Τους σχεδιασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επόμενη σχολική χρόνια, τον σχεδιασμό για την ψηφιακή τεχνολογία στην εκπαίδευση, το σχεδιασμό για την ειδική εκπαίδευση, καθώς και αλλά τρέχοντα ζητήματα, ανέλυσε την Πέμπτη (2/7) στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου.
Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο κ. Προδρόμου εξέφρασε την άποψη πως τα θέματα παιδείας και πολιτισμού αφορούν όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το που ανήκουν πολιτικά, σημειώνοντας ότι «στα θέματα παιδείας και του πολιτισμού -σημασία δεν έχει μόνο η διαφορά των απόψεων- σημασία έχει να ξεκινάμε από αυτά τα οποία υπάρχει σύγκληση και τα οποία αφορούν θεμελιώδη ζητήματα».
Όπως ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός ενημέρωσε την ηγεσία του ΑΚΕΛ για τις προσπάθειες που γίνονται από την κυβέρνηση, τόσο από το Υπουργείο Παιδείας έναντι του αντίστοιχου Υπουργείου της Βρετανίας, όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών με τον ομόλογο του, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, σε σχέση με τα δίδακτρα και το καθεστώς των ξένων φοιτητών στη Βρετανία τα επόμενα χρόνια.
«Γίνεται προσπάθεια να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία για τους Κύπριους φοιτητές, γιατί διαφορετικά οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις που προμηνύονται στα δίδακτρα και που θα εφαρμόζονται σε ξένους φοιτητές στη Βρετανία, θα είναι δυσβάστακτες για τα κυπριακά νοικοκυριά», είπε.
Πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια τουλάχιστον για την επόμενη ακαδημαϊκή χρόνια να ισχύουν τα δίδακτρα που ίσχυαν μέχρι τώρα, έτσι ώστε να επωφεληθούν και να μην επηρεαστούν οι τελειόφοιτες της επόμενης χρονιάς, ενώ σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί το ίδιο και για τους τελειόφοιτους, που θα πρέπει προηγουμένως να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία.
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι ενημέρωσε ταυτόχρονα και για τα επιδόματα των καλλιτεχνών, λέγοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες έκαναν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο τη δική τους διεργασία, ούτως ώστε από αύριο και τη Δευτέρα να γίνουν οι πληρωμές, για το ειδικό επίδομα που καταβάλλεται σε καλλιτέχνες και σε άλλους εργαζομένους στο χώρο της πολιτιστικής δημιουργίας.
Επίσης, ανέφερε πως συζήτησε με το ΑΚΕΛ για τη διαδικασία, που τρέχει αυτή την ώρα, ούτως ώστε να δημιουργηθεί και προωθηθεί στη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο, που θα κατοχυρώνει την ιδιότητα των ανθρώπων, που εργάζονται στον πολιτιστικό τομέα και των καλλιτεχνών.
Επιπροσθέτως, είπε ότι ενημέρωσε για το συνολικό σχεδιασμό και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση, μετά την πρώτη θετική εμπειρία που υπήρξε μέσα σε δύσκολες συνθήκες και παρά τα όσα κενά και ελλείψεις.
«Ήταν μια πολύ θετική εμπειρία και φάνηκε ότι οι εκπαιδευτικοί μας και τα παιδιά, με μεγάλες προσπάθειες και φιλότιμο, αξιοποίησαν την ψηφιακή τεχνολογία την ώρα που χρειάστηκε στην πανδημία. Θα πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα, να αποκτήσουμε τις υποδομές εκείνες, ούτως ώστε πλήρως να μπορούμε να λειτουργήσουμε, αν τυχόν χρειαστεί. Αυτό θα είναι το σχέδιο Β. Το σχέδιο Α, χωρίς περιοριστικά μέτρα, που ευχόμαστε να είναι αυτό σχέδιο αυτή η πραγματικότητα τον Σεπτέμβριο, προβλέπει την παρουσία και την αξιοποίηση της τεχνολογίας στα σχολεία», είπε.
Σε σχέση με τη διαδικασία της αξιολόγησης των μαθητών στα Λύκεια με τις εξετάσεις των 4μηνων, ανέφερε ότι η πρόταση για την βελτίωση και τις αλλαγές, ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα η διαδικασία, εξετάζεται ήδη από τη Βουλή, εκφράζοντας την ελπίδα όπως «υιοθετηθούν οι προστάσεις για την τροποποίηση των κανονισμών, που είναι προτάσεις που ενσωματώνουν τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των οργανωμένων γονέων».
Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα, που έχει προκύψει με τα βρετανικά πανεπιστήμια, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέρασε την άποψη πως αυτό το θέμα «θα έπρεπε να το είχαμε ρυθμίσει από τότε που συζητείτο το Brexit, διότι σίγουρα τώρα είναι πάρα πολύ δύσκολη η επίλυσή του».
Απηύθυνε έκκληση στον Υπουργό Παιδείας όπως συνεχίσει τις προσπάθειες, σημειώνοντας ότι «είναι ένα θέμα, το οποίο θα προκαλέσει προβλήματα σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών και φοιτητριών και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί».
«Την ίδια ώρα βέβαια», είπε, «θα πρέπει να δούμε πως καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις στα πανεπιστήμια της Κύπρου, για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες οι οποίες θα προκληθούν», ανέφερε.
Ο κ. Κυπριανού είπε πως έχουν επίσης ανταλλάξει απόψεις για τα θέματα της ειδικής εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι το κόμμα του «πριν από μερικά χρόνια είχε κάνει μια μεγάλη μελέτη γι’ αυτά τα ζητήματα».
«Την έχουμε στείλει και στον Υπουργό Παιδείας. Είμαστε στη διάθεσή του να συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων γι’ αυτό το θέμα διότι θεωρούμε ότι χρειάζεται να υπάρξουν ρυθμίσεις, οι οποίες θα εξασφαλίζουν ότι και στα ειδικά σχολεία, αλλά και στις ειδικές μονάδες του δημόσιου σχολείου θα πρέπει να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες που θα εξασφαλίζουν τις καλύτερες προσφερόμενες υπηρεσίες στα παιδιά», είπε.
Αναφορικά στην ψηφιακή τεχνολογία στην εκπαίδευση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο αρμόδιος Υπουργός τους έχει αναλύσει τους σχεδιασμούς, για να συμπληρώσει ότι «θα πρέπει να ενταθεί το πρόγραμμα, το οποίο είχε εφαρμοστεί από την κυβέρνηση Χριστόφια, για την οικονομική στήριξη στους μαθητές έτσι ώστε το κάθε σπίτι να αποκτήσει το δικό του Ηλεκτρονικό Υπολογιστή».
Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι ένα ζήτημα, το οποίο θεωρούμε ότι εάν και εφόσον καταφέρουμε να το εφαρμόσουμε στην εκπαίδευση, θα ωφελήσει τα μέγιστα και την κυπριακή κοινωνία, αλλά και την κυπριακή οικονομία στην εξέλιξη του».
Για τους καλλιτέχνες είπε πως το κόμμα του έχει ενημερωθεί ότι» ίσως από αύριο ή αρχές της επόμενη εβδομάδας θα αποσταλούν τα επιδόματα στους καλλιτέχνες», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτά τα επιδόματα «είναι ανεπαρκή».
«Έχουμε ενημερωθεί», πρόσθεσε, «ότι προωθείται σχετικό νομοσχέδιο για να κατοχυρωθεί η ιδιότητα του καλλιτέχνη. Θεωρούμε ότι αυτή η ενέργεια είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να δούμε ποια πλεονεκτήματα θα αποκτήσουν οι καλλιτέχνες από την πολιτεία».
Επιπλέον, είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει επαναφέρει το θέμα του επιδόματος, που παραχωρείτο σε μια ομάδα καλλιτεχνών, εκφράζοντας την ελπίδα το Υπουργείο να δει με ευαισθησία αυτό το ζήτημα, «γιατί υπάρχουν καλλιτέχνες που φυτοζωούν».
Συνέχισε λέγοντας: «Ως ΑΚΕΛ αποδίδουμε τεράστια σημασία στο τομέα της παιδείας. Θεωρούμε ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς, ο οποίος μπορεί να δώσει ώθηση στην κοινωνία εάν και εφόσον αξιοποιηθεί σωστά. Και για να αξιοποιηθεί σωστά πέραν από το σωστό προσανατολισμό, από τις σωστές υποδομές και όλα τα υπόλοιπα τα οποία συναποτελούν το θέμα της εκπαίδευσης, είναι έντονη άποψη μας ότι χρειάζεται και τους απαραίτητους πόρους».
Απηύθυνε, τέλος, έκκληση προς τον Υπουργό Παιδείας να διεκδικήσει από το Υπουργείο Οικονομικών περισσότερους πόρους για τον τομέα της εκπαίδευσης.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στα χέρια των Αρχών καταγγελία για κακοποίηση ανήλικης - Συνελήφθη 55χρονος προπονητής
• Εικονικοί γάμοι: Στην Κύπρο μεταφέρθηκε ο Πακιστανός «εγκέφαλος» του κυκλώματος
• Άνοιξαν θέσεις εργασίας στην Αστυνομία - Ενδιαφέρεσαι; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες
• Cyprus League by Stoiximan: Οι διαιτητές των αγώνων της 10ης αγωνιστικής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις