Εκτενής επιστημονική συζήτηση για τα δεδομένα στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό έγινε σήμερα στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή επιδημιολόγων των δυο πλευρών, με την τουρκοκυπριακή πλευρά ωστόσο να μην έχει ακόμη υποβάλει στην ελληνοκυπριακή επιδημιολογικό δελτίο για την κατάσταση στα κατεχόμενα, ενώ η ελληνοκυπριακή απέστειλε, πριν τη σημερινή τηλεδιάσκεψη, στην τουρκοκυπριακή, δεύτερο επικαιροποιημένο επιδημιολογικό δελτίο.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ε/κ συμπρόεδρος της Επιτροπής, Λεωνίδας Φυλακτού, η τ/κ πλευρά τους ενημέρωσε πως η ετοιμασία του επιδημιολογικού της δελτίου βρίσκεται σε εξέλιξη και όταν αυτό είναι έτοιμο θα αποσταλεί στην ελληνοκυπριακή. Εμείς τους στείλαμε επικαιροποιημένο επιδημιολογικό δελτίο πριν τη σημερινή σύσκεψη, πρόσθεσε.
Είπε επίσης πως από ελληνοκυπριακής πλευράς παρουσιάστηκε η κατηγοριοποίηση των χωρών από τις οποίες η Κύπρος δέχεται επισκέπτες μετά την επανανέναρξη των εμπορικών πτήσεων. «Μας είπαν εκείνοι για τις δικές τους κατηγορίες χωρών από τις οποίους θα δέχονται επισκέπτες στα κατεχόμενα και το τί θα ισχύει για κάθε κατηγορία", ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τη συμπερίληψη της Τουρκίας στην πρώτη κατηγορία χωρών στα κατεχόμενα ανέφερε πως αυτό που αποκόμισαν από τη σύσκεψη είναι πως το ζήτημα δεν αντικρίζεται από τ/κ πλευράς μόνο με βάση τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και στο πλαίσιο των σχέσεων και των δεσμών των κατεχομένων με την Τουρκία, λόγω της βοήθειας που λαμβάνουν τα κατεχόμενα από τη χώρα αυτή. Είπαν ότι θα παρακολουθούν στενά την κατάσταση, πρόσθεσε.
Σε σχέση με τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται στα οδοφράγματα είπε πως αναφέρθηκαν στο θέμα του αρνητικού τεστ που θα προσκομίζουν όσοι περνούν και πρόσθεσε πως η τ/κ πλευρά δεν τους ενημέρωσε ότι άλλαξε κάτι σε σχέση με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει για το θέμα των οδοφραγμάτων στα κατεχόμενα.
Μας ενημέρωσαν επίσης πως οι φοιτητές που φθάνουν στα κατεχόμενα μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες και πως συνολικά μέχρι στιγμής έχουν κάνει 8.500 μοριακά τεστ, ανέφερε.
Σημείωσε ακόμη πως τα μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, που συμμετείχαν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, αναμένεται να ενημερώσουν για το τι διημείφθη σε αυτήν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία θα παρακαθίσουν μαζί του στο Προεδρικό την Παρασκευή το πρωί.
Ερωτηθείς αν θα συνεχιστεί η συζήτηση είπε πως θα υπάρξει συνεννόηση με τον Τ/κ συμπρόεδρο της Επιτροπής για να κανονιστεί όποτε χρειαστεί μια νέα συνεδρία. Θα ήταν καλά να συνεχιστεί η συζήτηση, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος ήταν ένας εκ των ειδικών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως φαίνεται πως οι Τ/κ δεν έχουν μαζέψει τα δεδομένα τους ή δεν έχουν την εμπειρία να τα αναλύσουν για αυτό και δεν τους έδωσαν ακόμη το επιδημιολογικό δελτίο.
«Εφόσον τους το ζητήσαμε έπρεπε μέσα σε 15 μέρες να το είχαν ετοιμάσει», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την κατάσταση στα κατεχόμενα όπως αυτή παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης από τους Τ/κ επιδημιολόγους, ο κ. Καραγιάννης είπε πως «προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα. Από την άλλη θέλουν να ετοιμαστούν για μετέπειτα, αν υπάρξει πχ δεύτερο κύμα και θέλουν να έχουν έτοιμα τα αεροδρόμια για να ανοίξουν», σημείωσε.
Είπε ακόμη πως «ζητήσαμε να μας στείλουν τη λίστα με την κατηγοριοποίηση των χωρών που έκαναν για να δούμε πώς συγκρίνεται με τη δική μας».
Είπαμε και κάποια πράγματα για τα οδοφράγματα αλλά όχι πολλά και είπαμε να τα ξανασυζητήσουμε, ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως η όποια απόφαση για το θέμα θα ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο.
Σημείωσε πως κατά τη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της συμπερίληψης της Τουρκίας στην πρώτη κατηγορία των χωρών στα κατεχόμενα . «Αυτό φαίνεται να προβληματίζει και τους ίδιους αλλά δεν είναι κάτι που θα μπορούσαν να πουν ανοικτά», ανέφερε. Τους ρωτήσαμε πώς θα διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και είπαν πως θα πρέπει να έχουν όλοι οι αφιχθέντες αρνητικό τεστ κορωνοϊού, ανέφερε.
Πρόσθεσε πως η τ/κ πλευρά φαίνεται ότι ακολουθεί τις οδηγίες του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για τον κορωνοϊό.
Τέλος ανέφερε πως την Παρασκευή αναμένεται να ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις