ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΟΥΛΗ: Μονόλεπτος σιγή για χαμό Αλέκου Μαρκίδη, θυμάτων χούντας Αθηνών και γενοκτονίας Αρμενίων

ΒΟΥΛΗ: Μονόλεπτος σιγή για χαμό Αλέκου Μαρκίδη, θυμάτων χούντας Αθηνών και γενοκτονίας Αρμενίων

Ενός λεπτού σιγή τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής εις μνήμην του πρώην Γενικού Εισαγγελέα και πρώην Βουλευτή Αλέκου Μαρκίδη, καθώς και των θυμάτων της χούντας των Αθηνών και της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Λαμβάνοντας τον λόγο προ ημερησίας διατάξεως ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης προχώρησε σε μια παρουσίαση σύντομου βιογραφικού του Αλέκου Μαρκίδη, σύμφωνα με το οποίο γεννήθηκε στη Λευκωσία, τον Ιανουάριο του 1943 και σπούδασε Νομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η πολιτική του πορεία άρχισε από το ΔΗΣΥ του οποίου διετέλεσε Γενικός Γραμματέας μεταξύ 1979 – 1993 και Αναπληρωτής Πρόεδρος μεταξύ 1993 και1995. Στις βουλευτικές εκλογές του 1995 εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ και επανεξελέγη το 1991 με τον συνασπισμό ΔΗΣΥ - Κόμμα Φιλελευθέρων.

Υπηρέτησε το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας από το 1995 μέχρι τον Απρίλιο του 2003. Επιπλέον στις προεδρικές εκλογές του 2003 διεκδίκησε το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

«Η είδηση της απώλειας του Αλέκου Μαρκίδη, μιας σπουδαίας προσωπικότητας με σημαντικές παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή και ιστορία του τόπου, προκάλεσε θλίψη τόσο στον πολιτικό και νομικό κόσμο όσο και σε ολόκληρη την Κύπρο», σημείωσε.

Εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Βουλής στη σύζυγο και τους οικείους του.
 
Θλιβερές επέτειοι χούντας Αθηνών και Γενοκτονίας Αρμενίων
 
«Την 21η Απριλίου συμπληρώθηκαν 53 χρόνια από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα με το οποίο επιβλήθηκε το δικτατορικό καθεστώς της χούντας που κατέλυσε τη Δημοκρατία στη χώρα που την γέννησε», ανέφερε ο κ. Συλλούρης.

«Η σκοτεινή επταετία σημάδεψε την ελληνική ιστορία και κοινωνία», είπε, προσθέτοντας ότι «θύμα της προδοτικής συμπεριφοράς της χούντας των Αθηνών υπήρξε και η Κύπρος η οποία πληρώνει το τίμημα μέχρι και σήμερα».

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε επίσης ότι η Βουλή έχει καθιερώσει την 24η Απριλίου ως εθνική ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του αρμενικού έθνους και έχει εγκρίνει σχετικά ψηφίσματα.

«Αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματά της, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας στη διεθνή κοινότητα για παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας», ανέφερε και ευχαρίστησε τον Αντιπρόσωπο των Αρμενίων στη Βουλή Βαρτκές Μαχτεσιάν για την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top