Η αγορά του κτηρίου που στεγάζει το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας Κώστα και Ρίτας Σεβέρη από τον Δήμο Λευκωσίας εντάσσεται στη διαχρονική πολιτική του που είναι «η μόνιμη αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης και ειδικά περιοχών που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή πιστεύοντας σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Λευκωσία, απαλλαγμένη από την τουρκική κατοχή».
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει ότι η αγορά του συγκεκριμένου «διασφαλίζει την ανάδειξη και δυνατότητα πρόσβασης στο κοινό της αξιόλογης συλλογής του κέντρου της εντός των τειχών πόλης και αποτρέπει την ερήμωση, τόσο του κτηρίου όσο και της περιοχής, στην οποία ήδη επενδύθηκαν εκατομμύρια ευρωπαϊκών και εγχώριων πόρων».
Αναλύοντας το ιστορικό της αγοράς του κτηρίου ο δήμος της πρωτεύουσας αναφέρει ότι η αγορά του «είχε περιληφθεί στα επιχειρηματικά πλάνα, τα οποία παρουσιάστηκαν ενώπιον της Διαχειριστικής Επιτροπής του δήμου, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2020».
Προσθέτει ότι «η διαδικασία αγοράς του κτηρίου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019 και κατόπιν αιτήματος του δήμου, με επιστολή ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου 2019, ζητήθηκε όπως περιληφθεί στο Τετραετές Πρόγραμμα Αναζωογόνησης/Αναβίωσης Πράσινης Γραμμής 2017-2020 πρόσθετη χορηγία για την αγορά του εν λόγω κτηρίου».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το συγκεκριμένο κονδύλι τον Ιανουάριο του 2020 ενώ με επιστολή της, ημερομηνίας 16 Μαρτίου 2020, η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας ενημέρωσε το Δήμο Λευκωσίας για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δηλαδή για την επιχορήγηση του ποσού εξαγοράς του εν λόγω κτηρίου ύψους € 1.500.000».
Σημειώνεται ότι σε δύο εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι η αξία του κτηρίου είναι μεγαλύτερη του ποσού που συμφωνήθηκε.
Όπως αναφέρει ο Δήμος Λευκωσίας, «το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 2 Απριλίου 2020 (16 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ και 5 τήρησαν αποχή), εάν ο δήμος επιθυμούσε ή όχι να προχωρήσει στις ενέργειες που απαιτούνταν για να περιέλθει το κτήριο στην ιδιοκτησία του ενώ σε περίπτωση λήψης αρνητικής απόφασης, ο δήμος δεν θα είχε στη διάθεσή του το συγκεκριμένο ποσό, ούτε θα μπορούσε να το αξιοποιήσει για οποιοδήποτε άλλο έργο, δράση ή πρόγραμμα».
Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας Κώστα και Ρίτας Σεβέρη διευκρινίζεται ότι αυτό «θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα, συμβάλλοντας στην προώθηση του κυπριακού πολιτισμού, στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην ειρηνική συμβίωση όλων των Κυπρίων μέσω δικοινοτικών προγραμμάτων».
Τα λειτουργικά έξοδα θα καλύπτονται από ιδιωτικά κονδύλια, χορηγίες από ιδιώτες και χρηματοδότηση που έχει εξασφαλίσει από τα νορβηγικά ταμεία για την προγραμματική περίοδο 2014-2021.
Το Κέντρο, θα θεωρείται πλέον Δημοτικό Μουσείο και εκπρόσωποι του Δήμου Λευκωσίας, θα μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, το οποίο θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη λειτουργίας του Κέντρου.
Παρόμοιες συμφωνίες (με κάποιες διαφορές) ο Δήμος Λευκωσίας συνήψε παλαιότερα με το Ίδρυμα Πιερίδη και το Ίδρυμα Λεβέντη και πιο πρόσφατα με το Μουσείο Χαμπή.
Σε περίπτωση που το Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη επιλέξει να αποχωρήσει από το κτήριο μετά την πάροδο κάποιων χρόνων, ο Δήμος Λευκωσίας, ως ιδιοκτήτης του κτηρίου μπορεί να το αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς.
Ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει ότι στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής βάσει της οποίας απέκτησε το κτήριο όπου στεγάζεται το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας Κώστα και Ρίτας Σεβέρη προχώρησε «στην ανάπλαση μεγάλου αριθμού οδών (περιοχή παλαιού Δημαρχείου, Ερμού, Πενταδακτύλου, Τεμπών) και την συντήρηση-αποκατάσταση προσόψεων όλων των οικοδομών σε αυτές τις οδούς, ολοκλήρωσε το νέο του κτήριο του δήμου καθώς και τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού πάρκου».
Επίσης, προχωρεί, «με την ολοκλήρωση της αίθουσας διαλέξεων του Δημαρχείου, την επιδιόρθωση του κτηρίου των δημοτικών λουτρών το οποίο θα στεγάσει την Υγειονομική Υπηρεσία και το Τμήμα Ηλεκτρολογίας του Δήμου Λευκωσίας και την επιδιόρθωση του κτηρίου του πρώην ΕΚΑΤΕ το οποίο θα λειτουργήσει ως Βιβλιοθήκη και χώρος εκπαίδευσης του προσωπικού του δήμου.
Ο Δήμος Λευκωσίας επέλεξε εξάλλου να λειτουργήσει το Κέντρο Έρευνας (RISE) στην συγκεκριμένη περιοχή παρά τη νεκρή ζώνη, αρχικά από το κτήριο της ΣΤΟΑΣ το οποίο αγοράστηκε και διαμορφώνεται ανάλογα για αυτό το σκοπό και αργότερα στην αγορά του παλαιού Δημαρχείου.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «σημαντικός πυλώνας αυτής της πολιτικής ήταν και είναι η δημιουργία και στήριξη πολιτιστικών χώρων στα πλαίσια της οποίας ο Δήμος Λευκωσίας, «εμπλούτισε τη λειτουργία του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών με το Θέατρο Πόλης, παραχώρησε κτήριο στην οδό Αμμοχώστου για δημιουργία του Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και άλλα».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις