ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: Εισέρχονται στην δεύτερη φάση - Ποια είναι τα μέτρα

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: Εισέρχονται στην δεύτερη φάση - Ποια είναι τα μέτρα

Αρχίζει αύριο Σάββατο 20 Ιουνίου, η δεύτερη φάση λειτουργίας των αεροδρομίων της Κύπρου και όλοι οι επιβάτες που θα φτάνουν από χώρες που βρίσκονται στην κατηγορία Α, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την ειδική ομάδα του Υπουργείου Υγείας, δεν χρειάζεται να φέρουν μαζί τους πιστοποιητικό με αρνητική ένδειξη στον κορωνοϊό, αλλά θα πρέπει να υπόκεινται στον αναγκαίο δειγματοληπτικό έλεγχο.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Ανώτερη Διευθύντρια Επικοινωνίας της Hermes Airports Μαρία Κουρούπη «παρά το γεγονός ότι ξεκινήσαμε με αρκετές προκλήσεις και ενδοιασμούς, εντούτοις τα πράγματα μέχρι τώρα με την επαναλειτουργία των αεροδρομίων της Κύπρου, κυλούν ομαλά. Το επιβατικό κοινό ακολουθεί κανονικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο αεροδρόμιο για τον κορωνοϊό, δηλαδή θερμομέτρηση, μάσκες και τηρώντας φυσική απόσταση μεταξύ τους».

Πρόσθεσε πως «από τις 9 Ιουνίου, ημέρα επαναλειτουργίας του αεροδρομίου Λάρνακας, μέχρι και τις 15 του μήνα, διακινήθηκαν από και προς την Κύπρο περίπου επτά χιλιάδες επιβάτες, με 85 πτήσεις, μεταξύ των οποίων και 19 πτήσεις επαναπατρισμού που μετέφεραν 1.266 άτομα. Ωστόσο οι πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την περίοδο είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σύγκριση με αυτές που θα εκτελούνταν τη συγκεκριμένη εποχή στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου», είπε, και σημείωσε πως «τις προηγούμενες μέρες φτάνουν στην Κύπρο περίπου χίλιοι επιβάτες την ημέρα».
 
Σε σχετική ερώτηση η κ. Κουρούπη απάντησε πως «από αύριο Σάββατο 20 Ιουνίου αλλάζουν κάποια από τα κριτήρια για τους εισερχόμενους επιβάτες, αφού όσοι φτάνουν στην Κύπρο από τις 18 χώρες που βρίσκονται στην κατηγορία Α, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό, πάρα μόνο η συμπλήρωση πληροφοριακών στοιχείων καθώς και Υπεύθυνων Δηλώσεων. Ωστόσο, όπως έχει ανακοινωθεί και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος».
 
Εξήγησε ότι η αλλαγή αυτή «έδωσε την ευκαιρία σε αρκετές αεροπορικές εταιρείες να αρχίσουν τα πτητικά τους προγράμματα από τις 20 Ιουνίου και μετά. Την Κυριακή θα λειτουργήσει κανονικά και το αεροδρόμιο της Πάφου με την πρώτη πτήση να φτάνει από τη Θεσσαλονίκη στις επτά το βράδυ και να διενεργείται από την αεροπορική εταιρεία Ryanair. Την πτήση θα υποδεχθούν ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννης Καρούσος και η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports Ελένη Καλογήρου».
 
H κ. Κουρούπη αναφέρθηκε και στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει το Υφυπουργείο Καινοτομίας, δηλαδή το CyprusFlightPass και είπε πως «όλοι οι επιβάτες που θα ταξιδέψουν προς την Κύπρο πρέπει να συμπληρώσουν τα διάφορα στοιχεία που τους ζητούνται. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται αυτή η πλατφόρμα», εξήγησε, αφού σ’ αυτήν «περιλαμβάνονται και οι κατηγορίες των χωρών από τις οποίες μπορεί κάποιος να ταξιδέψει προς την Κύπρο αλλά και τα κριτήρια που χρειάζονται».
 
Οσον αφορά τους Κύπριους που θέλουν να ταξιδέψουν προς το εξωτερικό, η Μαρία Κουρούπη είπε πως «πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε τη δημιουργία πλατφόρμας, την Re-openEU, στη οποία μπορεί κάποιος να βρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για τη χώρα την οποία επιθυμεί να επισκεφθεί. Την ίδια ώρα όσοι θα ταξιδέψουν από και προς την Κύπρο, μπορούν να πάρουν τις απαραίτητες πληροφορίες είτε από τις αεροπορικές εταιρείες είτε από τους τουριστικούς πράκτορες».
 
Όσον αφορά την εξαγγελία του Υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου, για τη διενέργεια τεστ  στα αεροδρόμια της Κύπρου, τα αποτελέσματα του οποίου θα βγαίνουν σε μιάμιση περίπου ώρα, η κ. Κουρούπη είπε πως «στο θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Hermes Airports και του κράτους. Ως διαχειρίστρια εταιρεία θα διευκολύνουμε οποιαδήποτε διαδικασία χρειάζεται να γίνει προκειμένου να διενεργούνται αυτά τα τεστ κορωνοϊού».
 
Σε ερώτηση για τα κίνητρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για τις αεροπορικές εταιρείες, απάντησε πως «αυτά είναι συμπληρωματικά των κινήτρων που ήδη παρέχονται προς τις αεροπορικές εταιρείες ανάλογα με το πτητικό τους πρόγραμμα και είναι μια σημαντική «ένεση» που λαμβάνεται υπόψη στον προγραμματισμό τους. Ωστόσο ο καθοριστικός παράγοντας για να διατηρήσουν οι εταιρείες τις πτήσεις τους είναι η ζήτηση, αφού αυτό είναι απόλυτα συνυφασμένο με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Κύπρο όσο και στις διάφορες χώρες του εξωτερικού».
 
Ανέφερε ακόμα ότι τα συγκεκριμένα κίνητρα «έχουν βοηθήσει αρκετές αεροπορικές εταιρείες και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πολλές αερογραμμές ενέταξαν την Κύπρο στο πτητικό τους πρόγραμμα από τον Ιούλιο και μετά. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από την ευρύτερη επιδημιολογική κατάσταση η οποία καθορίζει και τη ζήτηση» είπε και εξήγησε πως «ενώ πολύς κόσμος θέλει να ταξιδέψει, τελικά υπάρχει κάποιος δισταγμός για να γίνουν κρατήσεις».
 
Σημειώνεται ότι  οι χώρες που ανήκουν στην κατηγορία Α και δεν χρειάζεται οι επιβάτες να διαθέτουν τεστ κορωνοϊού, είναι οι Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ελβετία.

Στην Β Κατηγορία περιλαμβάνονται το Ισραήλ, η Πολωνία και η Ρουμανία και οι προερχόμενοι από τις συγκεκριμένες χώρες θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν πιστοποιητικό τεστ κορωνοϊού με αρνητική ένδειξη, το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί 48 ώρες πριν την άφιξή τους.
 
Σημειώνεται ότι στην κατηγορία Β εκτός απροόπτου θα συμπεριληφθούν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Ολλανδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
 
Υπενθυμίζεται ότι για επιβάτες που φτάνουν στα αεροδρόμια της Κύπρου από τις χώρες που βρίσκονται στην κατηγορία Β, θα ισχύει ό,τι ίσχυε κατά την Α φάση, δηλαδή θα πρέπει να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο από αναγνωρισμένο εργαστήριο, κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες πριν την αναχώρηση τους και να κατέχουν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει αρνητικό PCR για COVID-19. Ακόμα οι συγκεκριμένοι επιβάτες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει ορισμένα πληροφοριακά στοιχεία με υπεύθυνες δηλώσεις.

Οσον αφορά τις χώρες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες Α και Β, από τις 20 Ιουνίου θα επιτρέπονται πτήσεις από και προς την Κύπρο, ωστόσο μόνο ορισμένες κατηγορίες επιβατών θα δικαιούνται να ταξιδέψουν.

Συγκεκριμένα θα μπορούν να ταξιδέψουν οι Κύπριοι πολίτες, οι αλλοδαποί σύζυγοί και τα ανήλικα παιδιά τους, τα νόμιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα, τα άτομα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης και τα άτομα  ανεξαρτήτως υπηκοότητας που δικαιούνται να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, έπειτα από ειδική άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top