Ο Δημήτρης Γραμμόζης τη διετία 2009 με 2011 ήταν στο ρόστερ της Ομόνοιας.
Από το 2009 είναι προπονητής στην Ντάρμσταντ ομάδα β΄ κατηγορίας Γερμανίας.
Ο Γραμμόζης μίλησε στην Ελλαδική ιστοσελίδα www.gazzetta.gr
Αναλυτικά ολόκληρο το δημοσίευμα της ιστοσελίδας:
Ο Δημήτρης Γραμμόζης της Ντάρμσταντ (ο μοναδικός Έλληνας προπονητής στη Β΄ Γερμανίας) εξηγεί στο gazzetta.gr πώς προετοιμάζεται η ομάδα του για την συνέχεια του πρωταθλήματος εν μέσω κορονοϊού, αναφέρεται στο αήττητο σερί 10 αγωνιστικών, την ελληνική εμπειρία του, και την… κληρονομιά του Τάκη Λεμονή!
O Δημήτρης Γραμμόζης τον Φεβρουάριο του 2019 έκανε ένα αποφασιστικό βήμα στην καριέρα του ως προπονητής. Έχοντας επιδείξει αξιοσημείωτο έργο στις ακαδημίες της Μπόχουμ, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ντάρμσταντ. Μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε παρά το περιορισμένο μπάτζετ (ένα από τα χαμηλότερα στη 2. Bundesliga) να δημιουργήσει ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο.
Πριν από την διακοπή του πρωταθλήματος η Ντάρμσταντ έτρεχε ένα αήττητο σερί 10 αγωνιστικών, επίδοση που την είχε φέρει στην 6η θέση της βαθμολογίας φτάνοντας στο σημείο να διεκδικεί άνοδο στη Bundesliga.
Ο Δημήτρης Γραμμόζης παράλληλα αναφέρθηκε στην απόφαση του να μην επεκτείνει το συμβόλαιο του με την Ντάρμσταντ, το ενδεχόμενο να εργαστεί στην Ελλάδα, αλλά και την ποδοσφαιρική εμπειρία του σε Ελλάδα και Κύπρο.
Κόουτς σε τι επίπεδο βρίσκεστε μετά την επιστροφή στις προπονήσεις; Με ποιον τρόπο προπονήστε λόγω του κορονοϊού;
«Για περίπου τέσσερις εβδομάδες οι ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο της ομάδας μείναμε στο σπίτι. Ήταν δύσκολη κατάσταση. Προσπαθήσαμε με προγράμματα που είχαμε καταρτίσει για κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά να δουλέψουν όλοι από το σπίτι, αναφορικά με την αντοχή αλλά και να κάνουν κάποιες ασκήσεις.
Κάθε παίκτης είχε πάρει μαζί του ένα ρολόι, το οποίο ήταν συγχρονισμένο έτσι ώστε να μπορεί να δει ο γυμναστής μας μετά από κάθε τρέξιμο εάν έγιναν όλα βάσει του προγράμματος μας. Έτσι μπορούσαμε να ελέγξουμε τους ποδοσφαιριστές μας.
Έπειτα από τέσσερις εβδομάδες μας επέτρεψαν να μπορούμε να κάνουμε προπονήσεις με έξι ποδοσφαιριστές σε ένα γήπεδο. Διαθέτουμε δύο βοηθητικά γήπεδα και προπονούνται ταυτόχρονα έξι ποδοσφαιριστές στο ένα και ισάριθμοι στο άλλο. Προσπαθούμε να κάνουμε ασκήσεις, τηρώντας τα μέτρα που μας έχουν επιβάλει, διατηρώντας αποστάσεις και να μην έχουμε μονομαχίες.
Με τις ασκήσεις που κάνουμε προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ποδοσφαιριστές στην τεχνική, τα τελειώματα, την αντοχή, αλλά και να μην αφήσουμε τα τρεξίματα. Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες 2,5 εβδομάδες που επιστρέψαμε».
Ποιες είναι οι οδηγίες που έχετε λάβει; Πότε πιστεύετε θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα στη Γερμανία;
«Είμαστε όσο πιο προσεκτικοί γίνεται, ακολουθώντας κατά γράμμα όσα μας έχουν υπαγορεύσει. Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα έχουμε παντού σε όλο το γήπεδο αντισηπτικά, ενώ οι παίκτες δεν επιτρέπεται να μπουν καθόλου στο βοηθητικό κέντρο. Επί της ουσίας έρχονται με τα αυτοκίνητα τους και κατευθύνονται στο γήπεδο δίχως να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους.
Δεν υπάρχουν άλλωστε φίλαθλοι. Μετά την προπόνηση επιστρέφουν αμέσως στα σπίτια τους. Οπότε πλένουν στο σπίτι τα ρούχα του και είναι έτοιμοι όποτε έρχονται στην προπόνηση. Προσπαθούμε να κρατάμε τις αποστάσεις, να μην είμαστε κοντά ο ένας με τον άλλο όπως προείπα. Νομίζω ως τώρα τα πράγματα πάνε καλά και με βάση όσα έχουμε ακούσει από την ομοσπονδία το δεύτερο ή τρίτο Σαββατοκύριακο του Μαϊου πρόκειται να ξεκινήσει ξανά το πρωτάθλημα».
Προσωπικά είστε υπέρ της συνέχισης του πρωταθλήματος;
«Δεν είμαι ειδικός για να μπορώ να πω με βεβαιότητα εάν είναι εντάξει τα πράγματα για να ξεκινήσουμε και πάλι. Νομίζω πως θα πρέπει να έχουν λυθεί όλα. Το ποδόσφαιρο δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα διαφορετικό επίπεδο, αφού το σημαντικότερο είναι ο κόσμος να έχει την υγεία του, αλλά και εμείς με τις οικογένειες μας.
Εάν οι ειδικοί και οι επιστήμονες εισηγηθούν την επανέναρξη του πρωταθλήματος θα το πράξουμε επειδή είναι η δουλειά μας, αλλά θα πρέπει και η κοινωνία να το υποστηρίξει αυτό και όχι να πιστέψουν πως το ποδόσφαιρο είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι που μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Η κοινωνία μετράει πάνω απ’ όλα, να είναι ο κόσμος υγιέστατος και από εκεί και πέρα θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και στο ποδόσφαιρο για να επανεκκινήσει το πρωτάθλημα».
Αναλάβατε μια ομάδα με χαμηλό μπάτζετ, αλλά καταφέρατε πριν την διακοπή να «τρέχετε» αήττητο 10 αγωνιστικών. Ποιος είναι ο στόχος για τη συνέχεια του πρωταθλήματος;
«Πιστεύω μέχρι την διακοπή του πρωταθλήματος κάναμε μια πολύ καλή πορεία με την ομάδα. Ήμασταν αήττητοι για 10 αγώνες. Θεωρώ κάναμε αυτή τη χρονιά ένα μεγάλο άλμα στον τρόπο που αγωνιζόμαστε και από εκεί και πέρα πρέπει να κοιτάξουμε πώς είναι τα πράγματα και πώς θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα, οπότε είναι δύσκολο να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για στόχους.
Η ομάδα πάντως κατάφερε με ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ στην κατηγορία να σταθεροποιηθεί στο πρωτάθλημα και να κάνει μια φοβερή πορεία παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο. Αυτό με κάνει πολύ περήφανο και ελπίζω εάν συνεχιστεί το πρωτάθλημα να μπορέσουμε να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό».
Αν και τα πάτε περίφημα εντούτοις δεν δεχθήκατε την πρόταση που σας έγινε για ανανέωση του συμβολαίου σας. Ποιος ήταν ο λόγος;
«Είχαμε μπει σε συζητήσεις με την διοίκηση αναφορικά με το συμβόλαιο μου. Η ομάδα είχε δυσάρεστες εμπειρίες στο παρελθόν με προπονητές στους οποίους έκανε από νωρίς ανανέωση συμβολαίου και έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα τους έδιωχνε με συνέπεια να αναγκάζεται να τους αποζημιώνει για δύο χρόνια.
Αυτό το λάθος σε εισαγωγικά, το ρίσκο αν θέλεις, δεν ήθελαν να το επαναλάβουν και έτσι ανανέωναν το συμβόλαιο μου μόνο για έναν χρόνο. Αυτό από την πλευρά μου δεν το έβλεπα θετικά, αφού παρόλο που κάναμε μια καλή πορεία πετυχαίνοντας κάτι μεγάλο δεν συμφωνήσαμε στη χρονική διάρκεια του συμβολαίου.
Εγώ ήθελα να μείνω περισσότερο, γιατί μου αρέσει ο σύλλογος, μου αρέσει να δουλεύω στο Ντάρμσταντ, αλλά δυστυχώς η ομάδα μπορούσε να μου προσφέρει μονοετή επέκταση, γι΄αυτό αποφάσισα να μην ανανεώσω το συμβόλαιο μου».
Είστε ανοικτός στην προοπτική να εργαστείτε ως προπονητής και στην Ελλάδα;
«Είμαι πολύ ανοικτός σε προτάσεις. Δεν παίζει ρόλο για μένα η χώρα, αλλά για μένα μετράει ο σύλλογος, ο τρόπος που λειτουργεί και πως σκέφτονται οι άνθρωποι για το ποδόσφαιρο. Εάν υπήρχε από την Ελλάδα μια ενδιαφέρουσα πρόταση θα την άκουγα οπωσδήποτε γιατί πιστεύω και στην Ελλάδα υπάρχουν σοβαροί σύλλογοι που δουλεύουν σωστά. Θα δούμε στην πορεία τι θα γίνει».
Αγωνιστήκατε στην Bundesliga, αλλά και στην Ελλάδα (σε Εργοτέλη και Κέρκυρα). Πόσο σημαντική ήταν αυτές οι ποδοσφαιρικές παραστάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε ότι αφορά την προπονητική καριέρα σας;
«Πιστεύω πως ήταν πολύ σημαντική η εμπειρία που απέκτησα παίζοντας στην Ελλάδα γιατί για έναν Έλληνα που έχει μεγαλώσει στη Γερμανία ήταν ένα νέο βήμα προκειμένου να δω πως λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Ασφαλώς υπάρχουν διαφορές σε σχέση με την Γερμανία. Αυτό που μου άρεσε στην Ελλάδα, ήταν ότι παρόλο που προσπαθούσαμε να δουλέψουμε με τον σωστό τρόπο υπήρχε μια χαλαρότητα με τους συμπαίκτες μου. Δεν ήμασταν μηχανές όπως είχα μάθει στη Γερμανία, πριν και μετά τις προπονήσεις.
Μου άρεσε ότι ήμασταν πολύ δεμένοι ως συμπαίκτες. Κάναμε πολλά πράγματα μαζί εκτός γηπέδου, πηγαίναμε για καφέ, βγαίναμε, συζητούσαμε, ενώ μας βοηθούσε ο καιρός προκειμένου να απολαύσουμε περισσότερο την ζωή σε σχέση πάντα με την Γερμανία. Μέσα από τις αρνητικές, αλλά και τις θετικές εμπειρίες που βίωσα στην Ελλάδα παίρνεις πάντα κάτι μαζί σου, στην προπονητική σου καριέρα προκειμένου να τα συμπεριλάβεις και αυτά μέσα.
Οπότε δεν μετανιώνω για τίποτα. Η εμπειρία στην Ελλάδα και στην Κύπρο με βοήθησε να κατανοήσω πολλά πράγματα για το πως λειτουργούν οι προπονητές. Είχα και τον Τάκη Λεμονή στην Κύπρο, ο οποίος είναι πολύ καλός προπονητής και μπορούσα να μάθω πολλά πράγματα για την επικοινωνία με τους ποδοσφαιριστές, πώς μιλάει, πώς προσπαθεί να περάσει την φιλοσοφία για τον τρόπο παιχνιδιού και αυτό μου άρεσε πάρα πολύ.
Από τέτοιους προπονητές έμαθα πράγματα που με βοηθούν μέχρι τώρα, αλλά και με τους ποδοσφαιριστές και τον τρόπο που λειτουργούσαν αντιλήφθηκα τη νοοτροπία στην Ελλάδα. Μου άρεσε να υπάρχει αυτό το μιξ της νοοτροπίας στην Ελλάδα και τη Γερμανία, αλλά αυτό είναι ασφαλώς πολύ δύσκολο. Οι εμπειρίες που έζησα στην Ελλάδα με βοήθησαν ωστόσο και ως προπονητή στον τρόπο που δουλεύω».
The post Γραμμόζης: «Ο οδηγός μας για να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα…» – Τι είπε για το πέρασμα του από την Κύπρο και τον Λεμονή appeared first on Thema Sports.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις