Εντατικά συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες για ολοκλήρωση του έργου της μαρίνας Αγίας Νάπας, που τέθηκε από την 1η Ιουνίου σε λειτουργία.
Σήμερα εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης επισκέφθηκαν τη μαρίνα Αγίας Νάπας και ξεναγήθηκαν στο χώρο ενώ ενημερώθηκαν για τη πορεία των έργων που ξεκίνησαν τέλη Σεπτεμβρίου του 2016, με στόχο να ολοκληρωθούν το 2023, με το κόστος να ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της M.M. Makronisos Marina Σταύρος Καραμοντάνης ανέφερε ότι μετά την πανδημία του κορωνοϊού «προχωρούμε στο έργο που έχουμε υποσχεθεί να υλοποιήσουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία και την επαρχία Αμμοχώστου. Στη μαρίνα παρέχονται όλες οι υπηρεσίες στα σκάφη που φτάνουν είτε για επίσκεψη είτε για ολιγοήμερες διακοπές».
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Καραμοντάνης είπε πως «αυτή τη στιγμή στη μαρίνα φιλοξενούνται 35 σκάφη, αλλά αναμένονται περισσότερα από μαρίνες της Κύπρου αλλά και από το εξωτερικό, ειδικότερα από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δηλαδή τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η λειτουργία της μαρίνας τηρεί όλα τα πρωτόκολλα που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία και το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με τον κορωνοϊό τόσο για την ασφάλεια του προσωπικού όσο και τα πληρώματα και ξένους που φτάνουν στη Κύπρο».
Ανέφερε ακόμα ότι «με την ολοκλήρωση του έργου η μαρίνα Αγίας Νάπας θα αποτελεί το στολίδι και τον απόλυτο ναυτικό προορισμό για ταξιδιώτες και σκάφη αναψυχής για όλη την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Φυτιρής, Διευθυντής της μαρίνας, είπε ότι «δυστυχώς υπάρχουν ακυρώσεις για άφιξη και ελλιμενισμό σκαφών από τον Λίβανο και το Ισραήλ επειδή οι χώρες αυτές έχουν υποβιβαστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κατηγορία Γ, που σημαίνει ότι ο καπετάνιος, τα πληρώματα και τα άτομα που βρίσκονται στα σκάφη, πρέπει να παραμείνουν υπό περιορισμό για 14 μέρες».
Εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι «τα πράγματα όσον αφορά τη μαρίνα της Αγίας Νάπας θα βελτιωθούν πάρα πολύ, αφού υπάρχει η θέληση, ο προγραμματισμός και η τόλμη που χρειάζονται για να ξεπεραστεί η κρίση του κορωνοϊού που έπληξε το παγκόσμιο και την Κύπρο και θα πετύχουμε».
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι δημοσιογράφοι επιβιβάστηκαν σε σκάφη και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της μαρίνας αλλά και ήδη ελλιμενισμένα σκάφη. Ακόμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο control-room όπου έγινε ενημέρωση για τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που ισχύουν στη διαχείριση εισόδου και εξόδου σκαφών στη μαρίνα.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της μαρίνας, το έργο ακολουθεί κατά μεγάλο μέρος, το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Μετά την άρση των έκτακτων μέτρων, λόγω Covid-19, το εργοτάξιο από τις αρχές Μαΐου ξεκίνησε σταδιακά και ο στόχος παραμένει, με την εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων και χρήση της πλέον προηγμένης τεχνολογίας, να καλυφθούν οι όποιες καθυστερήσεις και το όλο έργο να παραδοθεί το 2023.
Η μαρίνα διαθέτει χώρο για τον ελλιμενισμό και τη φύλαξη 600 σκαφών, σε θάλασσα και ξηρά. Πιο συγκεκριμένα, στον λιμενικό χώρο της μαρίνας θα φιλοξενούνται 360 σκάφη μήκους έως 85 μέτρων, στο Dry Stack θα φιλοξενούνται 160 σκάφη μήκους έως 10 μέτρων ενώ στον χώρο χερσαίας αποθήκευσης θα φιλοξενούνται ακόμη 80 σκάφη.
Όσον αφορά την ολοκλήρωση των εργασιών της εμπορικής ζώνης, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του επόμενου έτους. Η περιοχή αυτή καλύπτει πέραν των 4000 τ.μ. με πρόβλεψη για εστιατόρια και καφετέριες, εμπορικά καταστήματα και χώρο στάθμευσης δυνατότητας πλέον των 550 θέσεων.
Ακόμα η μαρίνα Αγίας Νάπας θα φιλοξενεί στους χώρους της το δικό της Event Center, κατάστημα ναυτικού εξοπλισμού, χώρο εστίασης και ψυχαγωγίας πληρωμάτων, ενώ θα έχει δικό της Spa & Γυμναστήριο, Yacht Club και Beach Clubs και χώρο υποδοχής και ασφάλεια σε 24ώρη βάση
Την ίδια ώρα οι εργασίες συνεχίζονται στον τομέα της οικιστικής ανάπτυξης και θα ανεγερθούν δύο πύργοι, ύψους πέραν των 100 μέτρων ο κάθε ένας και με σύνολο 220 πολυτελών διαμερισμάτων με απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα. Συγκεκριμένα ο ανατολικός πύργος θα διαθέτει 95 διαμερίσματα και ο δυτικός 125.
Ακόμα θα ανεγερθούν 35 παραθαλάσσιες πολυτελείς επαύλεις, 11 εκ των οποίων στην δυτική παραλία του έργου, 12 στη χερσόνησο της μαρίνας με άμεση πρόσβαση σε ιδιωτικές θέσεις ελλιμενισμού και 12 στο τεχνητό νησί που κατασκευάστηκε με την κάθε μία έχει άμεση πρόσβαση σε ιδιωτικές θέσεις ελλιμενισμού.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις