ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων αναμένει το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα ιδιοκτησιακά κατοικιών προσφύγων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων αναμένει το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα ιδιοκτησιακά κατοικιών προσφύγων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων αναμένει ότι το νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται ασάφειες και θα αίρονται αδικίες που παρουσιάστηκαν με κληρονόμους προσφύγων σε κατοικίες αυτοστεγάσεως, ή θα ρυθμίζει θέματα πώλησης κυβερνητικών οικοπέδων δικαιούχων που δεν μπορούν να κτίσουν  ή να αποπερατώσουν κατοικία θα κατατεθεί στη Βουλή το συντομότερο δυνατό, είπε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά.

Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται επιτάχυνση της διαδικασίας παραχώρησης πιστοποιητικών μίσθωσης και τίτλο ιδιοκτησίας, που «προχωρά σημειωτόν».
 
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων συζήτησε την Τρίτη την  πορεία  υλοποίησης  της  τιτλοποίησης  των  ακινήτων  που κατέχονται  από  πρόσφυγες και τα κενά,  αδυναμίες,  προβλήματα  που παρουσιάζονται και τρόπους αντιμετώπισής τους και τη ρύθμιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων οικιστικών μονάδων σε Συνοικισμούς Αυτοστέγασης σε πρόσφυγες που έχουν αποβιώσει πριν το 2006.
 
Η κ. Κουκουμά υπενθύμισε ότι το 2018 η Επιτροπή Προσφύγων ενημερώθηκε ότι εκκρεμούσαν 8.000 περιπτώσεις προς παραχώρηση πιστοποιητικών μίσθωσης και τίτλων, προσθέτοντας ότι κατά τη σημερινή ενημέρωση αναφέρθηκε ότι εκκρεμούν 8.958 περιπτώσεις επειδή στο μεταξύ απέκτησαν δικαίωμα να πάρουν τίτλο αυτοί που πήραν οικόπεδα και κατοικίες ή διαμερίσματα σε συνοικισμούς που έτυχαν αναδόμησης το 2012.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων συνεχίζοντας είπε ότι διαφαίνεται πως ο αριθμός των πιστοποιητικών μίσθωσης και των τίτλων που παραχωρήθηκαν είναι πολύ μικρός.

Πρόσθεσε ότι οι δικαιούχοι αγωνιούν τώρα και τόσα χρόνια είτε για να πάρει τον τίτλο ιδιοκτησίας, είτε κυρίως το πιστοποιητικό μίσθωσης, επειδή υπάρχει ανησυχία ότι ενδεχομένως να διεκδικηθεί η κατοικία ή γη από τους Τ/κ ιδιοκτήτες, νιώθει αναγκαίο για περισσότερη βεβαιότητα να πάρει έστω το πιστοποιητικό μίσθωσης, με σωρεία προβλημάτων, των οποίων η επίλυση «προχωρά σημειωτόν», συμπλήρωσε, η κ. Κουκουμά.
 
Περαιτέρω ανέφερε ότι θα έπρεπε να κατατεθεί το νομοσχέδιο, η συζήτηση γύρω από το οποίο άρχισε το 2012. Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση το 2016 υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα επιχειρούσε να συμπληρώσει τα κενά και να ξεκαθαρίσει τις ασάφειες που παρουσιάστηκαν στη νομοθεσία, αλλά, πρόσθεσε όπως δυστυχώς ενημερώθηκε σήμερα η Επιτροπή Προσφύγων το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο την ερχόμενη εβδομάδα για να υποβληθεί στην Νομική Υπηρεσία, άρα έπεται χρόνος αναμονής μέχρι αυτό να τεθεί ενώπιον της Βουλής.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων διευκρίνισε ότι ένα από τα θέματα που θα ρυθμίσει το νομοσχέδιο είναι το κληρονομικό καθεστώς για όσους είχαν κατοικία σε συνοικισμό αυτοστέγασης και  αποβίωσαν πριν το 2006. Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι κληρονόμοι αυτών των ανθρώπων δεν δικαιούνταν την κατοικία, είπε και ανέφερε ότι πρέπει επιτέλους να ρυθμιστεί αυτό το θέμα γιατί υπάρχει κόσμος που αναμένει να γίνει αυτή η ρύθμιση, ειδικά για τις κατοικίες που βρίσκονται σε τ/κ γη.
 
Περαιτέρω ανέφερε ότι έχουν προκύψει και άλλα θέματα όπως αυτά που αφορούν όσους έκτισαν κατοικία πριν το 1980 σε τ/κ και όπως τροποποιήθηκε η νομοθεσία μετά από πρόταση νόμου έγιναν δικαιούχοι πιστοποιητικού μίσθωσης, αλλά η διαδικασία παραχώρηση πιστοποιητικού μίσθωσης ή άλλης βεβαίωσης δεν έχει αρχίσει.
 
Ακολούθως αναφέρθηκε σε βρίσκονται σε εκκρεμότητα και θέματα που σχετίζονται με τα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν σε δικαιούχους πρόσφυγες και οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να κτίσουν ή να αποπερατώσουν κατοικία που είτε για οικονομικούς, είτε για άλλους λόγους όπως ο χωρισμός του ζεύγους. Πρόσθεσε πως η ρύθμιση που διαφαίνεται ότι θα γίνει είναι ότι αυτός που κατέχει το οικόπεδο θα μπορεί να το πουλήσει σε κάποιον ο οποίος θα πρέπει να είναι δικαιούχος, δηλαδή να έχει εγκριθεί πριν το 2012 για να πάρει οικόπεδο και να  μην έχει αξιοποιήσει οποιαδήποτε άλλη βοήθεια.
 
Η Πρόεδρος της  Επιτροπής σημείωσε ότι το ίδιο ισχύει και για τα πιστοποιητικά μίσθωσης, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ανησυχητικό. Εξήγησε ότι στις περιπτώσεις που κάτοχος πιστοποιητικού μίσθωσης αποβιώσει, το πιστοποιητικό μπορεί είτε να μεταβιβαστεί στους κληρονόμους ή ακόμα και να πωληθεί, αλλά θα πρέπει αυτός που θα το αγοράσει να είναι πρόσφυγας.
 
Παρατήρησε πως αυτή η διάταξη στη νομοθεσία περιέχει δυσμενή διάκριση, η οποία σχετίζεται με άλλες νομοθεσίες όπως η πρόνοια που διαλαμβάνει ότι δεν μπορεί τ/κ γη να παραχωρείται σε μη πρόσφυγες.
 
Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες απεβίωσε ο δικαιούχος και επειδή η σύζυγος ή ο σύζυγος δεν είναι πρόσφυγας να μην μπορεί να καταστεί κληρονόμος, ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αυτές οι ασάφειες. Είπε ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας εκφράστηκαν διάφορες και διαφορετικές απόψεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το συντομότερο ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες αδικίες.
 
Η κ. Κουκουμά είπε επίσης ότι ζητήθηκε να ενημερώνεται η Επιτροπή Προσφύγων για όλες τις σχετικές εξελίξεις και κυρίως για τις διαδικασίες για να γίνει μεταβίβαση σε κληρονόμους, είτε πώληση του δικαιώματος χρήσης που είναι σε τ/κ γη.

Τώρα ως έχουν τα δεδομένα πρέπει να αποτείνονται με επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών για να εξασφαλίσουν έγκριση είτε μεταβίβασης στους κληρονόμους, είτε για να πωληθεί στον όποιον άλλο τρίτον που θα είναι δικαιούχος.

 

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top