"Δεν ξέρω τι είναι να είσαι μαύρος, δεν ξέρω τι είναι να είσαι μαύρος, ή μέλος οποιασδήποτε μειονότητας, είτε εθνοτικής, θρησκευτικής ή σεξουαλικής στα μέρη που έχω ζήσει, αλλά ως κοινωνία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα: χρειαζόμαστε αδιάκοπη καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων", δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει με τη βοήθεια ψηφιακών μέσων και προανήγγειλε ότι "την επόμενη εβδομάδα, θα έχουμε μια δομημένη συζήτηση για το ρατσισμό στο Κολέγιο των Επιτρόπων".
"Επειδή ο καθένας μας έχει έναν ρόλο να παίξει. Αυτό θα ξεκινήσει με την εξέταση των εαυτών μας, των ασυνείδητων προκαταλήψεων και των προνομίων που θεωρούμε δεδομένα", δήλωσε η Πρόεδρος.
Η ίδια τόνισε ότι "ως κοινωνία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Πρέπει να ακούσουμε πολλούς από τους πολίτες μας όταν λένε ότι αφήσαμε τον ρατσισμό να υπάρχει για πάρα πολύ καιρό. Οι διαμαρτυρίες #BlackLivesMatter που ξεκίνησαν στις ΗΠΑ αντηχούν, με τους Ευρωπαίους να απαιτούν δικαιοσύνη και τερματισμό της φυλετικής ανισότητας", σημείωσε.
"Το σύνθημά μας στην ΕΕ είναι `Ενωμένοι στην πολυμορφία΄. Είναι καθήκον μας να ανταποκριθούμε σε αυτές τις λέξεις και να εκπληρώσουμε το νόημά τους. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να καταδικάζουμε τον ρατσισμό. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να γνωρίζουμε. Εάν το συναντήσουμε, πρέπει να μιλήσουμε και να δράσουμε αμέσως", τόνισε η Ούρσουλαα Φον Ντερ Λάιεν.
Η ίδια έκανε λόγο για τις ασυνείδητες προκαταλήψεις στο σύστημα δικαιοσύνης και στην επιβολή του νόμου, στις αγορές εργασίας και στέγασης, στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, στην πολιτική και τη μετανάστευση.
"Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε όλα τα επίπεδα: Ευρωπαϊκή, εθνική, περιφερειακή, τοπική, δημόσια ή ιδιωτική, επιχειρηματική και κοινωνία των πολιτών, και ο καθένας μας ξεχωριστά, ως πολίτες. Να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη πιο ισότιμη, πιο ανθρώπινη, πιο δίκαιη. Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: Στην Ένωση μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό ή καμία μορφή διάκρισης", σημείωσε.
Δήλωσε δε πως είναι καιρός να κάνουμε περισσότερα από το απλώς να ακούσουμε τις φωνές όσων διαδηλώνουν. "Κάτι περισσότερο από καταδίκη. Είναι καιρός να μιλήσουμε για ρατσισμό - ανοιχτά και ειλικρινά".
"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που συμπεριλάβατε αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου ολομέλειας και που το βάζατε στην κορυφή της συνόδου σας. Μαζί, πρέπει να απαντήσουμε σε δύσκολες ερωτήσεις: γιατί υφίστανται ο ρατσισμός και οι διακρίσεις στις κοινωνίες μας; Γιατί υπάρχουν πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό που κερδίζουν στις εκλογές; Γιατί τα μέλη των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων υποεκπροσωπούνται σε πολιτικά, κοινωνικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, και υπερεκπροσωπούνται στα στατιστικά στοιχεία για τη φτώχεια, την ασθένεια και την επιβολή του νόμου; Τι μπορούμε να κάνουμε στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της υγειονομικής περίθαλψης, της στέγασης και άλλων, για να οικοδομήσουμε μια ανοιχτή, δικαιότερη και πιο συνειδητή κοινωνία; Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε τα θεσμικά μας όργανα να αντιπροσωπεύουν καλύτερα την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών μας κοινωνιών;"
"Αυτό δεν είναι έργο μιας τομεακής πολιτικής, ενός ατόμου ή ενός μόνο Επιτρόπου. Γι `αυτό είμαι εδώ, ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέλω να φτάσω στο τέλος αυτών των ερωτήσεων. Την επόμενη εβδομάδα, θα έχουμε μια δομημένη συζήτηση για το ρατσισμό στο Κολέγιο. Ας κοιτάξουμε γύρω μας, εδώ, σε αυτό το ημικύκλιο. Η πολυμορφία της κοινωνίας μας δεν αντιπροσωπεύεται. Και θα είμαι ο πρώτος που θα παραδεχτώ ότι τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων, ούτε στο προσωπικό της Κομισιόν", τόνισε η Πρόεδρος.
"Επιτρέψτε μου να κάνω ένα παράδειγμα ενός μικρού βήματος προς τη σωστή κατεύθυνση, που είδα όταν ήμουν Υπουργός Άμυνας στη χώρα μου. Εκείνη την εποχή, στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, υπήρχε ένα σύστημα στρατολόγησης για δεκαετίες που πάντα ευνοούσε τους ίδιους.Είχαμε μερικούς εξαιρετικούς υποψηφίους, οι οποίοι θα έφερναν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία στις ένοπλες δυνάμεις μας - μερικές φορές σπάνια περιουσιακά στοιχεία, όπως μιλώντας Αραβικά ή Φαρσί - και όμως, κατά κάποιον τρόπο, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν αποτιμήθηκαν. Καθόλου. Σε μια αποστολή στο εξωτερικό, τέτοιες δεξιότητες θα μπορούσαν να σώσουν ζωές. Εκείνη την εποχή, η στάση ήταν: `ναι αλλά το σύστημα δεν το επιτρέπει. Δεν το έχουμε ξανακάνει`. Αλλά τότε, η ανάλυση και ο προβληματισμός οδήγησαν τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις να αλλάξουν το σύστημα. Τώρα έχει γίνει πιο δίκαιο για αυτούς τους στρατιώτες, καλύτερο για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, καλύτερα για την κοινωνία", σημείωσε.
"Πρέπει να μιλήσουμε για ρατσισμό με ανοιχτό μυαλό. Τα καλά νέα είναι ότι δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διακρίσεις απαγορεύονται στο υψηλότερο δυνατό νομικό επίπεδο: εννοώ τη Συνθήκη μας και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων μας. Και για λόγους φυλής και εθνικής καταγωγής. Έχουμε επίσης ευρωπαϊκούς νόμους κατά του ρατσισμού, των εθνοτικών διακρίσεων και της ρητορικής μίσους, την οδηγία για τη φυλετική ισότητα, την Απόφαση Πλαίσιο μας για την καταπολέμηση των μορφών έκφρασης ρατσισμού και ξενοφοβίας", κατέγραψε.
"Έχουμε εργαλεία συνεργασίας με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από όλα τα κράτη μέλη, μιας ομάδας υψηλού επιπέδου για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και άλλων μορφών μισαλλοδοξίας, και ένα ευρωπαϊκό δίκτυο φορέων ισότητας. Και έχουμε ευρωπαϊκά κονδύλια. Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε πιο σκληρά", κατέληξε η Πρόεδρος.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις