Η γερμανική εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη προς τη δημοσιογράφο Carolina Drüten.
Η συνέντευξη έγινε μέσω skype. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, το προσφυγικό, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού κ.α.
Γωεπολιτικές εξελίξεις
Ερωτηθείς ο κ. Αναστασιάδης κατά πόσο η Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο επιθετική στην περιοχή απάντησε πως «δυστυχώς ναι. (…) Η Άγκυρα παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. (…) Σε αντίθεση με την Τουρκία, θεωρούμε την ενέργεια ως καταλύτη για την ειρήνη και την ανάπτυξη στην Aνατολική Μεσόγειο. Η βάση γι’ αυτό πρέπει να είναι η πλήρης συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας – και όχι η «πειρατεία». Ο κ. Πρόεδρος απαντώντας άλλη ερώτηση υπογράμμισε πως «ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ταραχοποιός. Θέλει να κάνει την Τουρκία υπερδύναμη στη Μεσόγειο. Οι παράνομες δραστηριότητες στα κυπριακά ύδατα αποτελούν μέρος της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλα επιπρόσθετα παραδείγματα (αυτής της πολιτικής) περιλαμβάνουν τις επεκτατικές δράσεις στη Συρία, τη Λιβύη, την Ελλάδα και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος».
Τουρκοκύπριοι και ενέργεια
Στην ερώτηση ότι η Τουρκία ισχυρίζεται ότι με τις γεωτρήσεις στα ανοικτά των κυπριακών ακτών, προστατεύει απλώς τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων που παραμελούνται από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η κεντρική κυβέρνηση έχει τη δικαιοδοσία για όλους τους πόρους (έσοδα) που προκύπτουν από την ανάπτυξη πρώτων υλών στο έδαφός που ανήκει σε μια χώρα. Δείξαμε καλή θέληση: Ένα εθνικό ταμείο στο πρότυπο του νορβηγικού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων στα κρατικά έσοδα από φυσικό αέριο».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Καταγγελτική επιστολή στη Σπέχαρ από Αναστασιάδη για 'δύο μέτρα και δύο σταθμά'
Περαιτέρω για τα έσοδα από το φυσικό αέριο ανέφερε ότι «είμαι έτοιμος να καταθέσω τα έσοδα σε λογαριασμό εμπιστοσύνης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν ακόμη και να εκταμιευθούν χωρίς λύση του Κυπριακού και προς όφελος των Τουρκοκυπρίων – μόλις η Τουρκία συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και αναγνωρίσει την αποκλειστική οικονομική μας ζώνη. Πρέπει να σταματήσει να παραβιάζει την κυριαρχία μας. Αλλά όσο η Άγκυρα απειλεί τις γειτονικές χώρες και τις ενεργειακές εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε, αυτό δεν θα συμβεί».
Ελλάδα - Κύπρος - Τουρκία
Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ανάμεσα στα άλλα πως τα σημάδια δείχνουν κλιμάκωση της έντασης ο κ. Πρόεδρος υπογράμμισε πως «Με ανησυχεί ιδιαίτερα η τουρκική απειλή κατά της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδας. Εάν οι Έλληνες είναι αναγκασμένοι να υπερασπιστούν το έδαφός τους, αυτό αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την ειρήνη σε όλη την περιοχή. Η Κύπρος, από την άλλη πλευρά, είναι μια μικρή χώρα. Δεν έχουμε ούτε το Ναυτικό, ούτε την Πολεμική Αεροπορία για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Βασιζόμαστε στην υποστήριξη των εταίρων μας».
Γερμανία και Εξωτερική Πολιτική
Η δημοσιογράφος αφού ανέφερε περαιτέρω ότι η Γερμανία επιλέγει μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση στα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής ρώτησε τον κ. Πρόεδρο αν επιθυμεί περισσότερη πρωτοβουλία από το Βερολίνο και ο κ. Αναστασιάδης παρατήρησε ότι «εκτιμώ τη γερμανική στάση. Από διπλωματικής άποψης, η αυτοσυγκράτηση μπορεί να βοηθήσει ακόμη και επειδή κάποιος δεν δυσαρεστεί καμία πλευρά. Τηλεφώνησα στην καγκελάριο Μέρκελ την Πέμπτη (την περασμένη εβδομάδα). Μιλήσαμε για τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ελπίζω ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί την επιρροή της στις Βρυξέλλες, ενώ ταυτόχρονα ασκεί πίεση στις σχέσεις με την Τουρκία και με τον Πρόεδρο Ερντογάν».
Ειρηνικές Διαπραγματεύσεις
Στο σχόλιο στη συνέχεια της δημοσιογράφου ότι επιθυμεί σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά. Όσον αφορά το σχόλιο της δημοσιογράφου αν υπάρχει ελπίδα για ειρηνική διευθέτηση του κυπριακού ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «είμαστε πάντα έτοιμοι να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχίσουμε τις συνομιλίες στο σημείο που ολοκληρώθηκαν πριν από τρία χρόνια. Οι ειρηνικές διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί συμφωνία. Αλλά η Τουρκία δεν φαίνεται έτοιμη προς το παρόν να το πράξει».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Καταγγελία τουρκικών παραβιάσεων με επιστολή προς ΓΓ του ΟΗΕ - 'Η Τουρκία επιδιώκει αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας΄'
Πανδημία
Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού σε σχέση με τον τουρισμό υπογράμμισε ότι «η τουριστική βιομηχανία είναι η ραχοκοκαλιά της χώρας μας. Λόγω των προληπτικών μας μέτρων, η Κύπρος έχει επιδημιολογικά ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά μολυσμένων ανθρώπων στην Ευρώπη. (…) Το άνοιγμα των τουριστικών καταλυμάτων και των αεροδρομίων ισχύει για χώρες χαμηλού κινδύνου και σε αυτές τις χώρες ανήκει και η Γερμανία.(…) Ελπίζουμε σε μια θετική εξέλιξη, μέχρι στιγμής καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την πανδημία. Το 2020 είναι ίσως όχι η πιο καλή χρονιά για τον τουρισμό αλλά μπορεί να γίνει ακόμη σε μια καλή χρονιά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις