ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το βιβλίο του γνωστού Κύπριου δημοσιογράφου για την πανδημία που απευθύνεται σε όλους – «Κορωνοϊός Για Γέλια» -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το βιβλίο του γνωστού Κύπριου δημοσιογράφου για την πανδημία που απευθύνεται σε όλους – «Κορωνοϊός Για Γέλια» -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Απολαυστικό και… προσιτό για όλους.

Ο λόγος για το βιβλίο «Κορωνοϊός Για Γέλια» του γνωστού δημοσιογράφου Αντώνη Άσσου.

Όσο για το περιεχόμενο; Όπως σημειώνει στην κριτική του ο Άρης Ιακώβου, περιλαμβάνει ανέκδοτα, ευφυολογήματα, ατάκες κι ό,τι άλλο κατατάσσεται στην κατηγορία χιούμορ, διανθισμένο με γελοιογραφίες του καταξιωμένου σκιτσογράφου Γιώργου Μιτίδη.

Όπως, όμως, σπεύδει να προσθέσει, «ο συγγραφέας δεν περιορίστηκε σε απλή παράθεση ή καταγραφή ανεκδότων. Έδωσε στο περιεχόμενο αφηγηματική μορφή. Συνέδεσε ό,τι επέλεξε να περιλάβει στο βιβλίο του με μαεστρία, δίνοντας ζωντάνια και δομή, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη ιστορία βγαλμένη μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματα που όλοι λίγο, πολύ ζήσαμε στην περίοδο του εγκλεισμού μας για να αμυνθούμε στην επίθεση του κορωνοϊού».

Έτσι, λοιπόν, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να ξεφύγει από τις σκοτούρες, διαβάζοντας για την γνωστή πλέον… Κύπρια κακιά πεθερά που με τα video της προκάλεσε πανελλήνιο ενδιαφέρον, αλλά και για όλα τα άλλα ευχάριστα που βιώσαμε εν μέσω πανδημίας.

Πιο κάτω μπορείτε να διαβάσετε την κριτική του Άρη Ιακώβου:

Και η πανδημία θέλει το… γέλιο της

Toυ Άρη Ιακώβου

Και μόνο η σύλληψη της ιδέας αξίζει επαίνου. Η υλοποίησή της επιφέρει το χειροκρότημα. Και η επιβράβευσή της, με το διάβασμα του βιβλίου, καθίσταται σχεδόν επιβεβλημένη. Αυτά για το βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου Αντώνη Άσσου, «Κορωνοϊός Για Γέλια», που εδώ και περίπου ένα μήνα βρίσκεται στα ράφια των μεγάλων βιβλιοπωλείων του τόπου μας. Καλαίσθητος τόμος, σε προσιτή τιμή, μόνο 10 ευρώ και προκλητικό εξώφυλλο, κάνει το βιβλίο με το επίκαιρο περιεχόμενο, περίπου απαραίτητο για τις ώρες χαλάρωσης, στο σπίτι, στην παραλία ή στο βουνό τις μέρες του καλοκαιριού.

Περιεχόμενο του βιβλίου; Ανέκδοτα, ευφυολογήματα, ατάκες κι ό,τι άλλο κατατάσσεται στην κατηγορία χιούμορ, διανθισμένο με γελοιογραφίες του καταξιωμένου σκιτσογράφου Γιώργου Μιτίδη. Όμως ο συγγραφέας δεν περιορίστηκε σε απλή παράθεση ή καταγραφή ανεκδότων. Έδωσε στο περιεχόμενο αφηγηματική μορφή. Συνέδεσε ό,τι επέλεξε να περιλάβει στο βιβλίο του με μαεστρία, δίνοντας ζωντάνια και δομή, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη ιστορία βγαλμένη μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματα που όλοι λίγο, πολύ ζήσαμε στην περίοδο του εγκλεισμού μας για να αμυνθούμε στην επίθεση του κορωνοϊού. Εξάλλου ο τίτλος του βιβλίου μας προϊδεάζει για το περιεχόμενο. «Κορωνοϊός Για Γέλια» και πραγματικά από την πρώτη μέχρι την τελευταία γραμμή του βιβλίου αναβλύζει το γέλιο και προσφέρει στον αναγνώστη χαμόγελο. Του προσφέρει ευκαιρία να ξεφύγει από την κατάθλιψη και τις σκοτούρες της καθημερινότητας που η πανδημία τις ενίσχυσε και… εμπλούτισε.

Αρχίζοντας από το εξώφυλλο του βιβλίου ο αναγνώστης παίρνει μια πρώτη γεύση. Η εικόνα του εξωφύλλου αυτή που έπρεπε. Μια μάσκα προσώπου από αυτές που μας επέβαλαν να φορούμε σαν άμυνα κατά της επιδημίας. Μαζί κι ένας γνώριμος τετραψήφιος αριθμός, 8998. Ποιος δεν τον χρησιμοποίησε την περίοδο του εγκλεισμού για να εξασφαλίσει άδεια… εξόδου για μια σύντομη απόδραση από τη μακρά και ανιαρή παραμονή στο σπίτι; Και όσοι δεν τον κάλεσαν, το πλήρωσαν ακριβούτσικα. Από εκεί και πέρα ανοίγουν οι σελίδες με κείμενο σπαρταριστό, ολοζώντανο, με ήρωες εμάς, τους συζύγους, τα παιδιά και τους γονείς, τους γείτονες και τους φίλους, τους συναδέλφους, τους αστυνομικούς, τους επιστήμονες που πάσχιζαν να μας γλιτώσουν από τον κορωνοϊό, τους πολιτικούς που κατά περίεργο τρόπο παραχώρησαν τα πρωτεία της δημοσιότητας σε άλλους, τους ιερωμένους που προσεύχονταν για να μας βοηθήσει ο Θεός να βγούμε νικητές από τα καταφύγιά μας και πολλούς άλλους. Ήρωες αληθινοί με αδυναμίες και δυνατότητες, άλλοτε άβουλοι και άλλοτε πείσμονες να πετύχουν εκείνο που θέλουν, πότε με την εξυπνάδα τους και πότε με την κουτοπονηριά τους. Όπως την κυρία εκείνη που θυμωμένη γιατί μια άλλη πρόλαβε και πήρε από τα ράφια της υπεραγοράς όλα τα μακαρόνια, έσπευσε κι αυτή και αγόρασε όλες τις αναράες της υπεραγοράς «για να δούμε τώρα πώς θα φάει τα μακαρόνια χωρίς αναρή», όπως θριαμβευτικά αναφώνησε.

Παρόλο που το κείμενο των 166 σελίδων του βιβλίου δεν υποδιαιρείται τυπικά σε κεφάλαια με ξεχωριστούς τίτλους (ίσως να είναι μια αδυναμία), εντούτοις ο διαχωρισμός του σε κεφάλαια είναι εμφανής στον αναγνώστη. Θα βρει ενιαία τμήματα για τη μάσκα και όλα τα ευτράπελα γύρω από τη χρήση της ή μη, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σύζυγοι και εραστές, για το πρόβλημα της παχυσαρκίας που επιφέρει ο εγκλεισμός, για τις ξαφνικές επιδόσεις μας στη γυμναστική και την άσκηση και πολλά άλλα θέματα που προέκυψαν εξ αιτίας της πανδημίας και του εγκλεισμού που μας επιβλήθηκε. Θα διαβάσει προσευχές του τύπου «Θεέ μου κάνε να νυστάξω πριν να πεινάσω», σαν όπλο κατά της παχυσαρκίας. Θα ακούσει.., δικαιολογημένα παράπονα μανάδων «Πώς θα παντρέψω τις κόρες μου τώρα που θα φορούν μάσκες», αλλά και σαρκαστικές ατάκες «Δεν είμαι εγώ γιατρέ ευπαθής ομάδα που είμαι στα τριάντα μου και δεν έχω βρει ακόμα άντρα».
Όλα αυτά κι άλλα πολλά και τα οποία δυνατόν να τα είχατε διαβάσει ή ακούσει όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Αντώνης Άσσος τα προσφέρει με ένα μοναδικό γλαφυρό τρόπο μέσα από το βιβλίο του «Κορωνοϊός Για Γέλια» δίνοντας στον αναγνώστη την εντύπωση ότι τα βλέπει για πρώτη φορά. Επενδυμένα με κριτική διάθεση, με υπονοούμενα, εμβολιασμένα και εμπλουτισμένα με επιπλέον στρώση χιούμορ, αλλά πολλές φορές με συγκεκριμένη στόχευση, κάνουν την ανάγνωση του βιβλίου πραγματικά απολαυστική. Εξάλλου η ικανότητα του πολύπειρου δημοσιογράφου μέσα από το αστείο, αλλά και την τραγικότητα που δημιουργεί η πανδημία, να στέλνει μηνύματα, κυρίως κοινωνικού περιεχομένου, είναι εμφανής μέσα από τις αράδες του βιβλίου. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι επέλεξε να προβάλει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, το γνωστό μεν αλλά ξεχασμένο επιτυχημένο σλόγκαν, που συνέδεσε την τραγωδία του πολύπαθου λαού της Συρίας με την πανδημία του κορωνοϊού «Θυμάστε εκείνο το παιδάκι στη Συρία που λίγο πριν πεθάνει μετά από βομβαρδισμό είπε ‘θα τα πω όλα στον Θεό’;;; Ε, μάλλον Του τα είπε…»

Για το βιβλίο του Αντώνη Άσσου «Κορωνοϊός Για Γέλια», γράφτηκαν ήδη πολλά και σίγουρα θα γραφτούν κι άλλα στο μέλλον. Όμως άλλο να ακούς κι άλλο να βλέπεις με τα ίδια τα μάτια σου. Και η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου σίγουρα προσφέρει ξεχωριστή ευχαρίστηση και ικανοποιεί πολλαπλώς τον αναγνώστη. Η γραφή του, σε ρέουσα κατανοητή γλώσσα. Η δομή του επιτρέπει στον αναγνώστη να προσλαμβάνει άνετα το κείμενο. Η πλοκή του χωρίς πολυπλοκότητες και αχρείαστους συνειρμούς και συσχετισμούς βοηθά στην εύκολη κατανόηση του περιεχομένου. Στο σύνολό τους συνθέτουν ένα αξιοπρόσεκτο συγγραφικό αποτέλεσμα. Κλείνοντας θα επανέλθω στο σημείο από το οποίο ξεκίνησα. Και το κάνω για να τονίσω και πάλι την πρωτοτυπία της ιδέας και του θέματος, την ευρηματικότητα του συγγραφέα και την ικανότητά του να αξιοποιήσει σκόρπια ευφυολογήματα, ανέκδοτα, ατάκες και εύθυμες περιγραφές ή αφηγήσεις και να συνθέσει ένα σύγγραμμα που ίσως οι κριτικοί βιβλίου και άλλοι ειδικοί θα χρειαστεί να επινοήσουν μια άλλη κατηγορία λογοτεχνίας για να το κατατάξουν. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το βιβλίο κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη ενασχόληση την περίοδο του καλοκαιριού για μεγάλες μάζες του πληθυσμού. Και πρέπει να επισημανθεί και αυτό. Ότι το βιβλίο δεν στοχεύει σε συγκεκριμένες κατηγορίες αναγνωστών. Είναι ένα σύγγραμμα για όλους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα

• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις

• Φόνος εκ προμελέτης: Αλλοδαπός ο 24χρονος που βρέθηκε νεκρός σε χωράφι - Τι έδειξε η νεκροτομή

• Απόπειρα φόνου στον Κόρνο: Εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο το όχημα των δραστών

• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις

• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα



ΠτΔ: «Είμαστε αδέρφια» - Πρόσκληση στον Ζοζέφ Αούν να παρουσιάσει το όραμά του για τον Λίβανο στις Βρυξέλλες - Βίντεο

ΠτΔ: «Είμαστε αδέρφια» - Πρόσκληση στον Ζοζέφ Αούν να παρουσιάσει το όραμά του για τον Λίβανο στις Βρυξέλλες - Βίντεο

Στον Λίβανο μετέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για να συγχαρεί τον νέο Πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top