Οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου ενημέρωσαν την Τετάρτη (7/1) την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για την προσπάθεια που καταβάλλουν με τους Βρετανούς ομολόγους τους ώστε να διατηρήσουν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τα δίδακτρα που καλούνται να καταβάλουν οι Κύπριοι φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια.
Με βάση την απόφαση της βρετανικής Κυβέρνησης, τα δίδακτρα για τους Ευρωπαίους φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρηθούν στο ύψος που ισχύει σήμερα για όσους εγγραφούν μέχρι το τέλος του 2020. Από το 2021 και μετά θα πληρώνουν δίδακτρα στο ύψος που πληρώνουν όλοι ι αλλοδαποί φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως ανέφεραν οι δύο Υπουργοί, η προσπάθεια αναπτύσσεται σε διμερές επίπεδο με στόχο μια διμερή συμφωνία. Στον παρόν στάδιο κρίνεται επείγουσα η ρύθμιση που αφορά τους άρρενες υποψήφιους φοιτητές που εξασφάλισαν θέση ή που προτίθενται να εξασφαλίσουν θέση μέχρι τον Σεπτέμβρη και οι οποίοι θα βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση σε σύγκριση με τις τελειόφοιτες συμμαθήτριες τους, οι οποίες θα αρχίσουν άμεσα σπουδές, ενώ αυτοί λόγω στρατιωτικής θητείας θα εξαναγκαστούν να αρχίσουν σπουδές με αυξημένα δίδακτρα.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών για το ενδεχόμενο αναστολής στην εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας, ξεκαθάρισε πως είναι αδύνατη μια τέτοια ρύθμιση καθώς θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς.
Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία το Υπουργείο θα ζητήσει από όσους έχουν εξασφαλισμένη θέση, υπό όρους, ή πρόθεση να εξασφαλίσουν θέση σε βρετανικό πανεπιστήμιο να κάνουν ηλεκτρονική δήλωση για να γνωρίζει το Υπουργείο Παιδείας τον αριθμό των ατόμων που αφορά η προσπάθεια για ρύθμιση σε ό,τι αφορά τους άρρενες που θα καταταγούν στην Εθνική Φρουρά.
Ο κ. Προδρόμου κάλεσε τους γονείς και τα παιδιά να ανταποκριθούν στην ανακοίνωση και να προβούν στη σχετική δήλωση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι με τον Υπουργό Εξωτερικών είμαστε σε διαβουλεύσεις με τους ομόλογους στη Βρετανία και επιδιώκουμε να εφαρμοστεί μια κατάσταση πραγμάτων ώστε να μπορούν οι Κύπριοι φοιτητές να σπουδάζουν στην Αγγλία με τα δίδακτρα που ισχύουν σήμερα.
Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμα πως θα καταβληθεί προσπάθεια και για διμερείς συμφωνίες και μεταξύ κυπριακών και βρετανικών πανεπιστημίων.
Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε και στους κανονισμούς που ευρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας για τα δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια για αλλόγλωσσα προγράμματα και σημείωσε ότι εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα κυπριακά δημόσια πανεπιστήμια.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσδοκία ότι θα επιτευχθεί ικανοποιητική διμερής συμφωνία με τη Βρετανία, εδράζεται στο ιστορικό των πολύ – πολύ θετικών και στενών σχέσεων της Κύπρου με το Ηνωμένο Βασιλείου.
Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε προθυμία για ενημέρωση της Επιτροπής Παιδείας, μετά από κάθε επαφή που θα έχει επί του θέματος με τους Βρετανούς. Σημείωσε ότι η επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί ένα οικονομικό καθεστώς για όλους τους Κύπριους φοιτητές στη Βρετανία μακροπρόθεσμα. Δεν θα περιορίσουμε το θέμα μόνοι, συνέχισε.
Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η στόχευση της Κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί διμερής συμφωνία και ανέφερε ότι θα εξεταστεί το παράδειγμα της Ιρλανδίας.
Σε ό,τι αφορά την εισήγηση Βουλευτών, να αντικατασταθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία η δυνατότητα εξασφάλισης δανείου που παρείχε στους φοιτητές το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Χριστοδουλίδης, αφού διευκρίνισε ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου του η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, διατύπωσε τη θέση πως αν θα παρέχεται δάνειο σε φοιτητές θα πρέπει να είναι για όλους τους φοιτητές εντός και εκτός Κύπρου.
Γονείς παιδιών που προετοιμάστηκαν για να εξασφαλίσουν θέση σε βρετανικό πανεπιστήμιο είπε ότι 2.500 με 3.000 φοιτητές αρχίζουν κάθε χρόνο σπουδές στη Βρετανία. Πρόσθεσαν ότι πρέπει να αρθεί η αδικία σε βάρος των αγοριών που έχουν κάνει την προετοιμασία. Ανέφεραν ακόμα ότι από τις εξελίξεις με την αύξηση των διδάκτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο επηρεάζονται 10.000 οικογένειες παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία.
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είχε αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα τα δίδακτρα και να τερματιστούν τα προγράμματα δανεισμού για τους Κύπριους φοιτητές.
Οι άρρενες απόφοιτοι θα κληθούν να καταβάλουν τετραπλάσιο κόστος σπουδών και ενώπιον αυτών των δεδομένων να πάρουν αποφάσεις ζωής που φέρνει πολλούς από αυτούς σε αδιέξοδο, συνέχισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, που απηύθυνε έκκληση προς όλους τους φοιτητές που εξασφάλισαν θέση ή προτίθενται να εξασφαλίσουν θέση να το δηλώσουν στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να διευκολύνουν την προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιτύχει κάποια ρύθμιση.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς είπε ότι η κατακόρυφη αύξηση διδάκτρων στη Βρετανία και η διακοπή παροχής δανείων φέρνει τα πάνω κάτω και πλήττει κυρίως του άρρενες τελειόφοιτους. Εξέφρασε την άποψη ότι η Κυβέρνηση άργησε να αντιδράσει και "ενεργοποιήθηκε κατόπιν εορτής".
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι η Βουλή προβληματίζεται και αναζητά λύσεις σε αυτό το πρόβλημα που έχει προκύψει. Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να δοθεί στους άρρενες αποφοίτους που αδικούνται το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης με τις μαθήτριες.
Αφού αναφέρθηκε σε "απρονοησία της Κυβέρνησης να ενεργήσει έγκαιρα", είπε πως είναι ευθύνη του κράτους να αναζητήσει και να βρει λύση στο πρόβλημα.
Νέοι κανονισμοί για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας στη δήλωση μετά τη συνεδρία αναφέρθηκε στους κανονισμούς που άρχισε να συζητά η Επιτροπή, με τους οποίους όπως είπε μετατίθεται ο χρόνος διεξαγωγής των εξετάσεων που τώρα είναι πριν από τις γιορτές, αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Εξέφρασε την άποψη ότι οι κανονισμοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, και ανέφερε ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και όπου εντοπίζονται προβλήματα θα πάρουμε διορθωτικά μέτρα.
Ο κ. Καυκαλιάς αφού επανέλαβε ότι οι κανονισμοί για τα τετράμηνα υιοθετήθηκαν χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο, εξέφρασε την άποψη ότι για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση χωρίς καμία απολύτως μελέτη και αξιολόγηση του θεσμού προτείνει τροποποίηση των κανονισμών. Είπε ότι "για ακόμα μια φορά οι Κυβερνώντες πειραματίζονται με θύματα τα παιδιά".
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου υπενθύμισε την ουσιαστική παρέμβαση που υπήρξε από το ΔΗΚΟ που είχε αποτέλεσμα να ψηφιστούν οι κανονισμοί για τα τετράμηνα. Ανέφερε ότι δεν ετοιμάστηκε η έκθεση αξιολόγησης του θεσμού που προβλέπεται στη νομοθεσία και διατύπωσε τη θέση ότι επιβάλλεται να διεξαχθεί διάλογος.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις