Εβδομάδα εξελίξεων θα είναι η επόμενη στον τομέα της δικαιοσύνης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης.
Τη Δευτέρα 27/04, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο Προεδρικό με όλους τους εμπλεκόμενους με τη Δικαιοσύνη φορείς, την Τρίτη (28/04), συνέρχεται εκ νέου η Επιτροπή Νομικών της Βουλής σε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσει δύο προτάσεις νόμου για διευκόλυνση των πολιτών, την Τετάρτη το Υπουργικό αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για ενδεχόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομίας και την Πέμπτη έχει οριστεί η συνεδρία της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου «η οποία με βάση τα όσα θα έχουν προηγηθεί και με γνώμονα τα μέτρα που θα έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση, θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει».
Ηλεκτρονική καταχώρηση δικογράφων, ακροάσεις με τηλεδιάσκεψη, προτάσεις διευκόλυνσης πολιτών
---------------
Σε αναφορά του στην συνεδρία χθες της Επιτροπής Νομικών μέσω τηλεδιάσκεψης ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «στη συνεδρία αυτή συζητήθηκε η δυνατότητα λειτουργίας των Δικαστηρίων με γρηγορότερους ρυθμούς μια και αναγνωρίστηκε από όλους ότι η δικαιοσύνη είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας στην εύρυθμη λειτουργία ενός κράτους».
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «συζητήθηκε και το θέμα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης που είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία της μεταρρύθμισης και διαπιστώθηκε ότι λόγω των προσφυγών που καταχωρήθηκαν παρατηρήθηκε κάποια καθυστέρηση και παρά το ότι το θέμα προχωρεί θα απαιτηθεί αρκετός καιρός ακόμα για την εφαρμογή του ολοκληρωμένου αυτού προγράμματος».
Γι' αυτό, σημείωσε, «κρίθηκε χρήσιμο και αναγκαίο να συζητήσουμε ενδιάμεσα μέτρα που θα μπορούσαν να απαμβλύνουν το πρόβλημα και να βοηθήσουν στην ταχύτερη επαναφορά στην κανονικότητα του συστήματος λειτουργίας των δικαστηρίων».
Συγκεκριμένα, διευκρίνισε, «συζητήθηκε η δημιουργία της υποδομής για την ηλεκτρονική καταχώρηση δικογράφων όπως για παράδειγμα γίνεται και με την ηλεκτρονική καταχώρηση εγγράφων στον Έφορο Εταιρειών».
Γι' αυτό συμμετείχε και ο Υφυπουργός Καινοτομίας, είπε, «ο οποίος υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση που θα του δοθούν τα στοιχεία που απαιτούνται άμεσα, θα είναι σε θέση σε περίοδο 6 - 10 εβδομάδων το πολύ να θέσει σε λειτουργία ένα σύστημα για την ηλεκτρονική καταχώρηση των δικογράφων».
Ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε ότι συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα για κάποιες δικαστικές διαδικασίες να μπορούν να γίνονται με τηλεδιάσκεψη, ιδίως εκεί όπου οι διαδικασίες αφορούν αγορεύσεις δικηγόρων χωρίς την συμμετοχή κατηγορουμένων και μαρτύρων.
«Αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να εξεταστούν νομικά και τεχνικά θέματα και να υποβληθούν ολοκληρωμένες εισηγήσεις ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα υλικοτεχνικά μέτρα υποδομής και να προωθηθούν άμεσα τυχόν νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτούνται για να υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά», ανέφερε.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, συνέχισε, λέγοντας ότι επίσης οι Βουλευτές μέλη της Επιτροπής ανέφεραν ότι προτίθενται να παρουσιάσουν δύο προτάσεις νόμου. Η μία αφορά τη διασφάλιση των αγώγιμων δικαιωμάτων των πολιτών εκεί και όπου υπάρχει κίνδυνος παραγραφής δικαιωμάτων, έτσι ώστε σε αυτή την έκρυθμη περίοδο και λόγω της περιορισμένης λειτουργίας των δικηγορικών γραφείων να μην απολεσθούν αγώγιμα δικαιώματα λόγω της μη πλήρους λειτουργίας του συστήματος, εξήγησε. Η δεύτερη αφορά παράταση του χρόνου ανανέωσης της άδειας ασκήσεως δικηγόρου.
Μετά τη συνεδρία, πρόσθεσε, στάλθηκαν σχέδια των δύο προτάσεων τα οποία θα μελετήσουμε και θα τοποθετηθούμε στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών η οποία έχει οριστεί την ερχόμενη Τρίτη. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι κατά τη συνεδρία της Τρίτης ενδεχομένως να γίνει επίσης συζήτηση για την σύσταση των ομάδων που θα συνδράμουν τον Υφυπουργό Καινοτομίας.
Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, «εξέφρασε την προθυμία αν η συζήτηση αυτών των προτάσεων νόμο συμπληρωθεί την Τρίτη να συγκαλέσει την Ολομέλεια ακόμη και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να τις ψηφίσει».
Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν το θέμα της επέκτασης της δυνατότητας του να μπορούν να γίνονται ένορκες δηλώσεις και σε άλλους χώρους πέραν από το Πρωτοκολλητείο του Δικαστηρίου. «Για να αποσυμφορήσουμε τα Πρωτοκολλητεία και να διευκολύνουμε τους πολίτες σε θέματα υπογραφής ένορκων δηλώσεων θα μελετήσει η Επίτροπος Νομοθεσίας και θα υποβάλει προτάσεις για άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να μπορούσε να γίνει η υπογραφή ένορκων δηλώσεων», είπε. Έδωσε το παράδειγμα άλλων χωρών όπου η υπογραφή ένορκων δηλώσεων γίνεται ενώπιον δικηγόρων.
Σε σχέση με την λειτουργία των δικαστηρίων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «εκφράστηκε από όλους η αναγκαιότητα ταχύτερης επαναφοράς των δικαστηρίων στην κανονική τους λειτουργία». Το δε Ανώτατο Δικαστήριο, πρόσθεσε, «ανέφερε ότι μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και των κανονισμών που θα ισχύουν από το κράτος για τον περιορισμό της μετάδοσης του COVID-19 είναι έτοιμο να πράξει ότι απαιτείται για ταχύτερη επαναφορά της κανονικότητας».
Χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι το Ανώτατο έχει αποφασίσει την σύντμηση των καλοκαιρινών διακοπών κατά τρόπο που ολόκληρο τον Ιούλιο τα Δικαστήρια θα είναι σε πλήρη λειτουργία.
Επανέρχονται στη Βουλή τα τρία βασικά νομοσχέδια της δικαστικής μεταρρύθμισης
-------------------
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είπε ότι ενημέρωσε πως το Υπουργείο «εκμεταλλεύθηκε την περίοδο αυτή και ζήτησε απόψεις από το Ανώτατο Δικαστήριο και τον Γενικό Εισαγγελέα για τα σχόλια τα οποία είχαν γίνει κατά την κατ΄ άρθρο συζήτηση στην Επιτροπή των τριών νομοσχεδίων τα οποία αφορούν τη δομική αλλαγή του δικαστικού συστήματος».
«Έχοντας πάρει τις απόψεις τους, είμαστε στο τελικό στάδιο να υποβάλουμε την ερχόμενη εβδομάδα τροποποιημένα κείμενα, τα οποία θα στείλουμε στην Επιτροπή Νομικών με την παράκληση όπως τύχουν συζήτησης το συντομότερο δυνατόν και σε περίπτωση που εξακολουθήσει να υπάρχει η ομοθυμία και η κοινή αντιμετώπιση από όλα τα μέλη της Επιτροπής Νομικών, να προχωρήσουμε στην ταχύτερη δυνατή ψήφιση τους από τον Ολομέλεια μαζί με τα άλλα παρεμφερή και σχετικά με την μεταρρύθμιση νομοσχέδια των οποίων η κατ’ άρθρον συζήτηση έχει ολοκληρωθεί, όπως είναι η αύξηση των κλιμάκων δικαιοδοσίας των Δικαστών και η σύσταση και λειτουργία της Σχολής Δικαστών.
Σε ερώτηση για τις τροποποιήσεις απάντησε ότι αφορούν «κάποιες παρατηρήσεις για καλύτερη λειτουργία των νομοσχεδίων». Ερωτηθείς για την στάση των κομμάτων και αν θεωρεί ότι υπάρχουν μεγάλα εμπόδια σημείωσε ότι «θεωρώ ότι ήταν απόλυτα εποικοδομητική, θετική και πολύ σοβαρή η δουλειά που έγινε μέχρι τώρα από όλα τα κόμματα», , εκφράζοντας τις ευχαριστίες του και «την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί για να ψηφιστούν με την μέγιστη δυνατή συναίνεση».
Ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και ενδεχομένως λήψη κάποιων αποφάσεων στο Προεδρικό
----------
Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ακόμη ότι τη Δευτέρα με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και μέσα στα πλαίσια των επαφών του Προέδρου με διάφορους φορείς και οργανωμένα σύνολα θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στην οποία θα παρευρεθούν ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Επίτροπος Νομοθεσίας, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και ο ίδιος
«Θα ενημερώσουμε τον Πρόεδρο για τα όσα έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής, θα ακούσουμε τον Πρόεδρο για την ενημέρωση της κατάστασης σε ότι αφορά τον τομέα της υγείας και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και ενδεχομένως να ληφθούν και κάποιες αποφάσεις για την ταχύτερη και πιο σωστή επαναφορά στην ομαλότητα της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος», είπε.
«Είναι εβδομάδα εξελίξεων στον τομέα της Δικαιοσύνης», σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι εκτός από την συνεδρία της Επιτροπής Νομικών την Τρίτη, την Τετάρτη έχει οριστεί και η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την οποία αναμένεται να ανακοινωθούν αποφάσεις για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
Ενημέρωσε επίσης ότι την Πέμπτη είναι ορισμένη η συνεδρία της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου «η οποία με βάση τα όσα θα έχουν προηγηθεί και με γνώμονα τα μέτρα που θα έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση, θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει».
«Όπως ξέρετε με βάση το κυπριακό Σύνταγμα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητος θεσμός και θα αποφασίσει τον τρόπο λειτουργίας της χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση από την νομοθετική ή την εκτελεστική εξουσία εξ ου και απολαμβάνει την απόλυτη ανεξαρτησία κάτι για το οποίο η χώρα μας είναι ιδιαίτερα περήφανη», τόνισε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις