Για μάχη μεταξύ βρετανικής εταιρείας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με ναυάγιο του 17ου αιώνα κάνει λόγο η αγγλική εφημερίδα Guardian.
Το ναυάγιο εντοπίστηκε μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου και συγκεκριμένα στην λεκάνη της Λεβαντίνης, σε βάθος 2 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Περιέχει αντικείμενα από 14 διαφορετικούς πολιτισμούς.
Την είδηση έφερε στο φως η Αγγλική εφημερίδα Guardian τις προηγούμενες μέρες με δημοσίευμα το οποίο αναφέρει πως η εν λόγω Βρετανική εταιρία διεκδικεί τα αντικείμενα που βρέθηκαν καθώς μιλάμε για μια από τις πιο απίστευτες ανακαλύψεις στη Μεσόγειο.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οι αρχαιότητες κινέζικες και ισλαμικής προέλευσης κατασχέθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου 2015 πάνω στο πλοίο «Odyssey Explorer».
Η ανακοίνωση αυτούσια: "Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει τα ακόλουθα σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία αφορούν ναυάγια στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου: Στο δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian στις 18 Απριλίου 2020, με τον τίτλο “Mediterranean shipwrecks reveal “birth of globalization” in trade”, που αφορά 12 ναυάγια που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών από τo Enigma Shipwrecks Project στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, αναφέρεται ότι κάποια από τα αντικείμενα που ανευρέθηκαν κατακρατούνται στην Κύπρο. Σε δεύτερο δημοσίευμα στην εφημερίδα The National, ημερομηνίας 22 Απριλίου 2020, με τίτλο “Huge Ottoman shipwreck found after 70-year hunt”, αναφέρεται κατά λέξη ότι “the 588 objects recovered from the wreck in 2015, have been impounded following a dispute over documentation by Cyprus which is seeking to sell them at auction”. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα ήθελε να διευκρινίσει ότι πρόκειται για αντικείμενα που είχαν ανελκυστεί από την συγκεκριμένη εταιρεία το 2015 από το ναυάγιο που περιγράφεται στο άρθρο ως “a 17th century Ottoman merchant ship”. Περί το τέλος Δεκεμβρίου 2015, ανευρέθηκε από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας μεγάλος αριθμός αρχαιοτήτων κινεζικής κυρίως και ισλαμικής προέλευσης πάνω στο πλοίο Odyssey Explorer. Οι αρχαιότητες είχαν ανασκαφεί από την ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα του Λιβάνου και κατασχέθηκαν από το Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν το συγκεκριμένο πλοίο ελλιμενίστηκε στο Λιμάνι Λεμεσού. Όλες οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στο πλοίο φωτογραφήθηκαν από εκπροσώπους του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της Αστυνομίας και κατακρατήθηκαν ενώ τη συντήρησή τους ανέλαβε εξειδικευμένο προσωπικό κάτω από την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο συνεχίζει την επιτήρησή τους. Κατασχέθηκαν επίσης τα αρχεία των παράνομων ανασκαφών στα οποία είναι έκδηλη η προσπάθεια βίαιης ανέλκυσης αντικειμένων με αποτέλεσμα την καταστροφή ορισμένων εξ αυτών. Η πιο πάνω εταιρεία είναι πολύ καλά γνωστή τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO για τις δραστηριότητες αρχαιοκαπηλείας σε θαλάσσιες ζώνες και στοχεύει στην πώληση αντικειμένων, όπως διαφαίνεται και στα έγγραφα τα οποία η εταιρεία κατέθεσε στο Χρηματιστήριο Αξιών των ΗΠΑ (NASDAQ). Τονίζεται εμφαντικά ότι οι κυπριακές αρχές σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε δημοπράτηση των αντικειμένων, όπως λανθασμένα αναφέρεται στο άρθρο της The National, αφού αυτό αντίκειται τόσο στις ηθικές αρχές όσο και στις πρόνοιες του περί Αρχαιοτήτων Νόμου. Τέλος τονίζεται ότι από τους κύριους στόχους του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι η πάταξη της αρχαιοκαπηλείας είτε στη ξηρά είτε στη θάλασσα και ως εκ τούτου το Τμήμα λαμβάνει σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην επίτευξη του στόχου αυτού με την πρόσφατη ενίσχυση της εθνικής νομοθεσίας για την προστασία όλων των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας".
Οι Βρετανοί αρχαιολόγοι από την δική τους μεριά ισχυρίζονται πως το ναυάγιο είναι σε διεθνή χωρικά ύδατα και δεν ανήκει σε κάποια χώρα, ενώ δικές μας Αρχές έχουν αντίθετη άποψη για το πού έγιναν οι έρευνες καθώς στην ανακοίνωση του τμήματος Αρχαιοτήτων σημειώνεται πως η εταιρία ESP που έκανε τις έρευνες, είναι γνωστή για δραστηριότητες αρχαιοκαπηλίας σε θαλάσσιες ζώνες και έχει ως στόχο την πώληση αντικειμένων και μάλιστα τονίζει πως αυτό φαίνεται σε έγγραφα τα οποία η ESP κατέθεσε στο Χρηματιστήριο Αξιών των ΗΠΑ.
Το συγκεκριμένο πλοίο το οποίο βυθίστηκε το 1630 και βρέθηκε σε βάθος 2 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας με την χρήση ρομπότ – δύτη , είχε μήκος 43 μέτρα, ζύγιζε κοντά στους 1.000 τόνους και ήταν ένα από τα πιο εξελιγμένα δείγματα θαλάσσιας τεχνολογίας του 17ου αιώνα. Μάλιστα οι Βρετανοί αρχαιολόγοι χαρακτήρισαν το πλοίο ως «ο απόλυτος κολοσσός».
Ο «θησαυρός» που βρέθηκε στο πλοιάριο περιέχει αντικείμενα από 14 διαφορετικούς πολιτισμούς εποχής από την Κίνα και την Ινδία, μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και την Βόρεια Αφρική, αλλά και την Πορτογαλία και το Βέλγιο.
Ανάμεσά τους κινέζικες πορσελάνες, κανάτες βαμμένες με έντονα χρώματα από την Ιταλία κ, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως πρέπει να βυθίστηκε ενώ ταξίδευε μεταξύ Αιγύπτου και Κωνσταντινούπολης.
Πηγή: ethnos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις