Χώροι που έχουν σχέση με τον κατασκευαστικό τομέα και επαγγέλματα όπως μηχανοδηγοί και τορναδόροι, θα είναι οι πρώτοι που θα μπορούν να εργαστούν στις 4 Μαϊού που θα αρχίσει στα κατεχόμενα η επαναλειτουργία κάποιων επιχειρήσεων.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων» Φαϊζ Σουτσιούογλου ανέφερε ότι για όλους τους χώρους εργασίας που θα ανοίξουν είναι προϋπόθεση να έχουν απολυμανθεί. Τις τελικές αποφάσεις θα πάρει την ερχόμενη εβδομάδα το «υπουργικό συμβούλιο» κατόπιν των εισηγήσεων που θα καταθέσει η αρμόδια επιτροπή που απαρτίζεται από τρία «υπουργεία», τα εργασίας, υγείας και οικονομίας, μαζί με ομάδα ειδικών, όπως είπε.
Προϋπόθεση για το επανάνοιγμα, πρόσθεσε, είναι επίσης η χρήση μασκών, η τήρηση της κοινωνικής απόστασης και να μην υπάρχει συνάθροιση ή συνωστισμός.
Όσον αφορά το ξένο εργατικό δυναμικό αυτή τη στιγμή στα κατεχόμενα, ο «υπουργός εργασίας» είπε ότι υπάρχουν περίπου 15.000 άτομα από τρίτες χώρες και 20-22.000 από την Τουρκία. Εξήγησε ότι και αυτοί όλοι δικαιούνται το επίδομα μισθού των 1500 ΤΛ (215 ευρώ) που δίδεται στους εργαζόμενους τον ιδιωτικό τομέα και ισχύει και γι’ αυτούς ο όρος της μη απόλυσης.
Στο μεταξύ, ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή ανέφερε ότι το μέτρο της πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νύχτες θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα και τα κέντρα ψυχαγωγίας και εστίασης δεν θα ανοίξουν σύντομα.
Σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν τα σημεία διέλευσης και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για ακόμη 3 μήνες, ο κ. Τατάρ είπε ότι δεν έχουν καθορίσει οι ίδιοι χρονικό όριο και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των πραγμάτων. «Ελπίζουμε ότι τους επόμενους μήνες η πορεία θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει την ομαλοποίηση της ζωής». Όλα αυτά, πρόσθεσε, τα αξιολογούν με την επιστημονική ομάδα.
Ανάφερε επίσης ότι ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό υπό θεραπεία είναι μόλις 7.
Το Σάββατο 25/4 άλλα 113 άτομα που ήταν σε καραντίνα σε ξενοδοχειακό κατάλυμα στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα οποία είχαν έρθει στις 10 Απριλίου στα κατεχόμενα από την Τουρκία, έφυγαν από τον χώρο εκείνο και πήγαν στα σπίτια τους.
Όπως ανακοινώθηκε, όλοι τους υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορωνοϊό που ήταν αρνητικά. Θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε απομόνωση στα σπίτια τους για 7 ημέρες.
Οσον αφορά την ιατρική βοήθεια από την Τουρκία, τ/κ ΜΜΕ μεταδίδουν ότι από τις 13 Μαρτίου μέχρι τις 20 Απριλίου, η Τουρκία έχει στείλει στα κατεχόμενα 126.000 χειρουργικές μάσκες, 30.000 γάντια με πούδρα, 18.000 προστατευτικές μάσκες, 11.000 προστατευτικές στολές, 10.000 τεστ και επιπλέον μάσκες και απολυμαντικό υγρό.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις