Ο αριθμός των θανάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία με κορωνοϊό θα μειωθεί δραματικά περί τα τέλη Μαΐου, στις ΗΠΑ, δήλωσε η Δρ. Ντέμπορα Μπίρξ, μέλος της ομάδας του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Αυτό ωστόσο δεν θα επηρεάσει τον αριθμό των κρουσμάτων από την πανδημία, καθώς όσο επεκτείνονται τα τεστ στην κοινότητα, όλα και περισσότερα άτομα θα βρίσκονται θετικά στον ιό, αν και ασυμπτωματικά. Αυτό επιβεβαιώνει την ανάγκη για αύξηση των τεστ στον πληθυσμό. Ο διευθυντής του Κέντρου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φάουτσι, δήλωσε πως δεν θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί στη λειτουργία των επιχειρήσεων πριν τουλάχιστον διπλασιαστεί ο αριθμός των τεστ, που αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ 1,5 – 2 εκατομμύρια την εβδομάδα.
Όπως δήλωσε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος στην ετήσια συνάντηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, πρέπει να είναι οι υγειονομικές αρχές σε θέση να ταυτοποιήσουν και να ιχνηλατήσουν ταχύτατα τα κρούσματα και να τα απομονώσουν μέχρις ότου αποθεραπευθούν από την κοινωνία.
Ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ πλησιάζει το ένα εκατομμύριο (960.896 στις 10 το πρωί της Κυριακής), με τους θανάτους να έχουν φτάσει τις 54.265. Σε 15.110 ανέρχονται οι ασθενείς σε σοβαρά κρίσιμη κατάσταση, ενώ έχουν ανανήψει 118.162 ασθενείς.
Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης τα κρούσματα ήταν 288.313 με 21.908 θανάτους και στη γειτονική Νέα Ιερσέη 105.523 κρούσματα και 5.863 θάνατοι.
Ωστόσο τα μάτια είναι στραμμένα στη Τζόρτζια, όπου τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξουν και τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι, ενώ από την Παρασκευή λειτουργού κομμωτήρια και γυμναστήρια. Ο Πρόεδρος Τραμπ παρά τα αρχικά εγκωμιαστικά σχόλια, τελικά διαφώνησε δημόσια με τον κυβερνήτη Κεμπ. Ωστόσο υποστηρικτές του αμερικανού Προέδρου συνεχίζουν τις διαδηλώσεις σε άλλες πολιτείες, ζητώντας άρση των μέτρων. Τρία άτομα συνελήφθηκαν το Σάββατο για διατάραξη της τάξης, σε μία από τις «διαδηλώσεις ελευθερίας» στο Σαν Ντιέγκο, που ζητούσαν το άνοιγμα παραλίας.
Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ υπερασπίστηκε τα μέτρα που έλαβε και διαφώνησε ότι ήταν πολύ «σκληρά». Είπε πως η πανδημία έπληττε σκληρά το Μίσιγκαν και χρειαζόταν αποφασιστική απάντηση. «Ελπίζουμε μετά την 1η Μαΐου σταδιακά να αίρουμε κάποια από τα μέτρα». Στη Χαβάη, ο κυβερνήτης Ντέιβιντ Ίγκ επέκτεινε μέχρι τις 3 Μαΐου την καραντίνα δύο εβδομάδων σε όσους φτάνουν στη νησιωτική πολιτεία του.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) πρόσθεσαν ακόμη έξι συμπτώματα κορωνοϊού, στα μέχρι τώρα γνωστά (βήχας, πυρετός, αναπνευστική δυσκολία). Τα νέα αυτά συμπτώματα – που εμφανίζονται όπως και τα υπόλοιπα 2-14 μέρες μετά την μόλυνση του ασθενούς – είναι: ρίγη, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, απώλεια γεύσης και οσμής (που από την αρχή οι γιατροί το θεωρούσαν ως σύμπτωμα).
Η απουσία ενημέρωσης των δημοσιογράφων από το Λευκό Οίκο το Σάββατο και τα παράπονα που εξέφρασε μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ ο πρόεδρος Τραμπ για την μεταχείρισή του από τον Τύπο, έχουν δημιουργήσει ελπίδες ότι ίσως περιορίσει τις εμφανίσεις του στο μπρίφινγκ ρουμ, μετά το φιάσκο με τις ενέσεις χλωρίνης. «Ίσως είναι το καλύτερο φάρμακο που βρέθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας», σχολίασε την είδηση το CNN, που σταθερά έπειτα από κάθε ενημέρωση του προέδρου, παραθέτει τις ανακρίβειες που έχει πει και τις παλινωδίες του.
Aπό ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις