ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: 'Σχεδόν λειτουργική' η επιχείρηση 'Ειρήνη', ανησυχία για παρεμβάσεις Τουρκίας και άλλων

Μπορέλ: 'Σχεδόν λειτουργική' η επιχείρηση 'Ειρήνη', ανησυχία για παρεμβάσεις Τουρκίας και άλλων

"Σχεδόν λειτουργική", χαρακτήρισε την επιχείρηση "Ειρήνη" της ΕΕ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες της Μάλτας για τις αφίξεις μεταναστών από τη Λιβύη στο έδαφός της.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επέστησε μάλιστα στην προσοχή στις συγκρούσεις που αυξάνονται στη χώρα και τον ρόλο των τρίτων δυνάμεων περιλαμβανομένης της Τουρκίας, που  συνεχίζουν και παρεμβαίνουν.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος  Εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά δήλωσε τα εξής: "Για την Τουρκία, με ρωτήσατε αν με ανησυχεί. Η ανησυχία είναι η φυσική μου κατάσταση, ανησυχώ όλη την ημέρα για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Ναι, με ανησυχεί η κατάσταση στη Λιβύη. Δεν είναι μυστικό και δεν υπάρχει τίποτα νέο: η Τουρκία, μαζί με άλλες ξένες δυνάμεις, παρεμβαίνει στις συγκρούσεις στη Λιβύη. Παρά τη διαδικασία του Βερολίνου, η κατάπαυση του πυρός δεν έχει εφαρμοστεί. Αντίθετα, οι συγκρούσεις τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί αρκετά. Σίγουρα, με απασχολεί, αλλά όχι περισσότερο για την Τουρκία από ότι για τις άλλες ξένες δυνάμεις που παρεμβαίνουν στον πόλεμο της Λιβύης".

Αναφερόμενος στην επιχείρηση "Ειρήνη", ο κ. Μπορέλ τόνισε: "Πριν από μερικές ώρες θα έλεγα ότι λειτουργούσε ήδη. Το πρώτο ναυτικό μέσο, που χάρη στη Γαλλία βρίσκεται ήδη στην περιοχή, και το αεροπλάνο που παρέχεται από το Λουξεμβούργο, είναι επίσης λειτουργικά. Επιχειρούν. Το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση. Προς το παρόν, έχουμε ήδη κάποια χρηματοδότηση αλλά ελπίζω ότι η ένσταση της Μάλτας θα ακυρωθεί τις επόμενες ημέρες. Αλλά από χθες, η αποστολή λειτουργεί", διευκρίνισε ο Μπορέλ.

Ειδικά  για τις επαφές του με τη Μάλτα για το θέμα εξήγησε: "Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τη Μάλτα. Έχω μιλήσει αρκετές φορές, την τελευταία σήμερα το απόγευμα, με τον συνάδελφό μου τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας [Evarist Bartolo] και αυτό το ζήτημα τέθηκε στο Συμβούλιο Άμυνας που μόλις ολοκληρώσαμε".

"Κατανοώ τις ανησυχίες της Μάλτας, επειδή αντιμετωπίζουν έντονη ώθηση των μεταναστών που προέρχονται από τη Λιβύη. Καταλαβαίνω απόλυτα και προσπαθώ να κινητοποιήσω όλες τις ικανότητές μας, από την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων (Ylva Johansson) εδώ στην Κομισιόν και με τα κράτη μέλη που μπορούν να συμμετάσχουν προκειμένου να βοηθήσουν τη Μάλτα να αντιμετωπίσει την κατάσταση", εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Ταυτόχρονα, δεν πιστεύω ότι η λύση είναι να θέσουμε δυσκολίες στην Επιχείρηση Ειρήνη, επειδή η Επιχείρηση Ειρήνη έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει τις μάχες στη Λιβύη. Ο τερματισμός των συγκρούσεων στη Λιβύη είναι ένας τρόπος να σταθεροποιηθεί πολιτικά η χώρα. Η πολιτική σταθεροποίηση στη Λιβύη αποτελεί προϋπόθεση για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Κεντρική Μεσόγειο. Μεσοπρόθεσμα, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης για τη Μάλτα είναι η σταθεροποίηση της Λιβύης και εξαρτάται από την καλή λειτουργία της Ειρήνης - μεταξύ πολλών άλλων", εξήγησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Τόνισε δε ότι "ο Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας κατάλαβε απόλυτα τι του είπα. Ελπίζω ότι αυτά τα εμπόδια θα ξεπεραστούν τις επόμενες ημέρες και η Επιχείρηση Irini μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί πλήρως".

Ερωτηθείς σχετικά για πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού της Λιβύης, Fayez Al] Sarraj, σημείωσε: "Δεν γνωρίζω αυτήν τη δήλωση. Δούλευα πίσω από κλειστές πόρτες στο συμβούλιο άμυνας όλο το απόγευμα. Αλλά είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με τις αρχές της Λιβύης τις τελευταίες ημέρες. Νομίζω ότι εξήγησα ότι αυτή η επιχείρηση είναι ένας τρόπος ελέγχου από τη θάλασσα και αεροπορικώς της κυκλοφορίας όπλων, για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων. Δεν απευθύνεται σε κανέναν. Προσπαθεί να βοηθήσει τα Ηνωμένα Έθνη να καταστήσουν αποτελεσματικό το εμπάργκο όπλων, αλλά δεν απευθύνεται σε κανέναν. Προσπαθεί να ελέγξει αεροπορικώς και θαλασσίως - αυτό μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση - τις διαδρομές των όπλων που πηγαίνουν στη Λιβύη", εξήγησε.

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις εξελίξεις στο Ισραήλ, ο κ.Μπορέλ τόνισε ότι "αυτό είναι το πιο σημαντικό θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή το απόγευμα. Ελπίζω ότι εκεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει τη θέση της για την πιθανή προσάρτηση. Το κάναμε ήδη στην αρχή του έτους, όταν οι Αμερικανοί παρουσίασαν το λεγόμενο σχέδιο ειρήνης. Το κάναμε ήδη, θα το κάνουμε ξανά", σημείωσε.

"Εν τω μεταξύ, περιμένουμε τη νέα ισραηλινή Κυβέρνηση να είναι στην εξουσία και θα τους συγχαρούμε. Θα κάνω ένα τηλεφώνημα - ελπίζω - με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών και με τις πληροφορίες που μπορώ να έχω από αυτήν την επαφή, θα πάω στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων όπου θα συζητήσουμε ποια θα είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης", συμπλήρωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Η επαφή μου με τον Υπουργό Εξωτερικών της νέας ισραηλινής κυβέρνησης που σχηματίστηκε πρόσφατα είναι απλώς μια κανονική επαφή για να τον συγχαρώ και να προσφέρει συνεργασία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν νομίζω ότι πρόκειται να συζητήσουμε για το ποια είναι τα σχέδιά τους και ποια θα είναι η απάντησή μας. Δεν είναι ακριβώς η κατάλληλη στιγμή",  διευκρίνισε.   "Είναι απλώς μια κλήση να τον συγχαρώ και να προσφέρουμε συνεργασία και ίσως θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά δεν περιμένω να ξεκινήσω μια βαθιά συζήτηση για αυτό το πολύ συγκεκριμένο ζήτημα", σημείωσε.

"Το σημαντικό είναι να πάμε στο Συμβούλιο και στα κράτη μέλη να παρουσιάσουν την άποψή τους. Γνωρίζετε ότι όλα στην εξωτερική πολιτική της [ΕΕ] απαιτούν ομοφωνία, ειδικά οι κυρώσεις. Προς το παρόν, δεν συζητάμε για κυρώσεις. Αλλά είναι σημαντικό για μένα και για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γνωρίζουμε ποια είναι η θέση των κρατών μελών όσον αφορά τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και πώς μπορούμε να κρίνουμε αυτήν την ανακοίνωση και τις ενέργειες, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η θέση της Ευρωπαϊκή Ένωση."

"Αλλά δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμα γιατί γνωρίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ διχαστικό ζήτημα στο πλαίσιο του Συμβουλίου και ότι διαφορετικά κράτη μέλη έχουν διαφορετικές θέσεις. Το έχουμε παρατηρήσει όταν το συζητήσαμε πριν από μερικούς μήνες. Υποθέτω ότι αυτό το χάσμα εξακολουθεί να υπάρχει, επομένως θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ίσως την επόμενη Παρασκευή στη συνέντευξη Τύπου θα μπορέσω να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό", επεσήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Τέλος, σε σχέση με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο για την ανάκαμψη, ο κ.Μπορρέλ σημείωσε  ότι "δεν είμαι σίγουρος ότι την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της εργασίας που κάνουμε σε αυτό το πολύ περίπλοκο και δύσκολο ζήτημα".

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Αναβλήθηκε η πειθαρχική Λοϊζίδη: Πότε ορίστηκε – «Υπάρχει βάναυση παραβίαση της συνδικαλιστικής ελευθερίας»

• Διφορούμενες οι καταθέσεις των μαθητών για το μοίρασμα των 15.000 ευρώ σε σχολείο - Δεν ανήκαν στον πατέρα τα χρήματα - Βίντεο

• Στα χέρια των Αρχών καταγγελία για κακοποίηση ανήλικης - Συνελήφθη 55χρονος προπονητής

• Εικονικοί γάμοι: Στην Κύπρο μεταφέρθηκε ο Πακιστανός «εγκέφαλος» του κυκλώματος

• Άνοιξαν θέσεις εργασίας στην Αστυνομία - Ενδιαφέρεσαι; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες

• Κλήρωση Κυπέλλου: Ματσάρα Πάφος-Άρης στους «16» - Όλα τα ζευγάρια!



ΠτΔ για συνάντηση με Ερντογάν: «Ήταν μια ευκαιρία να μεταφέρω την ετοιμότητα μου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού»

ΠτΔ για συνάντηση με Ερντογάν: «Ήταν μια ευκαιρία να μεταφέρω την ετοιμότητα μου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού»

Στα μηνύματα που μεταφέρει προς την Τουρκία η ΕΕ στο σύνολο της σχετικά με το Κυπριακό, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top