Η επιδημία Covid-19 στη Δανία αναμένεται βραχυπρόθεσμα να εξαφανιστεί λόγω των μέτρων καραντίνας, σύμφωνα με έκθεση της Αρχής Ελέγχου των Μολυσματικών Ασθενειών (SSI) που δημοσιεύτηκε σήμερα, στην οποία, εντούτοις, διατυπώνονται φόβοι για ένα δεύτερο κύμα της νόσου.
«Η επιδημία μπορεί να εκλείψει από μόνη της εάν συνεχιστεί το τωρινό επίπεδο κλεισίματος. Η επιδημία αναμένεται επίσης να εξαφανιστεί βάσει του βασικού σεναρίου ανοίγματος, υπό την προϋπόθεση να παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης και υγιεινής», επισημαίνει η υγειονομική αρχή της Δανίας.
«Αυτό ισχύει βραχυπρόθεσμα. Αυτή τη στιγμή, η ανοσία του πληθυσμού στη Δανία είναι σχετικά μικρή, για αυτό ακριβώς υφίσταται σημαντικός κίνδυνος να ακολουθήσει αργότερα ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας», επισήμανε.
Σύμφωνα με την έκθεση, που εκπονήθηκε έπειτα από βούληση του συνόλου της πολιτικής τάξης για να προετοιμαστεί η χώρα για τη δεύτερη φάση της άρσης των περιορισμών, το βασικό σενάριο ανοίγματος για το επόμενο στάδιο είναι η επαναλειτουργία, υπό όρους, των εμπορικών κέντρων, των βιβλιοθηκών, των ζωολογικών κήπων και η διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων χωρίς θεατές.
Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να συνδυαστεί με την επιστροφή στην τάξη των μαθητών γυμνασίου και την επαναλειτουργία μπαρ και καφέ.
Κατά την πρώτη φάση της άρσης των περιορισμών με την επιστροφή στις τάξεις των παιδιών του νηπιαγωγείου, του δημοτικού και των παιδικών σταθμών την 15η Απριλίου, ενώ ακολούθησε το άνοιγμα ορισμένων μικρών καταστημάτων όπως κομμωτήρια, το ποσοστό αναπαραγωγής, ή ποσοστό μόλυνσης, της νόσου, αυξήθηκε περνώντας από το 0,6 στο 0,9.
Εντούτοις, υπογραμμίζει το SSI, ένα «ποσοστό αναπαραγωγής μικρότερο του 1 σημαίνει ότι η υποτροπή της ασθένειας είναι μειωμένη».
Στη Δανία έχουν καταγραφεί 506 θάνατοι και περισσότερα από 10.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού.
Αύξηση κρουσμάτων και νεκρών στην Ιταλία, λιγότεροι ασθενείς στις ΜΕΘ
-------------
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 214.457. Οι νεκροί έφτασαν τους 29.684. Παράλληλα, 93.245 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 213.013 και είχαν χάσει την ζωή τους 29.315 άνθρωποι ενώ 85.231 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 369 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.444 νέα κρούσματα. 8.014 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. Την ίδια ώρα, 1.333 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 15.769 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 74.426 έχει αποφασιστεί ο κατ`οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει αύξηση, με 369 περισσότερα κρούσματα. Αυξάνεται και ο αριθμός των νεκρών. Έχασαν την ζωή τους 133 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Ο αριθμός αυτών που έχουν ιαθεί είναι 5.662 πιο μεγάλος σε σχέση με χθες, αλλά η περιφέρεια της Λομβαρδίας εξήγησε ότι ο αριθμός αυτός οφείλεται στο ότι στον σημερινό απολογισμό προστέθηκαν και στοιχεία των περασμένων ημερών. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή τρίτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι συνολικές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Περιορίζεται, σήμερα, και ο αριθμός ασθενών σε κατ`οίκον περιορισμό.
Πριν από λίγο, τέλος, η ιταλική κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει ότι τις ώρες αυτές εξετάζεται το ενδεχόμενο, σε ορισμένες περιοχές της χώρας να μπορέσουν να σηκώσουν ρολά με πλήρη δραστηριότητα τα καφέ, τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια, πιο νωρίς από την προγραμματισμένη ημερομηνία της 1ης Ιουνίου. Αν η αρμόδια επιτροπή επιστημόνων εκφέρει θετική άποψη, μπορεί να επαναλειτουργήσουν ήδη από τις 18 Μαΐου.
Χαλάρωση των μέτρων από την επόμενη εβδομάδα στην Ολλανδία
-------------
Η Ολλανδία θα αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα του αυστηρού περιορισμού λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού την ερχόμενη εβδομάδα, σχεδόν δύο μήνες μετά την επιβολή τους, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Η άρση των περιορισμών θα γίνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων μηνών. Η χαλάρωση των περιορισμών μπορεί να σταματήσει, εάν ο νέος κορωνoϊός αρχίσει να εξαπλώνεται πιο γρήγορα, προειδοποίησε ο Ρούτε.
«Τα βήματα για βραδεία επανεκκίνηση της οικονομίας και της δημόσιας ζωής θα δώσουν στη χώρα μας τον χώρο για να κοιτάξει μπροστά και να κάνει σχέδια για το μέλλον. Θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατό, αλλά είναι καλύτερα να είμαστε ασφαλείς τώρα παρά να μετανιώσουμε αργότερα».
Η χρήση μάσκας στο πρόσωπο θα είναι υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες από την 1η Ιουνίου, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Η Βουλή της Ισπανίας ενέκρινε την παράταση κατά δύο εβδομάδες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης
---------
Η Μαδρίτη αποφάσισε την παράταση κατά δύο εβδομάδες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να ελέγχει τις μετακινήσεις του πληθυσμού καθώς σταδιακά χαλαρώνει τα απαγορευτικά μέτρα.
Η Βουλή ενέκρινε σήμερα το μέτρο, καθώς ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ που ηγείται ενός εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού, συγκέντρωσε στήριξη από κόμματα της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους.
Η χώρα με περισσότερους από 25.000 θανάτους εξαιτίας του ιού, τελεί υπό καθεστώς lockdown από τις 14 Μαρτίου και το μέτρο κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που έχει ήδη παραταθεί τρεις φορές, λήγει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Παρά τη βελτίωση της κατάστασης, ο Σάντσεθ δήλωσε νωρίτερα ενώπιον του κοινοβουλίου ότι μια πολύ «βιαστική» άρση των μέτρων περιορισμού στη χώρα θα ήταν «ασυγχώρητη», υπεραμυνόμενος της ανάγκης να συνεχιστούν κάποιοι περιορισμοί μετακίνησης για να διατηρηθεί υπό έλεγχο η πανδημία.
Στους 25.531 οι νεκροί στη Γαλλία, μειώνονται οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ
-------------
Άλλοι 330 νεκροί καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε απόψε η Γενική Διεύθυνση Υγείας της χώρας, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η άρση των μέτρων καραντίνας, εν μέσω ανησυχιών και αβεβαιότητας, κυρίως σε ό,τι αφορά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Συνολικά 25.531 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid-19 από την αρχή της επιδημίας, σύμφωνα με αυτόν τον επίσημο απολογισμό. Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στον κόσμο.
Η πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας πάντως συνεχίζει να μειώνεται, καθώς το τελευταίο 24ωρο νοσηλεύτηκαν 266 λιγότεροι ασθενείς. Στις ΜΕΘ παραμένουν 3.430 ασθενείς με Covid-19, δηλαδή οι μισοί απ` όσοι ήταν πριν από έναν μήνα.
Την Δευτέρα, μετά από δυο μήνες καραντίνας, θα αρχίσει η διαδικασία επανεκκίνησης. Όμως η «κανονικότητα» δεν θα επιστρέψει αμέσως, αλλά θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες ακόμη.
Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι ακόμη είναι «πολύ νωρίς» για να σχεδιάσουν οι Γάλλοι τις καλοκαιρινές διακοπές τους. «Θα ξέρουμε στις αρχές Ιουνίου», εκτίμησε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό κανάλι. «Θα περιορίσουμε τις μεγάλες, διεθνείς μετακινήσεις, ίσως και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Θα μείνουμε μεταξύ των Ευρωπαίων», είπε.
Στην πρώτη φάση της επανεκκίνησης, οι μετακινήσεις θα παραμείνουν περιορισμένες: θα επιτρέπεται στους κατοίκους να απομακρυνθούν το πολύ 100 χιλιόμετρα από το σπίτι τους. Τα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν, όμως τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, θα παραμείνουν κλειστά, όπως και οι οργανωμένες παραλίες. Τα περισσότερα φεστιβάλ έχουν ήδη ακυρωθεί ενώ δεν θα επιτρέπονται ούτε οι αθλητικές διοργανώσεις με τη συμμετοχή άνω των 5.000 θεατών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις