Κανονικός αναμένεται θερμοκρασιακά ο Ιούλιος στην Κύπρο, σύμφωνα με το Αγρομετεωρολογικό Δελτίο.
Ο Ιούλιος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά στην Κύπρο θα είναι κανονικός και είναι ο δεύτερος μήνας της θερμής και με ξηρικά χαρακτηριστικά περιόδου του έτους, του παραδοσιακού καλοκαιριού ενώ όπως και ο Αύγουστος χαρακτηρίζεται από επεισόδια με καταιγιδοφόρο δραστηριότητα τις απογευματινές ώρες στο εσωτερικό και στα ορεινά, λόγω κυρίως θερμικής αστάθειας των παρεδαφίων στρωμάτων της ατμόσφαιρας.
Οπως αναφέρει το Αγρομετεωρολογικό Δελτίο του Τμήματος Μετεωρολογίας, «κατά την περίοδο Ιούλιου-Αύγουστου καταγράφονται οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες ενώ η έλευση βαροκλινικών συστημάτων στην περιοχή της Κύπρου είναι πολύ σπάνια».
Παρόμοια κατάσταση συναντάται και στη Μικρά Ασία ενώ τα Βαλκάνια είναι θερμότερα του κανονικού και η Εγγύς και Μέση Ανατολή ψυχρότερη. Σε σχέση με το αναμενόμενο ύψος βροχής, στα δυτικά θα κυμανθεί μέχρι και κάτω του 50% του κανονικού, ενώ στα ανατολικά θα είναι μέχρι και 200% του κανονικού.
Αναφορικά με το ποσοστό μέσης μηνιαίας βροχόπτωσης (%) σε σχέση με την κανονική, για το μήνα Ιούλιο και με βάση τα αρχικά δεδομένα, όπως αυτά καταγράφηκαν από το Τμήμα Μετεωρολογίας, φαίνεται ότι ο Ιούνιος κατέγραψε ύψη βροχής με μέση επιφανειακή κατανομή μόλις 8% ή 0.5mm σε σχέση με το κανονικό που είναι 6.6mm.
Κατά τον Ιούνιο στις 3, 4, 14 και 19 του μήνα καταγράφηκαν σε τοπικές βροχές.
Ειδικά για το αθροιστικό ύψος βροχής κατά τους θερινούς μήνες θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι εύκολο να διατυπωθούν ποσοτικές αναλύσεις αφού οι θερινές βροχές είναι βροχές αστάθειας με πολύ τοπικά χαρακτηριστικά, τα οποία πολύ δύσκολα «πιάνονται» από τα αριθμητικά μοντέλα εποχικής πρόγνωσης.
Σε σχέση με την καταγραφείσα μέγιστη αλλά και ελάχιστη θερμοκρασία, αυτή ήταν κοντά στην κανονική για την εποχή. Καταγράφηκαν φυσικά ακραίες μέγιστες θερμοκρασίες με θετικές αποκλίσεις, όπως στο σταθμό της Αθαλάσσας, όπου η ακραία μέγιστη (40.5°C) του ήταν κατά 6.5°C πάνω από την κανονική (34°C), αλλά και στο σταθμό της Αχνας, όπου η ακραία μέγιστη (36.9°C) του ήταν κατά 5.9°C πάνω από την κανονική (31.0°C).
Για την περίοδο 27-29 του Ιουνίου είχαν εκδοθεί ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις τύπου «EMMA» χρώματος κίτρινο, οι οποίες αφορούσαν ψηλές θερμοκρασίες.
Η μέση σχετική υγρασία το πρωί ήταν μεταξύ 37-70%.
Το Τμήμα Μετεωρολογίας αναφέρει ότι «στην προσπάθεια του για αγρομετεωρολογική υποστήριξη της γεωργίας στον τόπο, θα εκδίδει εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα ειδικό αγρομετεωρολογικό δελτίο με βάση το σχετικό πρότυπο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού».
Το δελτίο αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος θα παρουσιάζονται τα κλιματικά χαρακτηριστικά του μήνα, στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάζεται η εποχική πρόγνωση του μήνα και στο τρίτο μέρος θα παρατίθενται σημαντικά προκαταρκτικά μετεωρολογικά στοιχεία προηγούμενων μηνών. Προκειμένου για τη κατανόηση των χρησιμοποιούμενων μετεωρολογικών όρων αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα κατάλληλο γλωσσάρι μετεωρολογικών όρων.
Το εκδιδόμενο δελτίο θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Μετεωρολογίας και θα ανανεώνεται εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα, ενώ η προσπάθεια εμπλουτισμού του θα είναι συνεχής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις