Πρόταση σχετικά με τη σύσταση και τη λειτουργία του επικείμενου Ταμείου Ανάκαμψης, στη βάση της τελευταίας απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εν αναμονή της επίσημης πρότασης της Κομισιόν (ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα), και ενόψει της συζήτησης στο επόμενο Eurogroup, διοχέτευσε στις εθνικές αντιπροσωπείες, το Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο της γαλλικής πλευράς, "αυτό το μέσο θα δείξει την ενότητα και την αλληλεγγύη της ΕΕ ωφελώντας πρωτίστως τις πληγείσες χώρες ή περιοχές από την Ευρωπαϊκή Ένωση" και "έχει σχεδιαστεί για να συμπληρώνει άλλες προτάσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι (ESM, EIB, SURE), αλλά θα πρέπει να έχει διαφορετικό χαρακτήρα", σημειώνει τονίζοντας ότι "για να είναι αποτελεσματικό, το Ταμείο θα πρέπει να παρέχει επιδοτήσεις αντί για δάνεια, μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ".
"Το μέγεθος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1% έως 2% του ΑΕΕ της ΕΕ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια, γεγονός που απαιτεί για τον προϋπολογισμό της ΕΕ συμπληρωματικό ποσό 150 έως 300 δις € ετησίως μεταξύ 2021 και 2023", αναφέρει το έγγραφο.
"Τα δάνεια προς τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να βοηθήσουν κλείνοντας το χάσμα", αναφέρει η πρόταση. "Για τη διασφάλιση της μέγιστης προστιθέμενης αξίας, τα δάνεια αυτά πρέπει να έχουν περίοδο χάριτος, πολύ μεγάλη διάρκεια και χαμηλό επιτόκιο (το κόστος χρηματοδότησης των κρατών μελών μέσω δανείων του Ταμείου πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτό που πληρώνει η Κομισιόν)", τονίζεται.
"Είναι επίσης σημαντικό να δημιουργηθεί αυτό το ταμείο το συντομότερο δυνατό, πιθανώς πριν από την έναρξη ισχύος του επόμενου ΠΔΠ".
Η πρόταση προβλέπει ότι "το Ταμείο θα χρηματοδοτείται μέσω ενός εφάπαξ προγράμματος έκδοσης ομολόγων που εγγυάται η Ένωση, βάσει του άρθρου 122.1 ΣΛΕΕ. Προκειμένου να υπάρχει αρκετός χώρος για να εγγυηθεί μια τέτοια έκδοση, θα πρέπει να τροποποιηθεί η απόφαση για τους ίδιους πόρους. Εν τω μεταξύ και για να μην καθυστερήσει η έναρξη ισχύος αυτού του επειγόντως αναγκαίου ταμείου ανάκαμψης, τα κράτη μέλη της ΕΕ27 θα μπορούσαν να δεσμευθούν σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να επικυρώσουν γρήγορα τη νέα απόφαση προκειμένου να επιτρέψουν στην Κομισιόν να αρχίσει αμέσως την έκδοση ομολόγων".
"Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς ομολόγων της ΕΕ, η διάρκεια των ομολόγων του Ταμείου θα πρέπει κυρίως να αξιοποιήσει τη λήξεις 2 έως 8 ετών, που είναι το πιο ρευστό τμήμα της αγοράς. Τα ομόλογα θα μετακυληθούν για να ταιριάζουν με τη διάρκεια ζωής του Ταμείου. Οι εκδόσεις του Ταμείου Ανάκτησης θα γίνουν σε στενή συνεργασία με τους εθνικούς οργανισμούς χρέους προκειμένου να επωφεληθούν από την εμπειρογνωμοσύνη τους και να διασφαλιστεί η καλύτερη λειτουργία της ευρωπαϊκής κυρίαρχης αγοράς", σημειώνεται.
"Δεδομένης της άνευ προηγουμένου φύσης της κρίσης, οι αποπληρωμή του ταμείου θα πρέπει να κατανέμεται μακροπρόθεσμα. Η αποπληρωμή θα μπορούσε να ξεκινήσει μετά από [3] χρόνια, να κατανέμεται σε [40] χρόνια και να ολοκληρωθεί έως το [2060]. Η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ και επομένως θα καλύπτεται από τα συνολικά έσοδά της, αλλά αυτός ο δανεισμός ενισχύει την ανάγκη για νέους ίδιους πόρους, ειδικά εάν συνδέονται με περιβαλλοντικές και κλιματικές προτεραιότητες, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ", σημειώνεται.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις