Σύσκεψη αρμοδίων Υπουργών πραγματοποιείται τη Δευτέρα (17/5) στο Λονδίνο για να οριστικοποιηθούν οι όροι της καραντίνας των 14 ημερών που όπως έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός Τζόνσον θα επιβάλλεται σε αφίξεις από το εξωτερικό.
Με τις αποφάσεις να αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών, οι Times γράφουν ότι η καραντίνα θα ισχύσει με μία «πολύ μικρή σειρά εξαιρέσεων».
Η εξαίρεση από την καραντίνα θα αφορά κυρίως τους οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν προϊόντα μέσω Μάγχης. Όπως έχει δηλώσει κυβερνητικός αξιωματούχος στην εφημερίδα, οι αρχικά σχεδιαζόμενες εξαιρέσεις έχουν περιοριστεί σημαντικά κατόπιν συστάσεων από τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει «εγκαταλείψει» την πιθανότητα εξαίρεσης ταξιδιωτών από τη Γαλλία, πιθανότητα που είχε προκύψει από την αρχική ερμηνεία κοινής δήλωσης των ηγετών των δύο χωρών.
Πέρα από τους μεταφορείς φορτίων, στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση αυτοαπομόνωσης για δύο εβδομάδες με την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να συμπεριληφθούν όσοι εργάζονται για την εθνική ασφάλεια ή σε κρίσιμες υποδομές και όσοι εκτελούν εργασία που άπτεται της εκπλήρωσης διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. Επιστήμονες που πραγματοποιούν έρευνες για τον κορωνοϊό ίσως επίσης να εξαιρεθούν από την καραντίνα, σύμφωνα με τους Times.
Όταν προαναγγέλθηκε το μέτρο είχε ανακοινωθεί ότι θα εξαιρούνται και οι αφίξεις από την Ιρλανδία, και τις αυτοδιοικούμενες Νήσους Μαν, Τζέρσεϊ και Γκέρνσεϊ, που συγκροτούν κοινή ταξιδιωτική ζώνη με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές Ιουνίου, όταν πιστεύεται ότι θα είναι σε πλήρη λειτουργία και το νέο πρόγραμμα ελέγχου και ιχνηλάτησης επαφών των επιβεβαιωμένων φορέων του ιού.
Ο Υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ, που αναμένεται να προεδρεύσει της σημερινής υπουργικής σύσκεψης, έχει ενημερώσει για τα κυβερνητικά σχέδια τις τοπικές αποκεντρωμένες κυβερνήσεις Σκωτίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας και φέρεται να έχει πει ότι το μέτρο θα επανεξετάζεται τακτικά, καθώς και ότι η κυβέρνηση κατανοεί τον αντίκτυπο που θα έχει η καραντίνα στις επιχειρήσεις και δη στις ταξιδιωτικές.
Ο επικεφαλής του αεροδρομίου Χίθροου Τζον Χόλαντ-Κέι δήλωσε ότι όσο είναι σε ισχύ η καραντίνα δε θα εκτελείται παρά ένα ελάχιστο επίπεδο πτήσεων. «Η καραντίνα δεν μπορεί να μείνει σε ισχύ περισσότερο από ένα σχετικά μικρό διάστημα αν θέλουμε να κινήσουμε ξανά την οικονομία. Καλούμε την κυβέρνηση να έχει κοινά διεθνή κριτήρια, συνεργαζόμενη με άλλες χώρες ώστε η ταξιδιωτική κίνηση να μπορέσει να αρχίσει να ρέει με ομαλό τρόπο μεταξύ χωρών χαμηλού ρίσκου», είπε.
Ήδη οι Βρετανικές Αερογραμμές έχουν πει ότι δεν θα επιστρέψουν σε μεγάλης κλίμακας πτητικό πρόγραμμα ενόσω διαρκεί η καραντίνα, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο’Λίρι χαρακτήρισε το μέτρο της καραντίνας «ανόητο και ανεφάρμοστο» μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του BBC.
Η γενική διευθύντρια της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών Κάρολαϊν Φέρμπερν δήλωσε ότι οι Βρετανοί εργοδότες τους οποίους εκπροσωπεί θα ήθελαν να δουν ένα κοινό διεθνές σύστημα για τους ελέγχους των ταξιδιωτών.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις