Σε καραντίνα 14 ημερών θα είναι υποχρεωμένος να θέτει εαυτόν από σήμερα όποιος φτάνει επί βρετανικού εδάφους από το εξωτερικό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, καθώς τίθεται σε ισχύ το αμφιλεγόμενο μέτρο της κυβέρνησης Τζόνσον.
Οι ταξιδιώτες θα οφείλουν να επιδεικνύουν με την άφιξή τους στις συνοριακές αρχές συμπληρωμένη φόρμα με τα στοιχεία διαμονής και επικοινωνίας, έτσι ώστε οι αρμόδιοι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας να μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους.
Όποιος βρεθεί να παραβιάζει την καραντίνα στην Αγγλία θα δέχεται πρόστιμο χιλίων λιρών και πιθανή ποινική δίωξη. Οι τοπικές κυβερνήσεις σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία δεν έχουν διευκρινίσει πώς σκοπεύουν να εξασφαλίσουν την εφαρμογή του μέτρου, κάτι που εμπίπτει στις αποκεντρωμένες εξουσίες τους.
Από το μέτρο εξαιρούνται οι αφίξεις από την Ιρλανδία και συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως οδηγοί φορτηγών που μεταφέρουν αναγκαία προϊόντα, εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές και στον τομέα εθνικής ασφάλειας, διπλωμάτες και επιστήμονες που εργάζονται επί του κορωνοϊού.
Το μέτρο έχει επικριθεί έντονα από πολιτικούς, ακόμα και του κυβερνώντος κόμματος, επιστήμονες και κυρίως επαγγελματίες του τουρισμού, που υποστηρίζουν ότι η καραντίνα θα είχε νόημα αν επιβαλλόταν στην αρχή της πανδημίας ή έστω αν εξαιρούσε αφίξεις από χώρες με καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Χαρακτηριστική είναι η κίνηση των τριών μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών της Βρετανίας, των Βρετανικών Αερογραμμών, της Ryanair και της EasyJet, να εκκινήσουν νομική διαδικασία κατά της καραντίνας, στέλνοντας αρχικά επιστολή με την επιχειρηματολογία κατά του μέτρου προς την κυβέρνηση.
Η επιστολή επισημαίνει πως το μέτρο είναι πιο αυστηρό από την επταήμερη καραντίνα στην οποία υποχρεούνται να παραμείνουν όσοι βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό επί βρετανικού εδάφους. Σημειώνουν παράλληλα την απουσία ενιαίας πολιτικής εφαρμογής του μέτρου μεταξύ της κεντρικής και των αποκεντρωμένων κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εκπρόσωπος της Ryanair είπε ότι το μέτρο είναι δυσανάλογα αυστηρό και άδικο για όσους αφίκνυνται επί βρετανικού εδάφους. Κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει, ώστε να αποφευχθεί ένα «συντριπτικό» πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας που θα «καταστρέψει» ακόμα περισσότερες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η επιστολή είναι το πρώτη βήμα προς την υποβολή αίτησης για δικαστική επανεξέταση της καραντίνας και υποστηρίζεται από περίπου 500 εταιρείες του ταξιδιωτικού τομέα της χώρας.
Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι κατά την πρώτη επανεξέταση του μέτρου, την εβδομάδα που αρχίζει στις 28 Ιουνίου, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει εξαιρέσεις για αφίξεις από χώρες με λίγα κρούσματα Covid-19, με διμερείς συμφωνίες επί των λεγόμενων «αεροπορικών γεφυρών».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Sunday Times, στο πλαίσιο απόφασής του να επισπεύσει το άνοιγμα της βρετανικής οικονομίας, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δώσει εντολή στον Υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς να συνάψει συμφωνίες με χώρες για δημιουργία αυτών των «αεροπορικών γεφυρών» πριν από τις 28 του μήνα.
Πάντως η εφημερίδα Sun αναφέρει ότι πηγές στην κυβέρνηση θεωρούν ως πιο πιθανή ημερομηνία για έναρξη ισχύος αυτών των «διεθνών ταξιδιωτικών διαδρόμων» τα μέσα Ιουλίου.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Μπόρις Τζόνσον θέλει μία συνολική συμφωνία εξαίρεσης από την καραντίνα για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η Sun αναφέρει επίσης ότι εντός ημερών επίκειται τροποποίηση της ταξιδιωτικής σύστασης του Foreign Office εναντίον οποιουδήποτε μη αναγκαίου ταξιδιού Βρετανών στο εξωτερικό, που είναι σε ισχύ εδώ και σχεδόν τρεις μήνες.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις