ΚΟΣΜΟΣ

Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων: Εξηγεί γιατί παραβιάζεται η σύμβαση της UNESCO του 1972 για την Αγία Σοφία

Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων: Εξηγεί γιατί παραβιάζεται η σύμβαση της UNESCO του 1972 για την Αγία Σοφία

Tην μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί καταδικάζει απερίφραστα o Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων, και ενώνει τη φωνή του μαζί με όλους όσους ανά τον κόσμο διαμαρτύρονται για την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ασέβεια απέναντι στην ιστορία και παραβιάζει κατάφωρα τη σύμβαση της UNESCO του 1972, την οποία έχει υπογράψει και η Τουρκία.
 
Σημειώνει ότι με βάση τη Σύμβαση του 1972, η αλλαγή του «status» ενός μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς προϋποθέτει την λήψη απόφασης από τη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO. 
 
«Η Αγία Σοφία από το 1985 έχει ενταχθεί ως μουσείο στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και αυτό συνεπάγεται συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις από την Τουρκία για τη διατήρηση ενός τέτοιου μνημείου. Οποιαδήποτε παρέμβαση στο κτήριο αποτελεί παραβίαση των Διεθνών Συμβάσεων. Οι προτεινόμενες μετατροπές στη χρήση του μνημείου από μουσείο σε χώρο ισλαμικής λατρείας θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μετατροπές στο κτήριο, που δεν διασφαλίζουν τη διατήρηση του πλούσιου διακόσμου του», προσθέτει.
 
Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι η Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς η βυζαντινή ναοδομία του με τη μοναδική και πρωτοποριακή αρχιτεκτονική του και ο πλούσιος ψηφιδωτός και μαρμάρινος διάκοσμός του, καθιστούν το κτίριο ένα μνημείο οικουμενικής αξίας και αναπόσπαστο τμήμα του πανανθρώπινου πολιτισμού, το οποίο άντεξε ανά τους αιώνες και επιβίωσε μέχρι τις μέρες μας. 
 
«Ένα τέτοιο μνημείο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τον οποιονδήποτε ηγέτη ή κράτος ως εργαλείο άσκησης πίεσης πολιτικής. Ως μνημείο αποτελεί σημείο συνάντησης Ανατολής και Δύσης, αλλά και σημείο συνάντησης λαών και θρησκειών. Οφείλουμε σαν ανθρωπότητα να το διατηρήσουμε αναλλοίωτο και να το αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές», σημειώνει. 
 
Ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την UNESCO, το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα και ενέργειες προκειμένου να αποτρέψει την μετατροπή του κτηρίου σε ισλαμικό τέμενος.    

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top