Πιο ακριβές από τα συνήθη δεδομένα θα είναι οι επισκέψεις σε οδοντιάτρους λόγω της εργασίας τους πλέον στο νέο περιβάλλον του κορωνοϊού.
Ο κόσμος θα καλείται να πληρώνει επιπλέον από τούδε και στο εξής, αφού οι οδοντίατροι θα εργάζονται κάτω από συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας. Θα φέρουν εξοπλισμό ατομικής προστασίας, ενώ θα χρειάζεται να απολυμαίνουν τον χώρο τους κάθε φορά που φεύγει ένας πελάτης.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου Βρασίδας Φιλιππίδης, είπε ότι σίγουρα θα υπάρξουν αυξήσεις για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι οδοντίατροι. «Φτάνει να σας πω ότι ο επιπλέον εξοπλισμός που χρειάζεται, όπως τον έχουμε κοστολογήσει είναι από 17 μέχρι 30 ευρώ για κάθε ασθενή. Συνειδητοποιώ ότι οι τιμές για τις υπηρεσίες θα ανέβουν όχι μόνο για τον εξοπλισμό αλλά και για τη διαδικασία απολύμανσης που μας συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Οδοντιάτρων και το Συμβούλιο των Ευρωπαίων οδοντιάτρων», σημείωσε.
Όπως εξήγησε, ένας οδοντίατρος θα χρειάζεται αρκετό χρόνο να βγάλει τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας μετά από κάθε ασθενή, να την βγάλει προσεκτικά για να μην μολύνει και να μην μολυνθεί. «Κατόπιν αυτού πρέπει να εξαερίσει τον χώρο του. Αφού τον εξαερίσει, μετά χρειάζεται να απολυμάνει επιφάνειες και πατώματα ώστε να δεχθεί τον επόμενο ασθενή. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα εργαζόμαστε με τους ρυθμούς που είχαμε πριν τον κορωνοϊό. Θα χρειάζεται αρκετή ώρα στο να βάλει και να ξεβγάλει ο οδοντίατρος τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας και να απολυμαίνει το οδοντιατρείο. Αν κάποιος εργάζεται οκτάωρο, θα βλέπει μόνο οκτώ ασθενείς το μάξιμουμ», πρόσθεσε.
Ο κ. Φιλιππίδης είπε ότι θα υπάρχει κόστος στα τρέχοντα έξοδα που θα πρέπει να μετακυληθούν κάπου. «Δεν θα μετακυληθεί όλο στον ασθενή, πρέπει κι εμείς με την σειρά μας να αναλάβουμε μέρος του κόστους. Αύξηση στις τιμές στα οδοντιατρεία θα υπάρξει για διάφορους λόγους κι όχι μόνο για τον εξοπλισμό», σημείωσε.
Στη μάχη κατά του κορωνοϊού οι οδοντίατροι
Ο κ. Φιλιππίδης είπε ότι οι ιδιώτες οδοντίατροι της Κύπρου στάθηκαν από την αρχή αρωγοί στις προσπάθειες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας για αναχαίτιση της διασποράς του SARS-CoV-2, συνειδητοποιώντας αμέσως το σημαντικότατο ρόλο που τους αναλογούσε να διαδραματίσουν μπροστά στην πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας COVID-19.
«Στην Κύπρο η οδοντιατρική περίθαλψη παρέχεται κατά 90% από τους ιδιώτες οδοντίατρους, οι οποίοι παραμένουν μέχρι και αυτή τη στιγμή στην 1η γραμμή έκθεσης στον κίνδυνο, διατηρώντας ακόμη -στα μέτρα των δυνατοτήτων τους- ανοικτά τα ιδιωτικά Οδοντιατρεία, παρέχοντας ανακούφιση στα άκρως επείγοντα περιστατικά των συμπατριωτών μας», σημείωσε. Παραδέχθηκε, ωστόσο ότι υπάρχουν και αρκετά οδοντιατρεία που παραμένουν κλειστά.
Δυσκολία στην εξασφάλιση εξοπλισμού ατομικής προστασίας για οδοντιάτρους
Γνωρίζοντας, είπε ο κ. Φιλιππίδης, ότι τα αποθέματα κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας ήταν λιγοστά και δυσεύρετα, ήδη από τις 18/3/20 προτείναμε εισηγήσεις και λύσεις στο Υπουργείο Υγείας, είτε με στελέχωση δημόσιων Οδοντιατρείων Επείγουσας Ανάγκης (ΟΕΑ) από ιδιώτες οδοντίατρους, είτε με στελέχωση καθορισμένων ιδιωτικών οδοντιατρείων ΟΕΑ, με μόνη αλλά απαραίτητη προϋπόθεση την παροχή από το Υπουργείο Υγείας του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας για τους εθελοντές ιδιώτες οδοντίατρους που θα στελέχωναν οποιαδήποτε από τις προτεινόμενες λύσεις.
Στα ‘Οδοντιατρεία Επείγουσας Ανάγκης’ θα κατευθύνονταν από έναν επαρχιακό συντονιστή τα επείγοντα περιστατικά, τα οποία οι οδοντίατροι αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν με ασφάλεια ή και αποτελεσματικά.
«Μετά από 3 υπενθυμητικές επιστολές μας δεν έχουμε λάβει την παραμικρή απάντηση. Είναι πλέον πικρή η διαπίστωση και διάχυτη η αίσθηση ότι οι οδοντίατροι εγκαταλείφθηκαν να φυλάσσουν Θερμοπύλες απροστάτευτοι, παρότι ακόμη και χθες ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ από το Υπουργείο Υγείας η 5η παραλαβή φορτίου με υγειονομικό υλικό και εξοπλισμού ατομικής προστασίας», σημείωσε.
Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό, είπε ο κ. Φιλιππίδης, οι τοπικοί Οδοντιατρικοί Σύλλογοι με δική τους πρωτοβουλία και δικό τους κόστος αγοράζουν -όπως και όπου βρουν- από τα λιγοστά αποθέματα εξοπλισμού ατομικής προστασίας στο εμπόριο, σε τιμές ιδιαίτερα ψηλές, και προσφέρουν αυτόν τον εξοπλισμό στους οδοντίατρους-μέλη τους, ούτως ώστε όσον το δυνατόν περισσότεροι οδοντίατροι να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας που παρουσιάζουν άκρως επείγοντα περιστατικά.
Σημείωσε ότι ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος έχει στρέψει τις προσπάθειες του προς άλλες κατευθύνσεις και διερευνά τρόπους προμήθειας ποσοτήτων κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας για παροχή στους ιδιώτες οδοντίατρους, ούτως ώστε με ασφάλεια για τους ίδιους και τους ασθενείς τους να συνεχίσουν να διεκπεραιώνουν το καθήκον τους.
Κανένα πρόβλημα με τις Κυβερνητικές Οδοντιατρικές Υπηρεσίες
Οι Κυβερνητικές Οδοντιατρικές Υπηρεσίες δεν έχουν κανένα πρόβλημα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής τους, Χριστάκης Τσιέλεπος σημειώνοντας ότι εργάζονται ανελλιπώς.
«Εμείς συνεχίζουμε το πρόγραμμα μας από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκαν τα κρούσματα. Ελαχιστοποιήσαμε την εργασία μας στα άκρως επείγοντα περιστατικά. Εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις κατευθυντήριες οδηγίες τις οποίες έδωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Οδοντιάτρων και φέρουμε εξοπλισμό ατομικής προστασίας», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι από τις 9 Μαρτίου που είχαμε τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι σήμερα, έχουν εξυπηρετηθεί 450 άτομα παγκύπρια που είχαν επείγοντα περιστατικά.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις