ΔΙΕΘΝΗ

Δήλωση Κομισιόν και Υπάτου Εκπροσώπου για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Δήλωση Κομισιόν και Υπάτου Εκπροσώπου για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

"Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έρχεται σε μια στιγμή που ο κόσμος αντιμετωπίζει μια παγκόσμια πανδημία που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και επηρεάζει τα προς το ζην εκατομμυρίων ανθρώπων περισσότερο" και ως εκ  τούτου "ο αγώνας είναι ακόμη πιο δύσκολος για τους πρόσφυγες, τους εσωτερικά εκτοπισμένους, μετανάστες και απάτριδες, οι οποίοι με περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε μηχανισμούς ιατρικής περίθαλψης και προστασίας, αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις αυτής της παγκόσμιας κρίσης", δήλωσαν σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων (20 Ιουνίου), τα μέλη της Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση της Κομισιόν "ένας στους 97 ανθρώπους στη γη έχει εκτοπιστεί λόγω συγκρούσεων ή διώξεων. Μέχρι το τέλος του 2019, σχεδόν 80 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτό περιλαμβάνει περίπου 26 εκατομμύρια πρόσφυγες, 4,2 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο, περίπου 45,7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους, και 3,6 εκατομμύρια Βενεζουέλους εκτοπισμένους στο εξωτερικό".

"Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ ανθρώπων και δεν γνωρίζει σύνορα. Η κλίμακα του απαιτεί γρήγορη και συντονισμένη παγκόσμια απάντηση, βασισμένη στη διεθνή αλληλεγγύη. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Οι ευάλωτοι πληθυσμοί, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας αντίδρασης της ΕΕ στην κρίση του κορωνοϊού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει την ακλόνητη αλληλεγγύη της με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μερικές φορές αφήνοντας τις οικογένειές τους πίσω, επειδή το σπίτι τους δεν είναι πλέον ασφαλές", αναφέρεται στη δήλωση. 

"Η ΕΕ δεσμεύεται να σέβεται τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την προστασία των προσφύγων, και να διατηρήσει το δικαίωμα ασύλου και την αρχή της μη επαναπροώθησης όπως κατοχυρώνεται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Είναι σημαντικό, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι θεμελιώδεις αρχές να συνεχίσουν να ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε εκείνοι που έχουν ανάγκη να μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε διαδικασίες διεθνούς προστασίας και να βρουν καταφύγιο, επίσης μέσω επανεγκατάστασης. Οι χώρες που είναι πιο εκτεθειμένες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φιλοξενούν χιλιάδες πρόσφυγες, πρέπει να βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Η ΕΕ αναγνωρίζει το μερίδιο ευθύνης της για την παροχή προστασίας σε όσους έχουν ανάγκη και τη στήριξη άλλων χωρών. Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να επανεγκαταστήσουν σχεδόν 30.000 πρόσφυγες το 2020, αντιπροσωπεύοντας το 40% όλων των δεσμεύσεων επανεγκατάστασης παγκοσμίως. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα κράτη μέλη για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους", σημειώνεται.

Τονίζεται ακόμη ότι  "η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας αντίδρασης σε αυτήν την πανδημία. Η προσέγγιση Team Europe, η οποία συνδυάζει πόρους από την ΕΕ, τα κράτη μέλη της και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ανταποκρίνεται στις ανθρωπιστικές ανάγκες σε συστήματα υγείας, νερού και αποχέτευσης που προκαλούνται από την κρίση, συμπεριλαμβανομένων αυτών προς όφελος των προσφύγων, των μεταναστών και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων. Ενισχύει επίσης τις ικανότητες των χωρών εταίρων να αντιμετωπίσουν την πανδημία και να μετριάσουν τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπό της, ιδίως σε ομάδες που κινδυνεύουν, όπως πρόσφυγες και κοινότητες υποδοχής από το Cox`s Bazar στο Μπαγκλαντές έως την Kakuma στην Κένυα, το Zaatari στην Ιορδανία και το Barranquilla , στην Κολομβία".

Σημειώνεται ακόμα ότι "οι πρόσφυγες μπορούν να είναι καταλύτες για θετική αλλαγή. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες τον Δεκέμβριο του 2019, όπου η διεθνής κοινότητα κλήθηκε να μοιραστεί την ευθύνη, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες. Σήμερα, αποτίουμε φόρο τιμής στους πολλούς πρόσφυγες που εργάζονται στις πρώτες γραμμές για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στην Ευρώπη, σε πολλές περιπτώσεις θέτοντας τη δική τους υγεία σε κίνδυνο, για να σώσουν άλλους. Η συμβολή τους είναι ζωτικής σημασίας".

"Η ενσωμάτωση αποτελεί προτεραιότητα για αυτήν την Κομισιόν. Η ΕΕ έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ισχυρό σύνολο μέτρων για να εξασφαλίσει ότι οι νεοαφιχθέντες έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως εκπαίδευση, κοινωνική πρόνοια, υγειονομική περίθαλψη και στέγαση", αναφέρει.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται σε δημοκρατικές αξίες και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για το σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στη διασφάλιση της προστασίας των προσφύγων", καταλήγει.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία

• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα



ΗΠΑ: Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία

ΗΠΑ: Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία

Στην ίδια λογική που τήρησε η αμερικανική διπλωματία και στο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο- χωρίς να καταδικάζει ανοικτά τις ενέργειες της Τουρκίας-κινήθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιντ Ντιπάρτμεντ κληθείς από το ΡΙΚ να σχολιάσει την πρόθεση της Αγκυρας να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις στη Συρία και να δημιουργήσει τετελεσμένα προωθώντας την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών οι οποίες θα διαγράφουν από τον χάρτη την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top