Θα πρέπει τώρα να εντοπιστούν οι 15 αστυνομικοί και να κατηγορηθούν, λέει ο Α. Πασχαλίδης.
Το καθήκον των τεσσάρων ποινικών ανακριτών που διόρισε η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας για διερεύνηση των χειρισμών της Αστυνομίας στις υποθέσεις των κατά συρροή δολοφονιών είναι να εντοπίσουν τα 15 μέλη της Αστυνομίας που θα διωχθούν ποινικά, να τους απαγγείλουν τη μοναδική κατηγορία που αντιμετωπίζουν και να καταγράψουν την απάντησή τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Πασχαλίδης.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Γ. Εισαγγελέας: Ποινική δίωξη εναντίον 15 Αστυνομικών για την υπόθεση Μεταξά - VIDEO
Ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον 15 μελών της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, που περιλαμβάνουν αστυφύλακες, λοχίες και αξιωματικούς, σε σχέση με τον τρόπο που χειρίστηκαν τις υποθέσεις αυτές με την κατηγορία της διάπραξης ποινικών αδικημάτων που αφορούν στην παράλειψης υπηρεσιακού καθήκοντος από Δημόσιους Λειτουργούς, κατά παράβαση του Άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι κάποιοι εξ αυτών ενδεχομένως να έχουν φύγει από τις τάξεις της Αστυνομίας, κάνοντας χρήση του σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης, ή και να πήραν προαγωγή και να έχουν αλλάξει βαθμό.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Εγκλήματα Μεταξά: Ποινική δίωξη σε 15 Αστυνομικούς - Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, είπε, ο φάκελος της υπόθεσης θα επιστραφεί πίσω στον Γενικό Εισαγγελέα για να προχωρήσει στην καταχώρηση της ποινικής υπόθεσης στο δικαστήριο.
Είπε, επίσης, ότι αυτή η διαδικασία ενδεχομένως να πάρει 15 έως 20 μέρες λόγω και των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
Ο κ. Πασχαλίδης είπε ακόμη ότι η Αρχή θα διερευνήσει το ενδεχόμενο της διάπραξης και πειθαρχικών αδικημάτων από τα 15 μέλη ή/και άλλα μέλη της Δύναμης, σε συνεδρία της μετά τις 21 Μάϊου, οπόταν αναμένεται να αρθούν και τα περιοριστικά μέτρα.
Σε περίπτωση που προκύψουν και πειθαρχικά αδικήματα από μέλη της Δύναμης, είπε, τότε αυτά θα παραπεμφθούν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αστυνομίας, σημειώνοντας ότι δυστυχώς, γι’ αυτού του είδους τα αδικήματα δεν αποφασίζει και δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Αρχή.
Εξέφρασε τη θέση ότι το Πειθαρχικό της Αστυνομίας θα έπρεπε να προεδρεύεται από ένα ανεξάρτητο εισαγγελέα, ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία της διαδικασίας, ενώ η Αρχή θα έπρεπε να διατηρεί το δικαίωμα άσκησης έφεσης κατά των αποφάσεων με τις οποίες διαφωνεί.
Είπε, επίσης ότι η Αρχή έχει ζητήσει από τη Βουλή την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για να έχει λόγο σ΄αυτή τη διαδικασία, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική περί ευθυνών και στην Νομική Υπηρεσία που δεν αποδόθηκαν, ο κ. Πασχαλίδης ξεκαθάρισε ότι ο τρόπος που λειτουργεί η Νομική Υπηρεσία δεν εμπίπτει στην εμβέλεια των εξουσιών της Αρχής.
Είπε ότι η δική του νομική άποψη είναι ότι ο ρόλος της Νομικής Υπηρεσίας δεν είναι ανακριτικός και πως η Νομική Υπηρεσία δεν διενεργεί ανακρίσεις.
Η υποχρέωση της Νομικής Υπηρεσίας, όπως είπε, είναι με βάση το υλικό που συγκέντρωσε ο ανακριτής της Αστυνομίας για μια υπόθεση, να αποφανθεί επί της εισήγησης του ανακριτή, με βάση το υλικό του φακέλου που θα διαβιβαστεί ενώπιόν της.
«Υπόλογος για το ανακριτικό έργο είναι ο Αστυνομικός και όχι η Νομική Υπηρεσία», σημείωσε.
Είπε, τέλος, ότι είναι κάτι που ενδεχομένως να εγερθεί ενώπιον του δικαστηρίου κατά την εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης κατά των αστυνομικών.
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραμπ: Γιατί η δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο δεν θα μοιάζει με την πρώτη
• Ντόναλντ Τραμπ: Επέλεξε την πρώτη γυναίκα προσωπάρχη στον Λευκό Οίκο - Ποια είναι η Σούζι Γουάιλς
• Τζόκερ: Πόσα βάζει στην τσέπη του ο τυχερός; – Εκτοξεύθηκε το ποσό της επόμενης κλήρωσης
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις