθούν ξανά σε τεστ. Τα έξοδα του τεστ και της καραντίνας θα καλύπτονται από τον επιβάτη.
Από την Βρετανία
Το υπουργείο» επιβεβαίωσε ότι από αύριο, 16 Ιουλίου, αρχίζουν οι αφίξεις από την Βρετανία λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κρούσματα στη χώρα μειώνονται. Τα άτομα που θα έρχονται από την Βρετανία στα κατεχόμενα θα μπορούν να εισέρχονται στο νησί αφού παρουσιάσουν τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα στο οποίο υποβλήθηκαν από τρεις έως και πέντε ημέρες πριν την ημερομηνία επιβίβασής τους στο αεροπλάνο. Τα άτομα αυτά θα υποβάλλονται σε δεύτερο τεστ PCR κατά την είσοδό τους στα κατεχόμενα και θα παραμένουν σε καραντίνα για επτά μέρες. Με το πέρας της καραντίνας θα υποβάλλονται και σε τρίτο τεστ. Θα εξαιρούνται από την πληρωμή των εξόδων της καραντίνας οι «πολίτες» του ψευδοκράτους που διαμένουν μόνιμα στα κατεχόμενα και οι φοιτητές «πολίτες» του ψευδοκράτους Οι υπόλοιποι θα πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος του τεστ και της καραντίνας στην οποία θα υποβληθούν.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι όσοι δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις θα διώκονται ποινικά ενώ σημειώνεται ότι το ημερήσιο κόστος της καραντίνας ανά άτομο ανέρχεται στις 265 ΤΛ (35 περίπου ευρώ, περιλαμβανομένου του φαγητού) και το κόστος του τεστ στις 300 ΤΛ (40 ευρώ). Από παιδιά μέχρι 2 ετών δεν θα ζητείται τεστ PCR κατά την είσοδό τους στα κατεχόμενα.
Διευκρινίζεται ότι το χρονικό διάστημα τριών έως πέντε ημερών πριν την ημερομηνία επιβίβασης στο αεροπλάνο που αναφέρεται πιο πάνω, θα αξιολογείται με βάση την ημερομηνία που δίδονται τα δείγματα για τεστ PCR. Διευκρινίζεται επίσης ότι δεν θα θεωρούνται έγκυρα αποτελέσματα τεστ PCR που έγιναν έξι ημέρες πριν την ημερομηνία του ταξιδιού ή και νωρίτερα και δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στα κατεχόμενα τα άτομα που θα παρουσιάζουν τέτοια τεστ.
Στο μεταξύ, η Γενί Ντουζέν γράφει σήμερα ότι χάος προκλήθηκε χθες το πρωί στο κέντρο γρήγορης διάγνωσης όταν το προσωπικό που εργαζόταν εκεί ανέφερε στους πολίτες που πήγαν να πάρουν τα αποτελέσματα των PCR πως το σύστημα είχε χαλάσει.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να περιμένουν πολλές ώρες στον ήλιο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματά και μεταξύ αυτών ήταν και Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και άτομα που τυγχάνουν θεραπείας στις ελεύθερες περιοχές οι οποίοι κατά την διέλευσή τους υποχρεούνται να παρουσιάσουν τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα που έγινε 72 ώρες προηγουμένως. Κάποιοι που έπρεπε να περάσουν στις ελεύθερες για θεραπεία χθες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τα ραντεβού τους αφού δεν βγήκαν τα αποτελέσματα του τεστ τους.
Το νοσοκομείο επισκέφθηκε και ο «υπουργός υγείας» Αλί Πιλλί για να ακούσει τα προβλήματα, τα οποία λύθηκαν το απόγευμα.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις