Η Κομισιόν προτείνει ενίσχυση RescEU με 2 δισ. ευρώ για δημιουργία αποθεματικών στρατηγικού εξοπλισμού.
Η Κομισιόν προτείνει σήμερα την ενίσχυση του RescEU ως μέρους του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027 για τη δημιουργία αποθεματικών στρατηγικού εξοπλισμού για την κάλυψη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην υγεία, εκδηλώσεων πυρκαγιάς, χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών ή πυρηνικών περιστατικών ή άλλες σημαντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ως εκ τούτου, ο συνολικός προϋπολογισμός για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπερβεί τα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ, με στόχο "να δοθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα εργαλεία για να αντιδρά ταχύτερα όταν μια σοβαρή διασυνοριακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία του κορωνοϊού χτυπά και επηρεάζει ταυτόχρονα τις χώρες της ΕΕ". Το RescEU δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό επί προεδρίας Γιούνκερ από τον προηγούμενο αρμόδιο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη.
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η ΕΕ θα δημιουργήσει ένα αποθεματικό ικανότητας αντιμετώπισης κρίσεων, θα είναι σε θέση να προμηθεύεται άμεσα εξοπλισμό και να χρηματοδοτεί πλήρως το κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας των δυνατοτήτων του σώματος.
Η Κομισιόν πρότεινε επίσης σημαντική αύξηση του παγκόσμιου ανθρωπιστικού προϋπολογισμού της κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ, διαθέτοντας συνολικά 14,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την καλύτερη ανταπόκριση στις αυξανόμενες ανάγκες παγκοσμίως στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου μακροπρόθεσμου πακέτου προϋπολογισμού της ΕΕ 2021-2027, η Κομισιόν πρότεινε προϋπολογισμό 118,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για εξωτερική δράση, με επιπλέον 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των εταίρων της στις προσπάθειες ανάκαμψης μετά την πανδημία του COVID-19. Άλλο 1 δισεκατομμύριο ευρώ προβλέπεται για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βιώσιμης Ανάπτυξης (EFSD) από τον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ για άμεση αντιμετώπιση της κρίσης, στρογγυλοποιώντας τα πρόσθεταα κεφάλαια σε 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από 118,2 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τιμές 2018, 132,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές), το κύριο μέσο, το μέσο γειτονίας, ανάπτυξης και διεθνούς συνεργασίας (NDICI), θα λάβει 86 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τιμές 2018, 96,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές), συμπεριλαμβανομένων 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το νέο ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης (Next Generation EU).
Ο προϋπολογισμός για την ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ χάρη σε αυτό το νέο μέσο σε 14,8 δισεκατομμύρια ευρώ (16,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές). Όσον αφορά την προενταξιακή βοήθεια, η Κομισιόν διατηρεί το ποσό των 12,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (14,5 ευρώ δισεκατομμύρια σε τρέχουσες τιμές) για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Παραδέχθηκε ο 25χρονος που συνελήφθη μετά από καταδίωξη στην Πάφο - Αφέθηκε ελεύθερος ο συνοδηγός
• Έσπασε στο ξύλο συναδέλφισσα του και την έστειλε νοσοκομείο - Καταδικάστηκε άνδρας στη Λεμεσό
• Ελαττωματικοί αερόσακοι: Έτσι θα καταλάβουμε αν τους έχουμε στο αυτοκίνητό μας
• Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα στην επαρχία Λευκωσίας - Επεκτάθηκε σε υπόγειο οικίας η φωτιά
• Θλίψη: Πέθανε ο Χαράλαμπος Τσιαμπρής - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις