Επένδυση στο τρίπτυχο γνώση – έρευνα – καινοτομία και ενδυνάμωση της ιατρικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, ανέφερε ο Υπουργός Υγειάς Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Η Λευκωσία ως Κέντρο Ιατρικής Εκπαίδευσης»
Μιλώντας στη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η προώθηση της χώρας μας στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων και προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση, προβαίνει σε διάφορες ενέργειες εδώ και αρκετό καιρό.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για ίδρυση Πανεπιστημιακών Κλινικών. Αναφερόμενος στη λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι αυτή «θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας και την ανάπτυξη νέων θεραπειών μέσω καινοτόμων διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνολογιών και αναμφίβολα θα φέρει πολλαπλά οφέλη στους κλινικούς ιατρούς, τους ακαδημαϊκούς και τους φοιτητές, και κυρίως τους ασθενείς».
Με την προώθηση της ιατρικής εκπαίδευσης και των Πανεπιστημιακών Κλινικών, είπε ο Υπουργός Υγείας, αναβαθμίζεται η παρεχόμενη υγειονομική φροντίδα προς τους ασθενείς στη χώρα μας, ιδιαίτερα τους χρόνιους πάσχοντες. «Η προώθηση της ερευνητικής δραστηριότητας και η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και ιατροφαρμακευτικών εργαλείων διάγνωσης, πέραν από τη βελτιωμένη και αναβαθμισμένη φροντίδα υγείας προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, αποτελεί την πύλη για εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάπτυξη της καινοτομίας και κατ' επέκταση την επένδυση στην έρευνα και την ενίσχυση της οικονομίας», πρόσθεσε.
Από την άλλη, στόχος είναι η ενίσχυση και η δημιουργία επαρκών δια βίου υποδομών για τον ιατρικό κόσμο και η προώθηση του εκπαιδευτικού ιατρικού τουρισμού, ενός τομέα που μπορεί να επεκτείνεται από την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών υγείας μέχρι την επιλογή ενός ασθενούς να ταξιδέψει στην Κύπρο για να λάβει μια συγκεκριμένη ιατρική υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το κόστος και την ποιότητα της υπηρεσίας και συνολικά της υγειονομικής περίθαλψης.
«Η επένδυση στο τρίπτυχο γνώση – έρευνα – καινοτομία και η ενδυνάμωση της ιατρικής εκπαίδευσης στην Κύπρο είναι βασικός πυλώνας για την ευρύτερη μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας και σίγουρα μπορεί να έχει θετική συμβολή στη λειτουργία του ΓεΣΥ, καθώς και σε τομείς όπως ο ιατρικός τουρισμός και η αντιμετώπιση επιδημιών όπως η πρόσφατη που βιώσαμε τους προηγούμενους μήνες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.
Επιπρόσθετα, στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμβολή των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Κύπρου κατά τους τελευταίους μήνες που η χώρα μας κλήθηκε να διαχειριστεί την πανδημία του ιού SARS-CoV-2, γεγονός που συνέβαλε στην ομαλότερη προσαρμογή στις νέες συνθήκες και την αναζήτηση και την ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων λειτουργίας σε διάφορους τομείς.
Το Υπουργείο Υγείας, στην προσπάθεια που κατέβαλε όλο το προηγούμενο διάστημα για τον περιορισμό στο μέγιστο δυνατό της εξάπλωσης του ιού και τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, βρήκε από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτες τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Χαρακτηριστικά, σημείωσε ο κ. Ιωάννου, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται ως επί τω πλείστον από ακαδημαϊκούς από διάφορα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του τόπου και με διαφορετικές ειδικότητες, αφού ο στόχος ήταν η πολυεπίπεδη προσέγγιση του θέματος, ενώ ευχαρίστησε παράλληλα όσους συνέβαλαν αφιλοκερδώς με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Χρήσιμη υπήρξε και η ανάπτυξη, με τη συμβολή του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας και το Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου, ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας, με στόχο την αναφορά των περιστατικών που πληρούν τα κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια του COVID-19, την παραπομπή των ατόμων στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας και τη διαχείριση του εργαστηριακού αποτελέσματος.
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθηγητές και φοιτητές, που εργάστηκαν εντατικά για την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου και την εκτίμηση του δείκτη αναμετάδοσης του ιού, το γνωστό R, αλλά και του επιδημιολογικού κινδύνου των διαφόρων χωρών. «Τα στοιχεία αυτά συνυπολογίστηκαν και αποτελούν τη βάση για τον σχεδιασμό της στρατηγικής για άρση των περιορισμών και επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας», επεσήμανε, τέλος, ο κ. Υπουργός.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Τάσος Χριστοφίδης, ο CEO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Αντώνης Πολεμίτης, ο CEO Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου κ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου κ. Λεωνίδας Φυλακτού, και o Συνέταιρος και Επικεφαλής Συναλλακτικών Συμβουλευτικών της ΕΥ Κύπρου κ. Στέλιος Δημητρίου και τον συντονισμό είχε ο Βουλευτής Λευκωσίας και Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ κ. Δημήτρης Δημητρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις