Η Ρωσία θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το πρώτο εγκεκριμένο στη χώρα αντιικό φάρμακο, για τη θεραπεία του κορωνοϊού από την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κιρίλι Ντμίτριεφ, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση και να επισπεύσει την επιστροφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην κανονικότητα.
Τα ρωσικά νοσοκομεία είναι πιθανόν να αρχίσουν να χορηγούν το φάρμακο από τις 11 Ιουνίου και υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για 60.000 άτομα μηνιαίως, δήλωσε ο Ντμίτριεφ ο οποίος χρηματοδοτεί την προώθηση του ιαπωνικού αντιικού φαρμάκου.
Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, ο οποίος διαδίδεται με μεγάλη ταχύτητα και είναι μερικές φορές θανατηφόρος, ενώ στη διεθνή επιστημονική κοινότητα δεν υπάρχει ενιαία άποψη όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα ιατρικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν εγκριθεί στη Ρωσία.
Το αντιικό φάρμακο, το οποίο έχει κατοχυρωθεί με την ονομασία Avifavir και το γενόσημό του, το Favipiravir, είναι το πρώτο φάρμακο το οποίο εγκρίθηκε το Σάββατο από το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας. Το Avifavir συμπεριελήφθη έτσι στον κατάλογο των φαρμάκων που έχουν εγκριθεί από τη ρωσική κυβέρνηση αφότου έγιναν οι κλινικές δοκιμές.
Ο Ντμίτριεφ λέει ότι στις κλινικές αυτές δοκιμές συμμετείχαν 330 άτομα και το φάρμακο έδειξε αποτελεσματική ίαση από τον ιό στην πλειονότητα των κρουσμάτων μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών.
Οι κλινικές δοκιμές θα πρέπει να ολοκληρωθούν περίπου έπειτα από μία εβδομάδα και θα ακολουθήσουν επιπλέον δοκιμές. Το ρωσικό υπουργείο Υγείας ενέκρινε τη χρήση του σκευάσματος σύμφωνα με μια επιταχυντική διαδικασία και η παραγωγή του άρχισε τον Μάρτιο, πρόσθεσε ο Ντμίτριεβ.
Οι δοκιμές αυτές συνήθως διαρκούν περισσότερο και γίνονται σε χιλιάδες άτομα και όχι εκατοντάδες, ενώ δεν συνιστούν εγγύηση ότι είναι επιτυχείς, ακόμη και αν τα πρωταρχικά αποτελέσματα είναι θετικά.
Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας που δημοσιεύθηκε τον Μάιο και αφορούσε το φάρμακο κατά της ελονοσίας, την υδροξυχλωροκίνη, για το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι το λαμβάνει και προέτρεπε και άλλους να το πάρουν, αποδείχθηκε ότι είχε αυξημένες πιθανότητες θανάτου για τους ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονταν.
Ο Ντμίτριεφ είπε ότι η Ρωσία μπόρεσε και μείωσε τον χρόνο της έγκρισης του φαρμάκου, επειδή το γενόσημο, στη βάση του οποίου δημιουργήθηκε το Aviafavir, είχε κατοχυρωθεί από το 2014 και πέρασε ένα σημαντικό αριθμό κλινικών δοκιμών προτού οι ρώσοι εμπειρογνώμονες το τροποποιήσουν.
Το Aviafavir, το γενόσημο του οποίου είναι το Favipiravir, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία, την οποία εν συνεχεία αγόρασε η Fujifilm όταν άρχισε να δραστηριοποιείται στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας.
Η Ιαπωνία παρήγαγε το ίδιο φάρμακο με την ονομασία Avigan. Είχε μάλιστα επαινεθεί από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και είχε χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 128 εκ. δολαρίων, αλλά ακόμη δεν έχει εγκριθεί για χρήση.
«Θεωρούμε ότι αυτό θα αλλάξει ριζικά τα πάντα. Θα αποφορτιστεί το σύστημα ιατρικής περίθαλψης, λιγότεροι άνθρωποι θα είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ το 90% των ατόμων θα μπορούν να ιαθούν από τον ιό μέσα σε διάστημα 10 ημερών», δήλωσε ο Νμτίτριεφ.
«Πιστεύουμε ότι το φάρμακο αυτό είναι κλειδί για την επαναλειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας στην Ρωσία. Ο κόσμος πρέπει να τηρεί τα μέτρα προφύλαξης και φυσικά έχουμε ανάγκη από το εμβόλιο, αλλά αυτό είναι συνδυασμός και των τριών αυτών παραγόντων», προσέθεσε ο Νμτιτρίεφ.
Σύμφωνα με τον Ντμίτριεφ, το Aviafavir, που είναι με τη μορφή χαπιών, θα περιορίσει την παραμονή των ασθενών στα νοσοκομεία, θα περιορίσει την περίοδο κατά την οποία όσοι έχουν προσβληθεί καθίστανται μολυσματικοί για τους γύρω τους, αλλά δεν πρέπει να το λαμβάνουν οι γυναίκες που είναι σε εγκυμοσύνη. Είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικό για ασθενείς με ήπια και μέτρια συμπτώματα του ιού.
ΠΗΓΗ: Από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις