Στις 3 Ιουνίου λήφθηκε το πρώτο τηλεφώνημα στη γραμμή εξαφανισμένων παιδιών του Hope For Children με την πληροφορία ότι η 24χρονη μητέρα του αγοριού 19 μηνών στη Λεμεσό δεχόταν βία. Στην αναφορά εκείνη, δεν γινόταν καταγγελία για εμπλοκή βρέφους ή για κακοποίησή του. Παρόμοιο όμως τηλεφώνημα έλαβε και ο ΣΠΑΒΟ στις 3 Ιουνίου, τις πρωινές ώρες, κατά τη διάρκεια του οποίου συγκεκριμένος μάρτυρας αναφέρθηκε σε κακοποίηση ανηλίκου.
Ο Σύνδεσμος, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η επιστημονική του Διευθύντρια δρ Αντρη Ανδρονίκου ενημέρωσε προφορικώς αλλά και με γραπτή αναφορά την Αστυνομία και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ).
«Στις 5/6 λάβαμε και δεύτερη αναφορά, από άλλο ανώνυμο μάρτυρα, στο 1440 για κακοποίηση βρέφους και βία εναντίον της γιαγιάς του ανηλίκου. Κάναμε τις ίδιες διαδικασίες, δηλαδή ενημέρωση Αστυνομίας και Υπηρεσιών. Θέλω να διευκρινίσω ότι εμείς δεν έχουμε δικαιοδοσία για διερεύνηση περιστατικών. Αυτό είναι θέμα των ΥΚΕ και της Αστυνομίας», ανέφερε.
Σύμφωνα με την κ. Ανδρονίκου, όταν εμπλέκεται ανήλικο πρέπει να γίνει αυθημερόν διερεύνηση και σε τρεις μέρες να υπάρξει μια αξιολόγηση του περιστατικού, κατ’ οίκον διερεύνηση, εξέταση με συνοδεία, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, και καταγγελία από λειτουργό των ΥΚΕ.
Σε ερώτηση αν οι ΥΚΕ και η Αστυνομία έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον ΣΠΑΒΟ για τα βήματα στα οποία έχει προβεί, απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν λήφθηκε κάποια ενημέρωση.
«Αλλά είμαστε χρονικά στο όριο των αναφορών, δηλαδή δεν θεωρώ ότι υπήρξε ολιγωρία», είπε.
Εξήγησε εξάλλου ότι ενεργοποιούνται πρόνοιες για μετακίνηση ανηλίκου όταν κρίνει ο λειτουργός ότι υπάρχει επικινδυνότητα. «Ενδεχομένως, χωρίς να το ξέρω και χωρίς να λέω ότι αυτό συνέβηκε, όταν η λειτουργός επισκέφθηκε το μωρό να μην υπήρχαν ενδείξεις κακοποίησης. Η απλή παραμέληση παιδιού δεν είναι λόγος για μετακίνηση. Την αφαίρεση των γονικών δικαιωμάτων την εγκρίνει ο Εισαγγελέας όταν συντρέχουν οι λόγοι βάσει της νομοθεσίας» εξήγησε η Δρ Ανδρονίκου.
Σε άλλη ερώτηση αν υπήρχε κάτι επιπρόσθετο που ο ΣΠΑΒΟ θα μπορούσε να πράξει, απάντησε ότι η αρμοδιότητα είναι να επιβεβαιωθεί και να διασφαλιστεί ότι λήφθηκε η ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αυτό έγινε. Ανέφερε εξάλλου ότι δεν υπήρξε αίτημα για φιλοξενία της μητέρας ή για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Εξάλλου η υπεύθυνη ανθρωπιστικού τομέα του Hope For Children, Άντρια Νεοκλέους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ανέλαβε ο ΣΠΑΒΟ να κάνει την καταγγελία στην Αστυνομία και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας με προφορική και γραπτή αναφορά, για να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη.
«Από την Αστυνομία μας είπαν ότι ήξεραν για την περίπτωση και θα την χειριστούν», είπε στο ΚΥΠΕ η κ. Νεοκλέους. Ανέφερε πως λίγες μέρες μετά λήφθηκε δεύτερο τηλεφώνημα στον ΣΠΑΒΟ από την γιαγιά του αγοριού που ενημέρωνε για βία στην οικογένεια και συγκεκριμένα ότι ήταν η ίδια θύμα βίας και για κακοποίηση.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Υπόθεση 19μηνου βρέφους: Γνώριζαν οι αρμόδιες υπηρεσίες - Αναφορές για κακοποίηση του βρέφους, της μητέρας και της γιαγιάς
«’Έγινε ξανά ενημέρωση. Αλλά εμείς θέλω να διευκρινίσω ότι δεν έχουμε εξουσιοδότηση να παρέχουμε οποιουδήποτε είδους προστασία. Είμαστε μοχλός πίεσης προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας , δεν έχουμε άλλη αρμοδιότητα», ανέφερε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις