Του Κωνσταντίνου Ντάλτα, Γενικού Διευθυντή Red Wolf Digital group
Η επικοινωνία της κάθε εταιρείας επηρεάζεται ξεκάθαρα και από τα έσοδα της. Σε περίοδο κρίσης δημιουργούνται στρεβλώσεις λόγω της απώλειας κερδών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακοπεί η επαφή με πελάτες και συνεργάτες.
Δυστυχώς, η σημερινή εικόνα στον χώρο των επιχειρήσεων δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη, διότι αν και έχει ήδη καταγραφεί ζημιά, οι περισσότερες εταιρείες δεν γνωρίζουν το μέγεθός της. Η οικονομία αντιμετωπίζει μία τεράστια κρίση και αυτό αποτυπώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πολλές χώρες, όπως και η δική μας, αποφάσισαν να επανεκκινήσουν σταδιακά την οικονομία και το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο εάν κρίνουμε από την Γερμανία.
Στη Σιγκαπούρη, όπου άνοιξαν τα malls υπάρχουν τεράστιες σημάνσεις απαγορεύσεων σε διάφορους χώρους των εμπορικών κέντρων αλλά αυτό θα το συνηθίσουμε, οι άνθρωποι προσαρμοζόμαστε εύκολα. Η κρίση που βιώνουμε μοιάζει με ένας μαραθώνιος που θέλει αντανακλαστικά μεν αλλά και αντοχή, έχει μεγάλη διάρκεια και χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία. Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός σχεδίου προετοιμασίας και να μην περιμένουν οι επιχειρήσεις την κρίση να τους κτυπήσει την πόρτα.
Διαχείριση της κρίσης
Οι επιχειρήσεις σε περίοδο κρίσης δεν πρέπει να προβαίνουν σε αποσπασματικές κινήσεις, παρά το κενό που υπάρχει στο ταμείο τους διότι αυτές οι κινήσεις στο τέλος δεν θα ωφελήσουν.
Ο πανικός και ο φόβος δεν αποτελούν καλή τακτική γιατί αυτό περνάει και στους πελάτες της επιχείρησης. Οφείλουμε να αναλύουμε καθημερινά τα δεδομένα σε μία τέτοια κρίση, να χαράσσουμε με νέες ιδέες την στρατηγική μας και να είμαστε δεκτικοί να τη μεταβάλουμε.
Μία εταιρεία πρέπει να είναι χρήσιμη, να επικοινωνεί με τους πελάτες της και κυρίως να δίνει ελπίδα. Έχουμε δει πολύ μεγάλες εταιρείες, να επικοινωνούν πάνω σε ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε αυτή την περίοδο της κρίσης και κυρίως χωρίς να το «φωνάζουν», διότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να ενοχλήσει το κοινό αν η εταιρεία το κάνει για να διαφημιστεί.
Η επικοινωνία, όμως, χρειάζεται σε ένα κοινό που έχει ανάγκη να νιώσει ότι δεν είναι μόνο του σε μία τέτοια περίοδο. Οι εταιρείες πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να προσεγγίσουν το κοινό τους όχι επαναδιαπραγματεύοντας τη δημόσια εικόνα τους, αλλά να την αναπτύξουν σε νέα δεδομένα. Αυτή η αντιμετώπιση πρέπει να γίνει σε τρεις φάσεις: της κρίσης που βιώνουμε τώρα, την περίοδο της στροφής στην ομαλότητα που σύμφωνα και με κάποιες αναλύσεις παγκόσμιων brands αυτό θα γίνει Ιούλιο με Αύγουστο και της νέας καθημερινότητας, η οποία θα έρθει από τον Σεπτέμβριο και έπειτα.
Αυτήν την περίοδο έχουν πραγματοποιηθεί πολλές ενδιαφέρουσες έρευνες και μελέτες. Μία από αυτές εστιάζει στο γεγονός ότι το 77% των συμμετεχόντων στην έρευνα αναμένει βοήθεια από τα brands στην νέα καθημερινότητα και μόλις το 8% παρουσιάζεται να πιστεύει πως οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να σταματήσουν να διαφημίζονται. Άρα, το κοινό δεν επιζητεί αυτή την επικοινωνία αλλά μία νέα, άλλη επικοινωνία χωρίς εξυπνάδες, χωρίς πολλή χιούμορ, με ξεκάθαρα μηνύματα, ισορροπία και μέτρο στην προσέγγιση του κοινού του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις