ΚΟΣΜΟΣ

Επικεφαλής της Κομισιόν στην Κύπρο: Πιο ισχυρή μετά την κρίση του κορωνοϊού η ΕΕ

Επικεφαλής της Κομισιόν στην Κύπρο: Πιο ισχυρή μετά την κρίση του κορωνοϊού η ΕΕ

Η Ευρώπη μετά από κρίσεις γίνεται πάντα πιο ισχυρή, λέει ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι η λύση είναι περισσότερη αλληλεγγύη και ενότητα ώστε να αντιμετωπιστούν τα παγκόσμια προβλήματα, όπως η πανδημία του κορωνοϊού.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι όταν εκδηλώνεται μια κρίση, η αντίδραση σε πολλές περιπτώσεις είναι εθνική «αλλά μόλις περάσει το πρώτο σοκ βλέπουμε ότι τα ίδια τα κράτη μέλη συμφωνούν η αντίδραση για την επόμενη ημέρα να είναι Ευρωπαϊκή».
 
Ερωτηθείς αν αναμένει περισσότερη εσωστρέφεια ή ενδυνάμωση των διαλυτικών τάσεων στα κράτη μέλη, λέει ότι κάθε φορά που ξεσπά μια κρίση, πολλοί προβλέπουν ότι αυτό θα διαλύσει ή θα αποδυναμώσει την Ευρώπη, ωστόσο «η ιστορία δείχνει ότι την επόμενη ημέρα η Ευρώπη είναι πιο δυνατή».
 
Φέρνει το παράδειγμα της οικονομικής κρίσης του 2008, λέγοντας ότι οι οικονομίες οχυρώθηκαν με τα κατάλληλα εργαλεία και σήμερα το ευρώ είναι πολύ πιο ισχυρό. «Μετά το σοκ που περάσαμε το 2015 με το μεταναστευτικό, η Ευρώπη είναι σήμερα πολύ πιο έτοιμη να αντιδράσει», συνεχίζει και παραπέμπει στα γεγονότα στον Έβρο, όπου η ΕΕ στάθηκε αλληλέγγυα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που προκλήθηκε στα σύνορα λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας.
 
«Η ιστορία δείχνει ότι όταν έγινε το 2016 το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλοί προέβλεψαν το τέλος της Ένωσης και ότι θα αρχίσουν να φεύγουν το ένα κράτος μέλος μετά το άλλο. Αντιθέτως είδαμε τα 27 κράτη μέλη να είναι ενωμένα και να έχουν μια κοινή θέση απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο» συνέχισε.
 
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη μετά από κρίσεις γίνεται πάντα πιο ισχυρή, καθώς η ίδια η ύπαρξή της εδράζεται σε μια τεράστια κρίση, αυτή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Φωνές για έξοδο από την ΕΕ πάντα θα υπάρχουν, το θέμα είναι τί απήχηση βρίσκουν στο εσωτερικό ακροατήριο, συνεχίζει ο κ. Παπαδόπουλος. 
 
«Αν πάμε λίγα χρόνια πίσω στην περίοδο της κρίσης, στην Ελλάδα είδαμε ένα ακροδεξιό κόμμα να φουντώνει και πολλοί πίστευαν ότι περίπου θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και σήμερα δεν υπάρχει καν στη Βουλή» λέει.
 
Κανένα κράτος στη Ευρώπη ή στον κόσμο, όσο ισχυρό και αν είναι, δεν μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού, συνεχίζει και προσθέτει ότι ενωμένοι είμαστε πολύ πιο δυνατοί.
 
Σε ερώτηση για την ανταπόκριση της ΕΕ στην πανδημία, ο κ. Παπαδόπουλος κάνει τη διάκριση μεταξύ των αρμοδιοτήτων που εμπίπτουν στην ΕΕ και σε εκείνες που είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών.
 
Η Ευρώπη αντέδρασε εκεί όπου έχει τη δυνατότητα να το κάνει, όπως για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, δίνοντας την ευχέρεια στα κράτη μέλη να στηρίξουν επιχειρήσεις για να μην καταρρεύσουν ή με τη χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ, δίνοντας στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να παρεκκλίνουν από διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της πανδημίας, λέει.

Τα μέτρα που έλαβαν οι Κυβερνήσεις και αυτά που προτείνει η ΕΕ ανέρχονται συνολικά σε ένα ποσό της τάξης των 3,4 τρις ευρώ, συνεχίζει ο Επικεφαλής της Κομισιόν στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ κάτι ανάλογο στη ιστορία της Ένωσης, ούτε και τόσο σύντομος χρόνος αντίδρασης.
 
Από την άλλη, αναφέρεται στην πρακτική εθνικών Κυβερνήσεων να στέλνουν τον «λογαριασμό» στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι δεν είναι η ΕΕ, αλλά κάποια κράτη μέλη που δεν στάθηκαν αλληλέγγυα στο πρόσφατο παρελθόν. Φέρνει συναφώς το παράδειγμα όπου μάσκες ή ιατρικός εξοπλισμός εμποδίστηκε από το να φτάσει σε κάποια κράτη μέλη, λέγοντας ότι σε περιόδους κρίσης όλοι οχυρώνονται σε εθνικό επίπεδο.
 
«Έχουμε να κάνουμε με μια κρίση η οποία είναι πραγματικά πρωτοφανής» λέει, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ένωση δεν μπορεί να συγκριθεί με χώρες όπως η Κίνα, η οποία μπορεί να αποφασίσει να λάβει ό,τι μέτρα θέλει για τον πληθυσμό της. Ακόμη και υπερδυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, δεν υπολόγισαν την έκταση της κρίσης, συμπληρώνει.
 
Όσον αφορά την προμήθεια αναλωσίμων από την ΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος λέει ότι η Ένωση κινήθηκε όσο πιο γρήγορα μπορούσε, ξεκινώντας τις διαδικασίες για διαγωνισμό στα τέλη Φεβρουαρίου, με τις παραδόσεις να ακολουθούν στα τέλη Μαρτίου και εντός Απριλίου.
 
«Δεν τίθεται θέμα μνημονίων»
------------------------------------
Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ακολούθως στη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για το ύψος του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, όσο και για τον τρόπο που θα συνδέεται με το νέο Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν τίθεται θέμα επιβολής νέων μνημονίων.
 
Στις 23 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει έναν πολυετή προϋπολογισμό, καθώς και τις προτάσεις της για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Κομισιόν τοποθετεί το ταμείο αυτό κάτω από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, που αποτελεί και το κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο της ΕΕ. Η πρόταση τόσο για το ΠΔΠ, όσο και για το ύψος και τον τρόπο χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται μεταξύ 13 και 30 Μαΐου, αν και η ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστεί.
 
«Εφόσον συμφωνήσουν τα κράτη μέλη πάνω σε αυτή την πρόταση, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα, ούτως ώστε μέσα σε μερικούς μήνες να έχουμε τη συμφωνία που χρειαζόμαστε» για να μπορέσει ακολούθως να δοθεί το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέει ο κ. Παπαδόπουλος.
 
Το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα βοηθήσει τις χώρες να προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ωστόσο όπως είπε και η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, δεν μιλάμε για ένα ποσό της τάξης μερικών δισεκατομμυρίων αλλά για τρισ. ευρώ. 
 
Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει το θέμα της χρηματοδότησης του Ταμείου, καθώς, όπως λέει, φαντάζει αδύνατο να προέρχεται μόνο από επιχορηγήσεις από ίδιους πόρους λόγω του μεγέθους του. «Άρα θα έχουμε ένα κομμάτι από επιχορηγήσεις και ένα κομμάτι από δάνεια και φυσικά η Επιτροπή δεσμεύτηκε να βρει μια καλή ισορροπία ανάμεσα σε αυτά» λέει.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, λέει ότι σε αυτή την περίπτωση δεν τίθεται θέμα μνημονίων, ούτε καν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Το μόνο που τίθεται από την πλευρά του ΕΜΣ είναι ότι τα δάνεια που θα δοθούν, θα έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού σε τομείς που επλήγησαν, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός. «Δεν μιλάμε για μνημόνιο, αυτό είναι κάτι που ξεκαθάρισαν οι ηγέτες ιδιαίτερα των χωρών του Νότου» συμπληρώνει.
 
Όπως λέει, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα οικονομικά θέματα και δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με νέα δάνεια, ως εκ τούτου επιθυμούν επιχορηγήσεις, οι οποίες πρέπει να προέλθουν από κάπου. «Αυτό που προτείνει η Επιτροπή είναι να έχουμε προσωρινή αύξηση του ποσοστού των ιδίων πόρων» στο 2% του του Ακαθάριστου Εγχώριου Εισοδήματος για την περίοδο από το 2021 έως το 2023, λέει, σημειώνει όμως ότι αυτό προϋποθέτει ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών.

«Είναι προφανές ότι όποια λύση βρούμε, αυτή η λύση θα πρέπει να μας βρει σύμφωνους όλους» και ειδικά τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος. Συνεχίζει, λέγοντας ότι ο αντίκτυπος της κρίσης του κορωνοϊού στο ΑΕΠ της Ένωσης αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, ίσως και διπλάσιος, από αυτόν της οικονομικής κρίσης, όταν το εισόδημα της Ένωσης μειώθηκε κατά 4,5%. «Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη, όπως και το ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι την επόμενη ημέρα» συμπληρώνει.
 
Αυτή η κρίση μας έκανε λίγο πιο σοφούς για το ποιά είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή, ενώ υπενθύμισε σε όλους μας πόσο σημαντικό αγαθό είναι η υγεία, λέει και εκφράζει καταληκτικά την πεποίθηση ότι μετά από την κρίση αυτή θα γίνει ένα ακόμη βήμα για περισσότερη Ευρώπη.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top