ΔΙΕΘΝΗ

Γ.Γ ΟΗΕ: Ανησυχία για την δυσλειτουργικότητα των σχέσεων στην παγκόσμια σκηνή

Γ.Γ ΟΗΕ: Ανησυχία για την δυσλειτουργικότητα των σχέσεων στην παγκόσμια σκηνή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παρουσίασε την Πέμπτη (26/6) μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της δράσης του ΟΗΕ στη μάχη για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, σε διαδικτυακή δημοσιογραφική διάσκεψη από την έδρα του διεθνούς οργανισμού, με την ευκαιρία και της 75ης επετείου από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών.

Εκείνο ωστόσο που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ήταν οι αναφορές του Αντόνιο Γκουτέρες στην δυσλειτουργικότητα της διεθνούς σκηνής, συμπεριλαμβανομένων του διεθνούς οργανισμού και ιδίως του Συμβουλίου Ασφαλείας, ή όπως είπε χαρακτηριστικά, σε πολλά το Συμβούλιο δεν έχει δόντια κι όταν έχει, δεν έχει όρεξη να φάει.

Όταν ρωτήθηκε τι ακριβώς εννοεί με τον όρο δυσλειτουργικότητα, είπε ότι στον σημερινό κόσμο υπάρχουν δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Ρωσία και δύο μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Κίνα. «Αν υπάρχουν σχέσεις που είναι δυσλειτουργικές, είναι ακριβώς αυτές οι σχέσεις», ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Θουκυδίδη, που εξιστορώντας τον πόλεμο Σπάρτης – Αθήνας μίλησε για την ούτω καλούμενη «παγίδα του Θουκυδίδη». «Δεν ισχυρίζομαι ότι οδεύουμε σε πόλεμο. Απλά λέω πως για να αποφύγουμε σύγκρουση στο μέλλον, είναι σημαντικό όπως οι άνθρωποι επενδύσουν σήμερα στην επανόρθωση των σχέσεων, ξεπερνώντας διαιρέσεις και βρίσκοντας κοινό έδαφος για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος».

Όταν του ζητήθηκε περαιτέρω διευκρίνιση, είπε πως η «παγίδα του Θουκυδίδη» με μία λέξη μπορεί να περιγραφεί ως «ήταν η άνοδος της Αθήνας κι ο φόβος που πυροδότησε στη Σπάρτη που έκαναν τον πόλεμο αναπόφευκτο».
 
Σημείωσε ότι το παράδειγμα που είπε αναφερόταν κυρίως στη σχέση ΗΠΑ – Κίνας, αλλά ξεκαθάρισε πως πιστεύει ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος. «Δε νομίζω πως ο Θουκυδίδης είχε δίκιο, αλλά αν θέλουμε να αποφεύγουμε στο μέλλον πολέμους, χρειάζεται να επενδύσουμε στο να δημιουργούμε λειτουργικές σχέσεις σήμερα».
 
Στην εναρκτήρια δήλωση του σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Παρασκευή σηματοδοτεί την 75η επέτειο της υπογραφής του Χάρτη του ΟΗΕ. Εντούτοις, ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή, λόγω του κορωνοϊού, της κλιματικής αλλαγής, των φυλετικών διακρίσεων και των αυξανόμενων ανισοτήτων κάθε είδους.

Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού, ανέφερε, προκάλεσε σοβαρές και συστημικές ανισότητες και έχει φανερώσει την ευθραυστότητα του κόσμου, όχι μόνο ενόψει μιας άλλης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, αλλά και της κλιματικής αλλαγής, της ανομίας του κυβερνοχώρου και του κινδύνου διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Τόνισε επίσης ότι αντιμέτωποι με αυτές τις αδυναμίες, οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να είναι ταπεινοί και να αναγνωρίζουν τη ζωτική σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης. Η οικογένεια του ΟΗΕ, είπε, κινητοποιήθηκε για να σώσει ζωές, να ελέγξει την μετάδοση του ιού και να ανακουφίσει από τις οικονομικές επιπτώσεις του.

O κ. Γκουτέρες αναφερόμενος στο έργο του ΟΗΕ κατά του κορωνοϊού, υπογράμμισε ότι εξ’αρχής είχε ζητήσει τη μαζική υποστήριξη για τις πιο ευάλωτες χώρες και άτομα. Παράλληλα ο διεθνής οργανισμός  υποστηρίζει την επιτάχυνση της έρευνας και της ανάπτυξης ενός εμβολίου που θα είναι προσιτό σε όλους. Υπενθύμισε την έκκληση του για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός, που έγινε αποδεκτή από σχεδόν 180 χώρες, πάνω από 20 ένοπλες ομάδες καθώς και από θρησκευτικούς ηγέτες και εκατομμύρια μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Η δυσκολία ωστόσο, σημείωσε, είναι στην εφαρμογή της.
 
Υπογράμμισε ότι ο διεθνής οργανισμός επιδιώκει την υλοποίηση των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης, παρέχοντας επισιτιστική βοήθεια σε 87 εκατομμύρια ανθρώπους από 83 χώρες και προμηθεύει εμβόλια στα μισά παιδιά του κόσμου. Παράλληλα βοηθεί 80 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένους, ενώ 40 πολιτικές ή ειρηνευτικές επιχειρήσεις διατηρούν την ειρήνη και προστατεύουν τον άμαχο πληθυσμό.
 
Ο κ. Γκουτέρες, πρόσθεσε ότι υπάρχει η ανάγκη ενός αποτελεσματικού πολυμερισμού που να μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο για μια παγκόσμια διακυβέρνηση καθώς και μια δικτυωμένη πολυμέρεια, με στενή συνεργασία μεταξύ του ΟΗΕ, διεθνών και περιφερειακών οργανισμών συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές προκλήσεις στο Ιράκ και τα προβλήματα που προκαλούν στις εκεί μειονότητες, ο Γενικός-Γραμματέας σημείωσε ότι το Ιράκ βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε μια πολύ σημαντική μετάβαση και ο ΟΗΕ συνεργάζεται πολύ στενά με την Ιρακινή κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι υποστηρίζονται όλοι οι απαραίτητοι μηχανισμοί για να ενώσουν τους Ιρακινούς ώστε να ξεπεράσουν τις προκλήσεις τους και να είναι σε θέση να δημιουργήσουν, με τις γειτονικές τους χώρες και διάφορες δυνάμεις στον κόσμο, μια σχέση στην οποία θα διατηρηθούν τα συμφέροντα και η κυριαρχία του Ιράκ.
 
Σε άλλη ερώτηση του ίδιου δημοσιογράφου για τη θέση του διεθνούς οργανισμού αναφορικά με τη δράση της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ και σε άλλα μέρη της Συρίας ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι δεν έχει κάτι άλλο να προσθέσει.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Διακοπή παροχής ρεύματος: Στις τόσες μέρες εφαρμόζεται – Πώς λειτουργεί το σχέδιο εξόφλησης με μηνιαίες πληρωμές

• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

• Καιρός: Αυτές τις περιοχές επηρεάζει η «ELENA» - Πότε αναμένεται να επιδεινωθούν τα έντονα φαινόμενα

• Ισραήλ: Νέα πυραυλική επίθεση των Χούθι παρά το μπαράζ των ισραηλινών βομβαρδισμών στην Υεμένη - Δείτε βίντεο

• Θρίλερ με τη συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Τι αναφέρουν οι αζέρικες πηγές και τι απαντούν οι Ρώσοι



Στην Αθήνα ο Παπαναστασίου - Θα συναντηθεί με τον Υπ. Ενέργειας Ελλάδας για τον GSI

Στην Αθήνα ο Παπαναστασίου - Θα συναντηθεί με τον Υπ. Ενέργειας Ελλάδας για τον GSI

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, θα έχει σήμερα στην Αθήνα συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου (GSI).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top