Η επιμονή του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποκαλεί τον κορωνοϊό «κινέζικο ιό», σε συνδυασμό με την επίρριψη ευθυνών στην Κίνα και τις πρόσφατες απειλές για οικονομικές κυρώσεις, αποτελούν μία κλιμάκωση από μέρους του Αμερικανού Προέδρου, με απρόβλεπτη εξέλιξη καθώς οι ΗΠΑ είναι σε προεκλογική περίοδο.
Το επιχείρημα «φταίει η Κίνα» είναι η μόνιμη απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ σε όσους τον επικρίνουν για τις αρχικές του δηλώσεις περί «γρίπης» που υποβάθμιζαν τον κίνδυνο από την επιδημία.
Από προχθές ο Πρόεδρος Τραμπ ισχυρίζεται ότι έχει δει πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που επιβεβαιώνουν κακόβουλη ενέργεια από μέρους της Κίνας, κάτι το οποίο δεν συνάδει με το πόρισμα της έρευνας των αμερικανικών υπηρεσιών που κατέληξε στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα.
Αλλά και οι επιστημονικοί οργανισμοί της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως το Κέντρο Λοιμωδών Ασθενειών (CDC) έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τίποτε δεν στοιχειοθετεί τα περί παρασκευής του ιού σε εργαστήρια, μετάδοσής του σε νυχτερίδες κλπ, παρά το γεγονός ότι επικρίνονται οι κινεζικές αρχές για μη έγκαιρη προειδοποίηση του ΠΟΥ και της διεθνούς κοινότητας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι σε δημοσιογραφικό επίπεδο, όλες οι «αποκαλύψεις» για τον κακόβουλο ρόλο της Κίνας προέρχονται από τον παγκόσμιο δημοσιογραφικό οργανισμό του Ρούπερτ Μέρντοχ. Μόλις σήμερα, δημοσίευμα της αυστραλιανής εφημερίδας Saturday Telegraph, ιδιοκτησίας του Μέρντοχ, που επικαλείται «ντοσιέ» των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανίας, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και συμπεραίνει ότι η Κίνα εκ προθέσεων κατέστρεψε και απέκρυψε πειστήρια για το ξέσπασμα της επιδημίας, αναπαράγεται από τα ΜΜΕ του Μέρντοχ σε Βρετανία και ΗΠΑ, με το ένα μέσο να επιβεβαιώνει το άλλο.
Πάντως οι ΗΠΑ την Παρασκευή με ανακοίνωση στον ΟΗΕ δήλωσαν υποστήριξη σε ένταξη της Ταϊβάν στον διεθνή οργανισμό, αλλά και στον ΠΟΥ, προκαλώντας την οργή της Κίνας. Ενώ την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως η επιβολή νέων, υψηλότερων δασμών στην Κίνα παραμένει «ασφαλώς μια επιλογή» σε αντίποινα για την εξάπλωση της πανδημίας.
«Πολλά πράγματα γίνονται όσον αφορά την Κίνα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι προφανώς με αυτό που έγινε. Αυτή είναι άσχημη κατάσταση — σε όλο τον κόσμο, σε 183 χώρες. Αλλά θα έχουμε πολλά να πούμε γι’ αυτό. Είναι ασφαλώς μια επιλογή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις