Κατάλογο φορολογικών μέτρων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς και μέτρα πιο μακροπρόθεσμης εφαρμογής, επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Βάκης.
Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Βάκης είπε εξάλλου πώς μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού η οικονομία ξεκίνησε να λειτουργεί, αλλά επεσήμανε πως πρέπει να πετύχουμε την όσο το δυνατόν ταχύτερη επαναφορά όλων των τομέων της οικονομίας, ενόψει των απωλειών στον τουρισμό, λόγω της υψηλής συνεισφοράς του τομέα αυτού στο ΑΕΠ. Εκτίμησε δε πως ο τομέας των κατασκευών θα μπορούσε να αντισταθμίσει μέρος των απωλειών της συνεισφοράς της τουριστικής βιομηχανίας.
«Οπότε, εκείνο που πρέπει να πετύχουμε είναι όσο το δυνατό πιο γρήγορη επαναφορά όλων των τομέων της οικονομίας σε λειτουργία. Ξέρουμε ότι ο τουρισμός θα έχει το μεγάλο πλήγμα, εκείνο που έχει σημασία είναι πώς θα διαχειριστούμε την περίοδο από τον Οκτώβριο ή τον χειμώνα εν πάση περιπτώσει μέχρι τον επόμενο καλοκαίρι, διότι τα έσοδα από τον τουρισμό όσον την εισροή χρημάτων που θα έρθουν στην Κύπρο δεν αναμένω ότι θα έρθουν πριν το ερχόμενο καλοκαίρι», είπε.
Αναφορικά με τα κυβερνητικά πακέτα στήριξης, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ είπε πως «σφαιρικά είναι θετικά και έχουν σημαντική διαφορά, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα της απασχόλησης» και ήταν αποτελεσματικά.
Κατά τον κ. Βάκη, από τα πιο ουσιαστικά μέτρα ήταν η αναστολή δόσεων και καταβολής τόκων για τους δέκα μήνες από τον Μάρτιο μέχρι το τέλος του 2020. «Αυτό δίνει ανάσα σε όλους είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε νομικά πρόσωπα», ανέφερε.
Ο κ. Βάκης υπογράμμισε τον ρόλο του τραπεζικού τομέα, ο οποίος θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα όσον αφορά τη δανειοδότηση και τη βοήθεια βιώσιμων επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν θέμα ρευστότητας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Άρα εάν οι τράπεζες βοηθήσουν αυτές τις επιχειρήσεις να περάσουν αυτό τον σκόπελο και είναι πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις τότε θα μειωθούν οι πιθανότητες να έχουμε επιπρόσθετα νέα σημαντικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια», είπε.
«Οι αναδιαρθρώσεις είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέρος της λύσης. Δεν είναι μόνο τα νέα δάνεια αλλά η επιμήκυνση και αναδιάρθρωση δανείων», συνέχισε.
Πακέτο φορολογικών μέτρων
Ερωτηθείς για το έργο του ΣΕΛΚ, ο κ. Βάκης εξήγησε ότι ο Σύνδεσμος εισηγήθηκε στο ΥΠΟΙΚ να συγκεντρώσει τα φορολογικά μέτρα που εισηγήθηκαν οι διάφοροι τομείς στο πλαίσιο της κρίσης, να τα ταξινομήσει και να υποβάλει έναν ενοποιημένο κατάλογο με κατάταξη μέτρων που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο ή και μακροπρόθεσμο στάδιο.
«Θα έλεγα ότι είμαστε στο τελευταίο στάδιο αυτής της εργασίας. Δημιουργήσαμε μια ομάδα που αποτελείται από τα μέλη των τριών φορολογικών επιτροπών του Συνδέσμου μας, πήραμε αυτά τα μέτρα, είναι πάρα πολλές σελίδες, είναι εκατοντάδες μέτρα, έχει γίνει μια κατάταξη, έχουμε χρησιμοποιήσει χρώματα, πράσινο πορτοκαλί, κόκκινο», ανέφερε ο κ. Βάκης, εξηγώντας πως η επιλογή των χρωμάτων καταδεικνύει ποια μέτρα είναι υλοποιήσιμα και ποια όχι και ποια θα μπορούσαν να έχουν άμεσο αποτέλεσμα, πάντα αναλόγως και του δημοσιονομικού κόστους.
Σημείωσε όμως ότι υπάρχουν και μέτρα που χρήζουν περισσότερης μελέτης ή και αλλαγής πολιτικής, όπως την πράσινη ανάπτυξη και συνεπώς είναι πιο μακροπρόθεσμα.
«Η προσπάθεια», είπε, «είναι να βοηθήσουμε ώστε να υλοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερα μέτρα μπορεί να υλοποιηθούν, που πιστεύουμε ότι θα έχουν αποτέλεσμα, σε μια προσπάθεια να πετύχουμε αυτό που αναφέραμε προηγουμένως ώστε να έχουμε μια πιο γρήγορη λειτουργία της οικονομίας».
Πάντως, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βάκης είπε πως το πακέτο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια φορολογική μεταρρύθμιση.
«Εκείνο που λέμε και νομίζω και το Υπουργείο και άλλοι φορείς συμφωνούν, παρόλο ότι δεν μιλάμε για φέτος πλέον, είναι να δούμε ευρύτερα τη μεταρρύθμιση τη φορολογική διότι βλέπουμε και παγκόσμια και στην ΕΕ υπάρχει μια συνεχής εξέλιξη και διαφοροποίηση των δεδομένων», είπε, υπενθυμίζοντας εξάλλου τις κινήσεις μερικών χωρών για επαναπατρισμό εταιρειών.
«Άρα», συμπλήρωσε, «αυτό ως ένα βαθμό πλήττει το μοντέλο που έχουμε ή και που είχαμε στο παρελθόν, πάνω στο οποίο ήταν κυρίως βασισμένη η οικονομία μας και εννοώ τις διεθνείς υπηρεσίες».
Πλάνο για αναπτυξιακό μοντέλο
Όσον αφορά το ερώτημα αν είναι η ώρα να ξεκινήσει εκ νέου η επανεξέταση του αναπτυξιακού μοντέλου της οικονομίας, ο κ. Βάκης απάντησε ότι το ερώτημα αυτό παραμένει αναπάντητο εδώ και πολλά χρόνια, αφού όλοι λέμε εδώ και πολύ καιρό ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει, υπενθυμίζοντας ότι τι Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Οικονομίας έχει ξεκινήσει μια μελέτη για αυτό το θέμα, μια μελέτη η οποία θα κάνει κάποιο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί.
«Η ουσία είναι αν δεν στοχεύσουμε και αν δεν δημιουργήσουμε συγκεκριμένη στρατηγική δράσης απλά θα κινούμαστε ανάλογα με τις συνθήκες της κάθε εποχής», είπε, και αναφέρθηκε στο έργο που επιτελούν τα Υφυπουργεία και ιδιαίτερα το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο θεσπίστηκε λίγο πριν την κρίση και επιτέλεσε ουσιαστικό έργο.
«Συνεπώς», συνέχισε, «ίσως το μάθημα μας από τη αυτή την κρίση είναι ότι πρέπει να νοιώσουμε ότι πρέπει να κινούμαστε γρήγορα, κάθε στιγμή μπορεί να υπάρξει μια ανατροπή και θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε συνεχώς για σενάρια τα οποία θα μας φέρουν πιο κοντά στο μέλλον που θέλουμε να πετύχουμε αντί να περιμένουμε να έρθει μια κρίση για να σκεφτούμε πού θέλουμε να πάμε».
Για τις αλλαγές που ζήτησε η Ρωσική Ομοσπονδία επί της συνθήκης αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ είπε πως το θέμα αυτό θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τον όγκο των υπηρεσιών ή των ρωσικών εταιρειών με έδρα την Κύπρο.
Σημείωσε ότι αν και στάληκαν παρόμοιες επιστολές σε άλλες χώρες, δεν έχει σταλεί η ίδια επιστολή και στην Ολλανδία η οποία έχει παρόμοιες συμφωνίες με αυτήν της Κύπρου. «Άρα αυτό μας ανησυχεί με την έννοια ότι εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είμαστε στην ίδια βάση με τις υπόλοιπες χώρες, διαφορετικά θα τίθεται η χώρα μας σε δυσμενή θέση», συμπλήρωσε.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Βάκης είπε πως το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα θα πρέπει να διατηρηθεί με τους νέους κανόνες που έχουν εγκριθεί να αποτελούν θετική εξέλιξη, ενώ επεσήμανε πως το πρόγραμμα θα λειτουργήσει θετικά εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις