Ξεκάθαρη ήταν η Τέρψα Κωνσταντινίδου, Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΠ, για το θέμα επιστροφής πίσω στην Ελλάδα για τις εξετάσεις των Πανεπιστημίων τους.
Οπως ανέφερε η κ.Κωνσταντινίδου στο τρίτο του ΡΙΚ "To YΠ.Παιδειας και Υπ.Μεταφορών είναι σε συνεχή επικοινωνια". Σχολίασε οτι ανοίχτηκε μια πλατφορμα στις 5 Μαϊου ώστε να συλλεχθούν στοιχεία και ο αριθμός ενδιαφερομένων , στην περίπτωση που οι Ελληνικές αρχές επιτρέψουν την είσοδο στην Ελλάδα.
Οπως ανέφερε "Το άνοιγμα της πλατφόρμας ήταν ένα μέτρο προληπτικό ωστε να έχουμε τα δεδομένα, στην περίπτωση που η Ελλάδα παραχωρήσει έγκριση για είσοδο στη χώρα. Είμαστε σε συνεννοηση με τις Ελληνικές αρχές".
Πρόσθεσε ότι ζητήθηκαν περαιτέρω στοιχεία για συμπλήρωση στην πλατφόρμα, και ότι δικαιούνται οσοι θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για τις εξετάσεις των Πανεπιστημίων τους ,να μπουν και να προσθέσουν τα νέα στοιχεία που έχουν ζητηθεί , ώστε το Υπουργείο να είναι έτοιμο. "Οσοι έκαναν λάθη την πρώτη φορά μπορούν να μπουν και να τα διορθώσουν. Η πλατφόρμα θα κλείσει την Παρασκευή" ανέφερε η κ.Κωνσταντινίδου.
Για το πως βρέθηκαν τόσοι φοιτητες να είναι στην Κύπρο και να θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, είναι κάτι που απασχολεί τους αρμόδιους ωστόσο όπως ανέφερε "Αρκετοί απο αυτούς εχουν επαναπατριστεί ενώ κάποιοι απο αυτούς μπορεί να ήταν ήδη στην Κύπρο".
Σύνολο μέχρι στιγμής 1800 άτομα ζήτησαν να επιστρέψουν για εξετάσεις στα πανεπιστήμια τους στην Ελλάδα.
Ξεκαθάρισε ότι το πότε θα γίνει η επιστροφή των φοιτητών πίσω στην Ελλάδα για τα πανεπιστήμια τους δεν είναι απόφαση της Κυπριακής δημοκρατίας αλλά των Ελληνικών Αρχών και των Διαταγμάτων της χώρας της Ελλάδας.
"Η Κυπριακή πολιτεία κάνει οτι είναι δυνατόν να βοηθήσει. Ωστόσο η απόφαση δεν είναι δική μας" ανέφερε η κ.Κωνσταντινίδου.
Σημείωσε ότι κάποιοι φοιτητές έμειναν εξωτερικό επειδή ακριβώς αντιλήφθηκαν την ρευστότητα της κατάστασης και δεν ηξεραν ποτε θα άνοιγαν ξανά τα πανεπιστήμια τους μετά την πανδημία και προτίμησαν να παραμείνουν στην χώρα φοίτησης τους για κάθε πιθανό ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των πανεπιστήμίων τους. Άλλοι πάλι επέστρεψαν Κύπρο οπως ανέφερε η κ.Κωνσταντινίδου με προσωπική τους ευθύνη σε μια κατάσταση που επρεπε να γνωρίζουν ότι είναι ρευστή.
Απο την άλλη σχολίασε ότι "Η Ελλάδα πρέπει να εχει τα μέσα για να δεχθεί τόσο μεγάλο αριθμό απο Κύπρο πίσω". Αλλωστε με βάση τις οδηγίες κάθε χώρας συνηθίζεται να μπαίνουν καραντίνα 14 μέρες σε ξενοδοχεία καραντίνας που υποδεικνύει το κάθε κράτος. Για αυτό και αναφερόμενη οτι θα πρέπει να μπορεί η Ελλάδα να δεχθεί τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών και να μπορεί να ανταπεξέλθει ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για μετάδοση και διασποράς του ιου , σε περίπτωση κρουσμάτων ανάμεσα στα πρόσωπα-φοιτητές που θα επιστρέψουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις