ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπορρέλ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μόνο ο διάλογος θα καταστήσει τη Μεσόγειο σταθερή ζώνη

Μπορρέλ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μόνο ο διάλογος θα καταστήσει τη Μεσόγειο σταθερή ζώνη

Μόνο ο διάλογος θα καταστήσει τη Μεσόγειο σταθερή ζώνη, τόνισε ο Μπορρέλ σε συζήτηση στο ΕΚ για τη Τουρκία.

Την εκτίμηση ότι μόνο ο διάλογος, όπου υπάρχουν διαφορές, θα καταστήσει τη Μεσόγειο μια πιο ασφαλή και σταθερή ζώνη κάτι το οποίο συζήτησε με τους Τούρκους ομολόγους του, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέπ Μπορρέλ, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, σε συζήτηση για την κατάσταση στη Μεσόγειο και τον "προβληματικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή".

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι "είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις αρχές και τις αξίες, τα εξωτερικά σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα ή των Κρατών Μελών" και παρέπεμψε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα 13 Ιουλίου για την εξέταση του θέματος.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζ.Μπορρέλ ενημέρωσε την ολομέλεια ότι μόλις επέστρεψε "από εντατικές συζητήσεις στην Τουρκία και τη Μάλτα" και την προηγούμενη εβδομάδα, επισκέφτηκε την Ελλάδα και την Κύπρο "για να δείξω την ακλόνητη αλληλεγγύη της ΕΕ".

"Η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο απαιτεί τη συλλογική μας δέσμευση. Χρόνια συγκρούσεων στη Λιβύη και τη Συρία επηρεάζουν την ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια και επηρεάζει άμεσα την Ευρώπη όσον αφορά τους κινδύνους για την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές και την περαιτέρω εξάπλωση της αστάθειας, για παράδειγμα προς το Σαχέλ και την ευρύτερη Μέση Ανατολή", σημείωσε εισαγωγικά.

Τόνισε δε ότι "η Τουρκία επηρεάζεται επίσης από αυτήν την κατάσταση και δραστηριοποιείται σε συγκρούσεις τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη".

"Είχαμε σημαντικές αναταράξεις όσον αφορά τη δράση της Τουρκίας στη βορειοδυτική και βορειοανατολική Συρία", κατέγραψε.

Υπενθύμισε δε ότι "τον περασμένο Οκτώβριο, το Συμβούλιο καταδίκασε κατηγορηματικά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία", ωστόσο σημείωσε ότι "πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε πού συμπίπτουν τα συμφέροντά μας".

"Η Τουρκία έχει δείξει αλληλεγγύη και γενναιοδωρία έναντι 3,6 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων και έχει παράσχει διασυνοριακή ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους εκτοπίστηκαν από τις πρόσφατες βάναυσες μάχες στο Ίντλιμπ", ανέφερε ο Μπορρέλ.

"Στη Λιβύη πρέπει να εργαστούμε καλύτερα μαζί για να ξεκινήσουμε μια πραγματική πολιτική διαδικασία. Είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε τη διαδικασία του Βερολίνου", τόνισε.

"Δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και, με την Επιχείρηση `Irini`, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά ύποπτη εμπορία, ανεξάρτητα από την προέλευση ή τον προορισμό", σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει επιδείξει ανησυχητική αποφασιστικότητα - με αυξημένο αριθμό πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, εργασίες γεώτρησης στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υπογραφή του θαλάσσιου μνημονίου συμφωνίας με τη Λιβύη - το οποίο δεν αναγνωρίζουμε εδώ στην ΕΕ", κατέγραψε απευθυνόμενος στην ολομέλεια.

Τόνισε δε ότι "σε όλα τα θέματα, η ΕΕ έχει στείλει σαφή μηνύματα στην Τουρκία - είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις αρχές και τις αξίες, τα εξωτερικά σύνορα και τα κυρίαρχα δικαιώματα ή των κρατών μελών", ενώ "θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε για πραγματικές πολιτικές λύσεις στη Συρία και τη Λιβύη".

Κατέληξε δε την τοποθέτησή του για την Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι "η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος, μια υποψήφια χώρα και σύμμαχος του ΝΑΤΟ".

"Η τρέχουσα αρνητική τάση στις σχέσεις μας πρέπει να σταματήσει και να αντιστραφεί", τόνισε. "Η δυναμική των αντιποίνων δεν καθιστά τη Μεσόγειο μια πιο ασφαλή και σταθερή ζώνη", ανέφερε.

"Αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων όπου υπάρχουν διαφορές - αυτό συζητούσα με Τούρκους συναδέλφους στο τελευταίο μου ταξίδι - έχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε", δήλωσε και παρέπεμψε στη συζήτηση "τη Δευτέρα, μαζί με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ", όπου όπως είπε "θα εξετάσουμε τους πιθανούς τρόπους προόδου".

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top