Αν δεν δράσουμε αποφασιστικά και συλλογικά, η ανάκαμψη δεν θα είναι συμμετρική, ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Στην προειδοποίηση πως "αν δεν δράσουμε αποφασιστικά και συλλογικά, η ανάκαμψη δεν θα είναι συμμετρική και θα αυξάνονται οι αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών", προχώρησε απόψε μετά την βιντεοδιάσκεψη των 27, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, διευκρινίζοντας ότι "οι ηγέτες σήμερα το απόγευμα (23/4) ανέθεσαν στην Κομισιόν τη διαμόρφωση της συλλογικής μας αντίδρασης στην κρίση".
"Θα κάνουμε πράγματι μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση του αντίκτυπου της κρίσης στη συνολική ευρωπαϊκή οικονομία, στα κράτη μέλη μας, αλλά σίγουρα και σε ορισμένους συγκεκριμένους τομείς", ανακοίνωσε.
"Γνωρίζουμε σίγουρα ότι το ΑΕγχΠ θα μειωθεί παντού, αλλά θα μειωθεί πιο έντονα σε ορισμένα κράτη μέλη από ό, τι σε άλλα και θα υπάρξει σίγουρα μεγαλύτερη ζημιά σε ορισμένους τομείς, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, θα πληγεί περισσότερο από άλλους. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της κρίσης διαφέρουν σημαντικά, καθώς ορισμένα κράτη μέλη είναι σε θέση να παρέχουν πολύ πιο άμεση δημοσιονομική στήριξη στις οικονομίες τους από άλλα", ξεκαθάρισε η Πρόεδρος.
"Συζητήσαμε ένα παράδειγμα που είναι το επίπεδο των κρατικών ενισχύσεων. Μέχρι σήμερα, οι κρατικές ενισχύσεις ανέρχονται σε περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες διαφορές ως προς το πόση κρατική βοήθεια δίνουν τα κράτη μέλη μας και αυτό συνδέεται επίσης με τον οικονομικό χώρο που διαθέτουν. Αυτή η διαφορά θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στους ίσους όρους ανταγωνισμού, εκτός εάν το αντισταθμίσουμε αυτό", διευκρίνισε.
"Πρέπει να σχεδιάσουμε μια κοινή, `αδιάβροχη` απάντηση σε αυτό, για να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα και τη συνοχή της ενιαίας αγοράς και την κοινή ευημερία της. Η απάντηση που θα πρέπει να δώσουμε πρέπει να είναι πρώτα η αποκατάσταση ζημιών, στη συνέχεια, η ανάκαμψη, η ανθεκτικότητα και η καθοδήγηση των οικονομιών μας στην πορεία της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης με δίκαιο τρόπο", εξήγησε.
"Είμαι πεπεισμένη ότι υπάρχει μόνο ένα μέσο που μπορεί να επιτελέσει αυτό το μέγεθος των καθηκόντων πίσω από την ανάκαμψη και ότι είναι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, που συνδέεται σαφώς με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο προϋπολογισμός είναι δοκιμασμένος ως προς το χρόνο, όλοι το γνωρίζουν, εμπιστεύονται όλα τα κράτη μέλη και είναι σχεδιασμένος ακριβώς για επενδύσεις, για συνοχή και σύγκλιση. Ως εκ τούτου, χαίρομαι που τα κράτη μέλη έδειξαν ενότητα και εντυπωσιακή ενθάρρυνση για την Κομισιόν να διερευνήσει καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα σε σχέση με το ΠΔΠ", τόνισε.
"Το επόμενο ΠΔΠ, ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός, πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, την κρίση μετά την πανδημία και πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμή τους για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, θα προτείνουμε την αύξηση του λεγόμενου «κεφαλαίου», δηλαδή το διάστημα μεταξύ του υφιστάμενου ανώτατου ορίου στο ΠΔΠ και του ανώτατου ορίου των ιδίων πόρων. Χάρη στη νομική εγγύηση των κρατών μελών, η Κομισιόν θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει κεφάλαια, τα οποία στη συνέχεια θα διοχετεύονται μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στα κράτη μέλη", ανακοίνωσε.
"Οι τρέχουσες εκτιμήσεις μας για τις ανάγκες μας οδηγούν στο να σκεφτούμε ότι θα απαιτηθεί ανώτατο όριο ιδίων πόρων περίπου 2% του ΑΕΠ για δύο ή τρία χρόνια αντί του τρέχοντος 1,2%. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν –όπως είπα– θα επιστραφούν στο ΠΔΠ μέσω ενός προγράμματος ανάκαμψης και θα συγκεντρωθούν σε ορισμένα προγράμματα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης", εξήγησε.
"Επιτρέψτε μου να αναφέρω τέσσερις τομείς: αυξημένη χρηματοδοτική στήριξη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη και συνοχή - εκεί θα πάει το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης, περισσότερες επενδύσεις φυσικά στις σύγχρονες πολιτικές μας - αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η ψηφιακή μετάβαση και η αυξημένη στρατηγική αυτονομία", σημείωσε.
"Ένα μικρότερο μέρος θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα των κοινών μας εργαλείων αντιμετώπισης κρίσεων - αυτό είναι τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτήν την κρίση - και φυσικά, πρέπει να υπάρχει ένας πυλώνας που ενισχύει την υποστήριξή μας προς τη γειτονία και τους συνεργάτες μας. Η επένδυση πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής κατά τα πρώτα χρόνια, και φυσικά, είναι απαραίτητο να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων.Όλη αυτή η προσπάθεια αφορά την προστασία της ακεραιότητας της Ενιαίας Αγοράς και της Ένωσής μας. Και αν το κάνουμε καλά και πετύχουμε, τότε οι επενδύσεις θα αξίζουν κάθε ευρώ θα πληρώνουμε", κατέληξε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις